Reméljük senkit nem döntött le a lábáról a tavaszi fáradtság, ugyanis ez a hétvége kihagyhatatlan programokat tartogat mindannyiunk számára! A kisgyerekes családok is megtalálhatják számításaikat a különféle gyerekprogramokon, és persze a felnőttekről sem feledkeztünk meg.

Gardenexpo

2018 legerősebb kerti irányzata egyszerűen összefoglalható: még több lazítás a zöldben. A mindennapi rohanásban egy talpalatnyi természet is óriási értékkel bír, a szabad ég alatti kikapcsolódás igazi feltöltődés, ezért egy mesés kert az otthonunk egyik legpihentetőbb része lehet. A kerti élet többé nem a fűnyírásról és a gazolásról szól, sokkal inkább az elmélyült lazítás, a családi programok és a felhőtlen játékok helyszíne. Milyen lehetőségek várnak ránk, ha személyre szabott kertre vágyunk? A kérdésre idén is Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítása adja meg a válaszokat. A rendezvényen álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka várja az érdeklődőket. Emellett természetesen ismert szakértők, kertrendező guruk és számos érdekes program vár rátok. A Nők Lapja Kert és Virág standjánál például ingyenes kertészeti tanácsadáson vehettek részt, ha előre regisztráltok, ide kattintva. A részletes programért keressétek fel a Gardenexpo oldalát!

Időpont: március 23-25-ig

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna – Budapest 

Elvarázsolt sziget

Idén tavasszal egy elképesztő kiállítás költözik a városligeti Vajdahunyad várába. A látványos tárlat egy képzeletbeli trópusi szigetre varázsol, ahol próbák során bizonyíthatjátok bátorságotokat és ügyességeteket. A mesés kaland során a sziget ura, a találékony Varázslómester különböző próbatételeket eszel ki, hogy megbizonyosodjon róla, kiből lehet kiváló varázslótanonc. A furfangos fejtörők során nemcsak a titokzatos varázsvilágot ismerhetitek meg, de találkozhattok a trópusi szigetek, az esőerdők bámulatos lakóival is. A megtévesztések és trükkök leleplezéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló interaktív kiállítás szöveges játékfüzettel, látványos installációkkal, sok játékos feladvánnyal és ajándékkal vár minden kalandvágyó látogatót. Az eseményhez Facebookon is csatlakozhattok.

Időpont: 2018. március 24. és május 13. között

Helyszín: Vajdahunyad vára – Budapest

A Bohém Ragtime Jazz Band és a Bohém Fesztivál

Huszonhetedszer rendezi meg a Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztivált a Kecskeméti Jazz Alapítvány és a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band március 23. és 25. között. A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban a pénteki nyitóelőadásra már minden jegy elkelt. Talán nem véletlenül, Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című darabja a világ második ragtime-operája, Kecskemétre a debreceni Csokonai Színház vendégjátékaként érkezik. Szombaton és vasárnap hagyományos koncertekkel várják a jazzkedvelőket és a táncolni vágyókat a szervezők. A Dániel Balázs Trió boogie-woogie show-ja ugyanúgy kiváló szórakozást ígér, mint a bécsi Marsall Quartet produkciója, vagy a házigazda Bohémek fellépése, akik a legsokoldalúbb angol trombitással, Ben Cummingsszal egészülnek ki az alkalomra. Természetesen a közös örömzene és a swing sem maradhat ki a fesztivál programjából. A pontos műsor megtalálható az esemény weboldalán, jegyek a szombat-vasárnapi koncertekre a helyszínen kaphatók.

Időpont: március 23-25-ig

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ – Kecskemét 

Gyerekprogramok a Magyar Nemzeti Galériában

Hétvégenként a gyerekeké a főszerep a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítások mellett Szombati Szemezgetővel, FIRKAszombattal és számos más érdekes gyerekprogrammal készül az intézmény. A hétvégi foglalkozások célja, hogy a résztvevő gyerekek és kisiskolások játékosan, interaktív módon tanulhassanak művészeti technikákról, híres műalkotásokról és művészettörténetről. A FIRKAszombaton minden gyerek kedvére festhet, rajzolhat, a Szombati Szemezgetőn pedig a Magyar Nemzeti Galéria egy-egy műalkotásáról tanulhatnak. A szakkörök és foglalkozások vizuális nevelésre és interaktív művészeti élményekre épülnek, céljuk pedig az, hogy megszerettessék a gyerekekkel a művészeteket. Bővebb információért látogassatok el az MNG weboldalára!

Időpont: március 24. és május 29. között

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, Szent György tér 2. – Budapest

A Föld Órája

Ahogy az elmúlt több mint tíz évben, úgy idén is lesz WWF Föld Órája, március 24-én. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett azonban megújult a világ legnagyobb önkéntes akciójának üzenete: a kezdeményezés ezúttal a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A hazai főszervező, a WWF Magyarország izgalmas kihívást indított az esemény alkalmából, „Kapcsolódj a Földhöz!” mottóval. A fókuszban bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket. Legyen szó erdőkről vagy folyókról, tengerekről vagy vizes élőhelyekről, nekünk is fontos, hogy ezek a helyek fennmaradjanak természetes állapotukban, megőrizve azt a gazdag növény- és állatvilágot, amit állandó veszély fenyeget. Első lépésként arra kérik az embereket, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor egy órára kapcsolják le a villanyt. Ezt követi még három kihívás, amelyekről az akció hazai oldalán, a foldoraja.hu weboldalon, valamint a WWF Magyarország Facebook-oldalán tájékozódhattok bővebben.

Időpont: március 24. 

Helyszín: a Föld

Varga Attila – Hazai Hősök

„Magyarországon bárkiből bármi lehet. Henteslegényből országosan ismert színész, rakodómunkásból gasztropszichológus, bőrművesből sztárborász, fényképészből kardforgató mester, és Boeing-pilótából pékségüzemeltető.” Ezzel a fülszöveggel indul Varga Attila Hazai Hősök című interjúkötete, melyben 56 olyan embert mutat be, akik talán a hétköznapi rohanásban fel sem tűnnének nekünk. Ez a kötet nem azokról az emberekről szól, akik egy-egy pillanatra magukhoz ragadják a reflektorfényt, örökbecsű, a szó szoros értelmében vett hősök ők, akik kemény és állhatatos munkával jutottak el odáig, ahol most tartanak. A kötetben szerepel többek között első Oscar-díjasunk, Rófusz Ferenc, Becsei Áron, órásmester vagy a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Szarvas József. „Botond vitéz, Búvár Kund, Dobó István, Dugovics Titusz, igazságos Mátyás és II. Rákóczi Ferenc után ők az én modern világban jegyzett hazai hőseim” – írja a szerző.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

 

Összeállította: M. M.

Fotók: gardenexpo.hu, Facebook, libri.hu