A varázslónőtől a banyáig – 6 boszorkányosan jó karakter a filmvászonról

325 évvel ezelőtt ezen a napon hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet a salemi boszorkányperek öt áldozatán, akiket azzal gyanúsítottak meg, hogy lepaktáltak a sátánnal. Az ártatlanokra emlékezve, néhány fiktív szereplő karakterrajzát vettük górcső alá, mert kíváncsiak voltunk, vajon miért varázsol el bennünket a boszorkányok világa.

Hermione Granger (Harry Potter-filmek)

Elkötelezett Harry Potter-rajongóként Hermione Grangert (Emma Watson) nagy etalonnak tartjuk. Ő kedves, nagyszerű barát és még egy olyan világsztár fejét is elcsavarta pusztán az intelligenciájával, mint a kviddicsisten Viktor Krumét. Ráadásul fenegyerek, ha bűbájokról van szó. Leszámolt azzal a sztereotípiával, hogy a stréberek unalmasak, mi több, megmutatta, hogy pálca nélkül sem védtelen: jobb horga is legendássá vált a maga nemében – erről Malfoy bőven mesélhetne. ;)

Sally Owens (Átkozott boszorkák)

Sally Owensszel (Sandra Bullock) az ember első látásra azonosul. Remek üzletasszony, szuper anyuka és olyan testvér, akire mindig lehet számítani. Az, hogy boszorkány, igazából csak hab a tortán, a személyisége varázsa igézi meg igazán az embert. Persze a trükköt, amikor sóhajjal gyújtja meg a gyertyát, szívesen eltanulnánk tőle, és azt sem bánnánk, ha ugyanúgy kívánhatnánk magunknak egy álombeli férfit, ahogyan ő tette.

Glinda (Óz, a hatalmas)

Glindát (Michelle Williams), a jó boszorkányt nem lehet nem kedvelni. Először is, nem él vissza a hatalmával, másodszor, a népe érdekeit fontosabbnak tartja a sajátjánál, ami szintén becsülendő tulajdonság. Nem utolsó sorban pedig akkor sem tér le a helyes útról, amikor megfenyegetik és elüldözik. Összességében olyan erkölcsökkel rendelkezik, amik tényleg jó boszorkánnyá teszik őt – ez a fajta igazságérzet és becsület önmagában is varázslatos tulajdonság.

Isabel Bigelow (Földre szállt boszorkány)

Amikor egy boszorkány beleszeret egy halandó férfiba, akkor nincs mese, minden bűvös praktikát be kell vetnie, hogy felhívja magára a figyelmet. Vagy mégsem? Isabel (Nicole Kidman) kedvessége, naivitása és nyitottsága szerintünk irigylésre méltó, de igazán azt becsüljük benne, hogy nem bűbájok és varázsigék által akarja meghódítani a kiszemeltjét, hanem a személyiségével.

Lamia (Csillagpor)

Lamiat (Michelle Pfeiffer) csak egyetlen dolog érdekli: szeretné elnyerni az örök fiatalságot. Ha ehhez gyilkosságra, cselszövésre, valamint egy csillag kivágott szívére van szükség, az sem különösebb tragédia – legalábbis szerinte –, hiszen mindennek ára van. Annak ellenére, hogy ő abszolút egy gonosz banya-karakter, a hihetetlen kitartása mélyen elgondolkodtató.

Jadis (Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény)

A fehér boszorkány (Tilda Swinton) egyetlen dologra vágyik: hatalomra, ám arra mindennél jobban. Jadis figurája nagyon összetett, mert bár az erő megszállottja és egy csipetnyi jóság sincs benne, mégis olyan karizmával rendelkezik, ami Narnia lakói mellett a nézőket is rabul ejti. Vagy talán mi is varázslat alá kerültünk, azért érezzük ennyire meghatározónak a karakterét? ;)

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb