Amíg a saját bőrünkön nem tapasztaljuk mekkora pusztításra képes a globális felmelegedés, hajlamosak vagyunk félvállról venni a problémát. Pedig ha azt szeretnénk, hogy a következő természeti csodák ne tűnjenek el nyomtalanul néhány éven belül, fel kell vennünk a harcot a klímaváltozással. Erre hívja fel a figyelmet a mai nemzetközi klímaváltozási akciónap is.

Velence, Olaszország

Az emelkedő tengerszint és a földterület folyamatos süllyedése miatt Velence városa veszélynek van kitéve. Egyes tanulmányok szerint, ha a klímaváltozást nem tudjuk megállítani – vagy legalább mérsékelni –, néhány éven belül a víz alá kerülhet a kedvelt turistacélpont.

Új-Kaledónia, Franciaország

A Csendes-óceán nyugati részén fekvő korallzátonyok ökoszisztémáját is fenyegeti az emelkedő vízszint, ugyanis az óceán hőmérsékletének és mélységének változására a korallok teljesen kifehéredhetnek és elpusztulhatnak.

Galápagos-szigetek, Ecuador

A különleges állatfajairól ismert Galápagos-szigetcsoport sincs biztonságban. Az óceán emelkedése, melegedése és elsavasodása – az extrém időjárási körülményekről már nem is beszélve – teljesen megváltoztathatják a hely ökoszisztémáját – bizonyos fajok akár teljesen kihalhatnak ennek következtében.

Yellowstone Nemzeti Park, USA

AZ UNESCO szakértői szerint a világ egyik legrégebbi nemzeti parkjára a legnagyobb veszélyt az átlaghőmérséklet növekedése jelenti. Egyrészt a megolvadó jégsapkák miatt a park bizonyos területei víz alá kerülhetnek, de a hosszabb, forró nyarak miatt gyakoribbá váló erdőtüzek is elpusztíthatják a hely flóráját és faunáját.

Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum, Brazília

Az esőerdők folyamatos pusztításnak vannak kitéve, de a szóban forgó rezervátumot a globális felmelegedés is veszélyezteti, ugyanis északkeleti részén 55 kilométer szélesen az Atlanti-óceán határolja. Ha nő a vízszint, az esőerdő egyes részei a víz alá süllyedhetnek, veszélybe sodorva több száz állatfajt, többek között az arany oroszlánmajmocskát is, ami már most is veszélyeztetett.

Ilulissat-jégfjord, Grönland

Az Ilulissat-jégfjord hatalmas méreteivel és könnyű megközelíthetőségével hozzájárult a klímakutatás eredményességéhez, ezért 2004-ben a Világörökség részévé nyilvánították. Ugyanakkor elképzelhető, hogy néhány év múlva a címe szó szerint elúszik, ugyanis a Jakobshavn-gleccser – a fjord legnagyobb gleccsere – rendkívül gyors ütemben olvad.

Stonehenge, Anglia

A világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja is ki van téve a klímaváltozás okozta fenyegetéseknek: a súlyos viharok folyamatosan ostromolják a kőépítményt.

Banauei rizsteraszok, Fülöp-szigetek

A terület az ókorban egy gyér növényzetű terep volt, az itt élő népek azonban addig ügyeskedtek, míg földi paradicsommá változtatták. Sajnos a klímaváltozás nem kedvez a nehezen megteremtett élővilágnak, elképzelhető, hogy a melegedő időjárás miatt néhány évtizeden belül a rizsültetvények teljesen elpusztulnak.

A Dél-Afrikai Köztársaság növényvilága, Afrika

A több mint egymillió hektáros területen több nemzeti park és botanikus kert húzódik, méghozzá egyedi növényvilággal, ám az évről évre csökkenő csapadékmennyiség és forróság miatt a sajátos flóra nagy veszélynek van kitéve.

Rapa Nui Nemzeti Park, Chile

A Rapa Nui Nemzeti Park – vagy ismertebb nevén a Húsvét-szigetek – moai figurái a tengerszint emelkedés és süllyedés miatt olyan vízeróziónak vannak kitéve, ami hosszú távon a szobrok sérülését, eltűnését okozhatja.

Szöveg: D.A.

Forrás: telegraph.co.uk

Fotó: Pinterest, Thinkstock