Nevess velünk! Az angol humor nagyágyúinak emlékezetes pillanatai

Nagy rajongói vagyunk az olykor száraz, máskor fanyar angol humornak, sőt, maguknak a humoristáknak is, akik életben tartják ezt a műfajt. Következzenek ők és néhány klasszikus jelenet, amit sosem fogunk elfelejteni.

Rowan Atkinson, a gumiarcú

Rowan Atkinson neve egybeforrt a bolondos, mindenféle kalamajkába keveredő Mr. Beanével, pedig a gumiarcú komikus eredeti szakmáját tekintve villamosmérnök. Nos, azt gondoljuk, ennél ügyesebben aligha módosíthatott volna pályát, a brit tévés személyiség ugyanis amellett, hogy a világ egyik kedvenc nevettetője lett, kétszer is megkapta a BAFTA-díjat munkásságáért. Kedvenc jeleneteinket már korábban összegyűjtöttük tőle, de íme, egy ráadás. :)

Ricky Gervais, a nyers

Ricky Gervais vérbeli komikus, aki sajátos szarkazmusáról ismert. A humorista nem fél kimondani azt, ami a szívét nyomja, nem véletlen, hogy sokan rettegnek attól, hogy egyszer ők kerülnek a nevettető céltáblájának kereszttüzébe. Itthon a Futottak még… című sorozatból lehet ismerős a neve, de Ricky emellett hollywoodi produkciókban is rendszeresen feltűnik, sőt, vezette már az Emmy, a BAFTA és a Golden Globe-díjátadókat is. Mi nagyon szeretjük a nyers szókimondását, még akkor is, ha olykor tényleg kissé bántó.

https://www.youtube.com/watch?v=wYnw8E95JEc

Stephen Fry, a sokoldalú

Stephen Fry munkásságának bemutatásához egy egész regény is kevés lenne. Amellett, hogy komikus és színész, íróként, rádiós műsorvezetőként, újságíróként, valamint film- és színházi rendezőként is dolgozik. Karrierje a 80-as években indult be a Fekete viperával – ahol több híres humorista is kezdte –, de igazán a Hugh Laurie-val való közös munkája tette világhírűvé: az Egy kis Fry and Laurie, majd később a Majd a komornyik című sorozatokkal örökre beírta magát a legnagyobbak közé.

Hugh Laurie, a fanyar nevettető

Mielőtt Hugh Laurie magára öltötte a pokróc Doktor House szerepét – amiben egyébként szerintünk brillírozott –, inkább komikusi vénájáról volt ismert. Miután megismerte Stephen Fryt, rengeteget dolgoztak együtt, de szintén feltűnt a Fekete viperában, ahogyan sokan mások is. Laurie egyedisége abban rejlik, hogy minden szerepében nagyon jól tudja hozni a nyegle, kicsit nemtörődöm figurát, aki fanyar humorával minden helyzetből kivágja magát. Ez a típusú komédia nekünk nagyon tetszik.

Benny Hill, a nagyágyú

Benny Hill neve fogalom a humoristák világában, a nevettető 20 éven keresztül alakította a különc figurát a Benny Hill Showban. Bár sokan szexistának bélyegezték azt a fajta humort, amivel dolgozott, az nem kétséges, hogy nála ügyesebben senki nem tudta a paródia és pantomim eszköztárát használni. Annyira tehetséges volt, hogy sokszor nem is kellett megszólalnia a show-ban, mert ezekkel is képes volt nevetésre bírni a nézőket. Minket meggyőzött, gyerekként órákig el tudtuk nézni, ahogyan egyik kalandból a másikba keveredett.

John Oliver, a naprakész

John Oliver nem az a klasszikus értelemben vett humorista, mint például Benny Hill, de szatirikus poénjaival egyértelműen napjaink egyik legnagyobb nevettetője. Ismertségét leginkább saját műsorának, a Last Week Tonight with John Oliver talkshownak köszönheti, ami társadalmi, politikai és közéleti témákat elemez, természetesen jó adag iróniával átszőve. Ha még nem láttatok egy részt sem a műsorból, azt javasoljuk, pótoljátok, mert tényleg viccesen és legkőképp nagyon intelligens módon parodizálja ki napjaink problémáit.

John Cleese, a vérbeli angol

John Cleese-t aligha kell bemutatni, a komikus a Monty Python ötösfogatának egyik tagja, de az ő nevéhez fűződik a Waczak szálló is – íróként és főszereplőként is részese volt a sorozatnak. Munkásságáért egy BAFTA- és egy Emmy-díjjal jutalmazták, de A hal neve: Wanda forgatókönyvírójaként Oscarra is jelölték. John Cleese nagyon ügyesen tudja hozni a kissé merev angol úriember figuráját – filmjeiben gyakran alakít ehhez hasonló személyeket – ugyanakkor parasztemberként a kedvencünk, akit a boszorkány gyíkká változtatott. De már elmúlt. ;)

Eric Idle, a régi motoros

Ha már Monty Phyton, akkor nem feledkezhetünk meg a csapat másik nagy nevettetőjéről, Eric Idle-ról, aki a 60-as években több komédia elkészítésében is részt vett, mégis a Repülő Cirkusszal vált igazán ismertté. Kevesen tudják, hogy ő volt az, aki saját karaktereinek vicces szójátékait írta, ráadásul mondanivalójának sokszor kettős értelmet adott, hogy még inkább egyedivé tegye a figuráját. Az alábbi videó bizonyítja, hogy ez utóbbi sikerült neki.

https://www.youtube.com/watch?v=AGrvQ1c5khU

Miért olyan jók a brit komikusok? A Nők Lapja 2017/29-es számából kiderül! A magazin az előfizetőkhöz július 18-án, az újságárusokhoz pedig július 19-én érkezik.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest