Napjainkban egyre inkább felértékelődik a gyógynövények szerepe. Sokan keresnek természetes megoldásokat mindennapi egészségügyi panaszaikra, és nem csupán kiegészítésként, hanem valódi alternatívaként is számolnak a növényi eredetű szerek hatásaival.
Amit őseink régen teaként vagy főzetként, mindenféle tudományos ismeret nélkül lelkesen fogyasztottak, ma már orvosi kutatások tárgya: nem véletlenül. A modern orvoslás is elismeri ugyanis, hogy egyes gyógy- és fűszernövények olyan komplex és erőteljes hatóanyagokat tartalmaznak, melyek több területen is felveszik a versenyt a szintetikus gyógyszerekkel.
Az egyik ilyen figyelemre méltó gyógynövény egy aranyló színű gyökér, amely évszázadok óta része az ázsiai orvoslásnak. Idehaza nem honos, de az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szerephez jut. Ez a kurkuma – sokak szerint a természet egyik legnagyobb ajándéka az emberi szervezet számára.
Arról, hogy mi a kurkuma
A kurkuma egy a gyömbérfélék családjába tartozó, évelő növény, amely elsősorban Dél-Ázsiában, különösen Indiában, Sri Lankán, Kínában és Indonéziában terem. Itthon – élénk színe miatt – indiai sáfránynak is nevezik. Értékes hatóanyaga a kurkumin nem a növény leveleiben, hanem a gyöktörzsében (úgynevezett rizómájában) rejlik, amelyet szárítás után porítanak, és így válik a konyhákban is ismert élénksárga fűszerré.
Bár mi leginkább csak a curry fűszereverékből ismerjük, a kurkuma Indiában egyenesen szent növénynek számít: nemcsak a gasztronómiában és a népi gyógyászatban, de vallási rituálékban, szépségápolásban és sebkezelésben is rendszeresen használják. Thaiföld, Indonézia, Malajzia szintén odáig van a kurkumáért, náluk ez a kókusztejes curryk elengedhetetlen fűszere. A Közel-Keleten húsételek, rizsek színezésére és ízesítésére használják, a nyugati világban pedig épp most válik trenddé aranytej, kurkumás smoothie, étrendkiegészítő formában.

A kurkumagyökérből őrölt port mézzel is összekeverhetjük (Fotó: Getty Images)
A kurkuma hatásai
A kurkuma egészségre gyakorolt hatása ma már nemcsak hagyományon és népi megfigyeléseken, hanem tudományos kutatásokon is alapszik. Íme a legfontosabb területek, ahol kimagasló a szerepe:
1. Gyulladáscsökkentés
A kurkumin az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő vegyület. Krónikus gyulladások esetén rövid úton segíthet csökkenteni a fájdalmat és a tüneteket. Klinikai vizsgálatok szerint napi 500–2000 mg (ekkora mennyiséget kapszulás kiszereléssel tudunk bevinni) kurkumin gyulladáscsökkentő hatása hasonló lehet az ibuprofenéhez enyhébb vagy közepes gyulladásos tüneteknél.
2. Antioxidáns
A kurkuma hatóanyagai semlegesítik a szabad gyököket, ezzel támogatják a sejtvédelmet, lassítják az öregedési folyamatokat, és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A kurkumin támogatja a szervezet enzimeit, hosszabb távon is védve a sejteket.
3. Emésztéssegítés
A kurkuma serkenti az epeelválasztást, enyhíti a puffadást, javítja az emésztést, görcsoldó és segít megelőzni a gyomorhurutot vagy fekélyes panaszokat is.
4. Szívvédő hatás
A kurkuma javítja a vérkeringést, csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ezzel segítve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.
Kapcsolódó: Szépítőszernek sem utolsó a kurkuma!
5. Agyvédő és hangulatjavító
A kurkuma növeli az agyban az ún. BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor/az agyban termelődő neurotróf faktor) szintjét, ami kulcsfontosságú a memória, tanulás és hangulatszabályozás szempontjából. Egyes kutatások szerint közvetve enyhítheti a depressziós tüneteket is.
6. Antibakteriális és fertőtlenítő
A kurkuma sebek, bőrirritációk esetén külsőleg alkalmazva is hatékony lehet – gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása révén segíti a gyógyulást.
7. Rákmegelőző potenciál
Laboratóriumi vizsgálatokban és betegbeszámolók szerint a kurkumin egyes esetekben gátolta a tumorsejtek növekedését, bár ezt még további humán kutatásokkal kell megerősíteni. Fontos: a kurkuma vagy más gyógynövény mai tudásunk szerint önmagában nem gyógyítja a rákos megbetegedéseket!
Így fogyasszuk!
A kurkumát sokféleképpen lehet bevinni a szervezetbe. Alkalmazhatjuk aromás ízű fűszerként levesekbe, rizses ételekbe, zöldségkrémekbe és currykbe keverve is. Ha szeretnénk minden aromát kihozni belőle, forrósítsuk át még szárazon a serpenyőben.
Teaként frissen reszelve vagy por formájában forró vízzel forrázva alkalmazhatjuk, aranytejként pedig még magasabb szintre emelhetjük: tejjel, mézzel, borssal és fahéjjal felfőzve isteni finom és egészséges italt kapunk.
A kurkumát táplálékkiegészítőként is be lehet szedni: elérhető kapszulában, kivonatként vagy olaj formájában is. Fontos tudni, hogy a kurkumin – a kurkuma fő hatóanyaga – feketeborssal együtt fogyasztva szívódik fel hatékonyan a szervezetben, ezért gyakran párosítják őket a kapszulák és a legfinomabb indiai receptek is.
Csak óvatosan!
Noha (vagy éppen azért, mert) a kurkuma valóban nagyon hatásos szer, az arra érzékenyeknél vagy bizonyos élethelyzetekben okozhat mellékhatásokat. Várandósság, szoptatás alatt például csak orvosi egyeztetéssel fogyasztható, mivel a nagyobb mennyiségű kurkuma (pl. kapszula formában bevíve) méhösszehúzódást válthat ki, ezért terhesség és szoptatás alatt ne kísérletezzünk vele orvosi jóváhagyás nélkül.
A kurkuma vérhígító, gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatásai más gyógyszerek hatását módosíthatják (pl. vérnyomás-, vércukorszint-csökkentő szerekét). Egyeztessünk orvossal, ha rendszeresen szedünk ilyen gyógyszert!
Nagyobb dózisban (főleg koncentrált kivonatként) gyomorégést, puffadást okozhat. Napi 1-2 teáskanálnyi por formában általában biztonságos. Az allergiás reakció ritka, de előfordulhat, bőrpróba vagy fokozatos bevezetés ajánlott, különösen, ha először próbálod a kurkumát.
Kapcsolódó: Nehogy aztán elmenj egy remek kurkumás recept nélkül!
Kiemelt kép: Getty Images