Sokaknak okoz komoly fejtörést a gyerekek elhelyezése a nyári hónapokban. Az első, otthontól, a megszokott környezettől távol töltött napok miatt nemcsak a kicsik, de a szüleik is aggodalmaskodhatnak.

1. A döntést a táborról vagy a nagyszülőknél töltött időről a szülők hozzák meg, de a gyerekkel fontos beszélgetni arról, hogy mi vár rá. Ha tudja, maga előtt látja, hogy mi fog történni, kevésbé izgul.

2. Fektessük le közösen a szabályokat a kapcsolattartásról, a szülőnek kell a bizalmat áthelyeznie a pedagógusra vagy a felügyelő rokonra, a gyermeknek fontos megértenie, hogy ha baja van, kihez kell fordulnia.

3. Ha a gyermeknek bármilyen egészségügyi problémája van (gyógyszerérzékenység, allergia stb.), arról tájékoztatni kell a táboroztatókat, és a gyermeknek is tisztában kell lennie azzal, mi a teendő a bajban.

4. Az előkészületekbe vonjuk be a gyereket is, akár egy, akár több napra pakolunk, érdemes együtt berámolni a táskába, mert így jobban fogja tudni, hogy mi van benne.

5. A táskában megbúvó kedvenc plüss, apró játék, kis takaró az otthont, a biztonságot jelenti.

6. A szülő a tábor ideje alatt mindig legyen elérhető telefonon, és ha baj van, azonnal tudjon a gyerekért indulni. Fontos, hogy ne a gyerek első távollétekor utazzanak a szülők külföldre.

7. A szülő akkor engedje el a gyermeket, ha ezt jó szívvel teszi, ha izgul vagy szorong, azt a kicsi megérzi.

8. Legyen a gyermeknél elegendő csereruha, hogyha leeszi, vizes lesz, vagy bármilyen baleset történik, azonnal tiszta, száraz ruhába tudjon bújni.

A Nők Lapja Gyerek 2017/1. számában bővebben olvashattok a nyári táborozásról, többek között arról is, miért nem célszerű az óvodást ottalvós táborba küldeni.

Szöveg: Jónap Rita

Illusztráció: Zia Soleil/Getty Images