Az utóbbi években sokat hallunk a ginzengről és a ginkgo bilobáról — ezek a hagyományos kínai gyógynövények rendkívül népszerűek, különösen, ha fokozni szeretnénk az agyi teljesítményt, növelni az energiaszintünket vagy csökkenteni a stresszt. Ám néhányaknak már ismerősen cseng a jiaogulan is, vagyis az úgynevezett „halhatatlanság gyógynövénye”, mely egyre nagyobb figyelmet kap jótékony hatásai miatt.
A jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) felgyorsíthatja az anyagcserét, csökkentheti a koleszterinszintet, mérsékelheti a gyulladásokat,
miközben közvetve elősegíti az egészséges, hosszú életet. Ázsia hegyvidéki és erdős területein őshonos, ezért gyakran hívják „déli ginzengnek” vagy „csodafűnek”. Dr. Michael Aziz, New York-i belgyógyász szerint a tengerentúlon csak kevesen hallottak erről a növényről, ő maga azonban napi 900 milligrammot fogyaszt belőle. A specialista a New York Postnak elárulta, miért tartja a jiaogulant az egyik legígéretesebb gyógynövénynek a modern egészségmegőrzésben.
Miért különleges a jiaogulan?
A jiaogulan évezredek óta része a népi gyógyászatnak, ám az elmúlt tíz évben robbanásszerűen megnőtt rá a kereslet. Elsősorban teaként és étrend-kiegészítőként fogyasztják, főleg, mivel rendkívül magas az antioxidáns tartalma. Dr. Aziz szerint a jiaogulan teának nyolcszor nagyobb az ORAC értéke (antioxidáns aktivitása), mint a zöld teának. Az íze kissé kesernyés, de enyhén édeskés, a legtöbben inkább karakteresnek, földesnek írják le.

A jiaogulan jótékony egészségügyi hatásaiban akár a zöld teát is felülmúlhatja (Fotó: Getty Images)
Dr. Aziz kiemelte, hogy a jiaogulan bizonyítottan rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez is. A jiaogulan egyik fő hatóanyaga ugyanis a gypenosid. Ez egy természetes eredetű szaponin – növényi vegyület, ami habzó, szappanszerű tulajdonságáról kapta a nevét, és számos jótékony hatással bír –, ami szerkezetében nagyon hasonlít a ginzengben található ginzenozidokra.
Kapcsolódó: Vízhajtó gyógynövények, melyekkel könnyebb lesz a fogyás.
A szaponin serkenti azokat az enzimeket, melyek kulcsszerepet játszanak a sejtek energiaegyensúlyának fenntartásában. Emellett magas antioxidáns hatásúak, javítják az inzulinjelzést és támogatják a mitokondriumok működését – ezek a sejtek energiaközpontjai, melyek az öregedés folyamatában is fontos szerepet játszanak.
Így fogyasszuk a hétköznapokban
Bár a jiaogulant általában véve biztonságosnak tartják, néhány embernél előfordulhatnak olyan enyhe mellékhatások, mint a hányinger, hasmenés, szédülés, homályos látás vagy fülzúgás. Bár utóbbiak ritkábban, ha odafigyelünk a megfelelő mennyiségre és a helyes fogyasztásra.
Az ajánlott fogyasztási mód szerint 1-2 teáskanál szárított jiaogulan-levelet érdemes 250 ml forró vízben áztatni, majd leszűrve elfogyasztani. Ez a kevéssé ismert, ám rendkívül hatékony gyógynövény hatásaiban akár a népszerű zöld teát is felülmúlhatja – ezért, ha szeretnénk támogatni szervezetünk egészségét és növelni energiaszintünket, érdemes közelebbről is megismerkednünk az „örök élet füvével”.
Kapcsolódó: Az orvosok is meglepődtek – ez a gyógynövény sokszor hatékonyabb, mint a gyógyszerek
Kiemelt kép: Getty Images