Ég veletek energiavámpírok! 6 embertípus, akiktől jobb, ha távol tartjuk magunkat

Időnként érdemes felülvizsgálni az emberi kapcsolatainkat, mert mindannyiunk életében akadnak olyan személyek, akik inkább elvesznek, mintsem adnak valamit. A kölcsönös tisztelet, az empátia természetesen nagyon fontos dolgok, de van úgy, hogy muszáj megválnunk egy-egy mérgező ismerőstől...

A tünékeny

Vannak olyan emberek, akik egy ideig a közelünkben vannak, majd mindenféle magyarázat nélkül elkezdenek el-eltünedezni. Egyre kevesebbszer lehet rávenni őket a találkozásra és megsokszorozódik azoknak az eseteknek a száma is, amikor nem hívnak vissza minket, vagy éppen nem reagálnak az üzeneteinkre. A kapcsolat egyirányúvá válik, ami nemcsak azt jelenti, hogy egyedül maradunk egy kezdetleges barátságban, de azt is, hogy viszonzatlanná válik a részünkről befektetett energia, törődés és szeretet. Ez sajnos az önbecsülésünknek sem tesz jót. Ha ilyen emberrel hozna össze titeket a sors, egy percig se gondoljátok azt, hogy veletek van a baj!

A kapcsolatfüggő

Az ebbe a típusba tartozók – és itt most lássunk túl egy kicsit a párkapcsolatokon – folyamatos odafigyelést, foglalkozást és segítségnyújtást igényelnek a környezetükben lévőktől. Nem arról van szó, hogy egyszer-egyszer, amikor elakadnak az életük valamely területén útmutatást kérnek tőlünk, hanem éppen ellenkezőleg: ránk telepednek és minden apró nehézséggel minket keresnek. Képesek a legváratlanabb időpontokban is felhívni, hogy segítsünk megoldani az éppen aktuális problémájukat. Ez a viselkedés viszont inkább hasonlít egy gyerekéhez, mint egy barátéhoz. Legyetek észnél és gondoljátok végig, hogy fenntartható-e így egy ismeretség, de azt is kérdezzétek meg magatoktól, hogy vajon fordított esetben a másik megtenné-e értetek ugyanezt a sok dolgot?

A nárcisztikus

Manapság sokat beszélünk a nárcisztikus személyiségekről, azokról, akik a kapcsolataikban sokkal többet törődnek önmagukkal, mint a másik féllel. Rengeteg türelem szükséges hozzájuk, arról már nem is beszélve, hogy észrevétlenül képesek elszívni az energiáinkat. Saját magukat helyezik a középpontba, és a legtöbben csak elvesznek tőlünk, de vissza nem adnak. Egy ilyen személlyel nem igazán működik az adok-kapok elv, nem árt tehát, ha figyeltek és a lelki, valamint mentális egészségetek érdekében felszámoljátok az érzelmileg kizsigerelő kapcsolatokat az életetekből.

A folyton kritizáló

Ha valaki állandóan kritizál minket, legyen szó az öltözködésünkről, a munkavégzésünkről, a hobbinkról vagy akár arról, hogy kit választunk társunknak, akkor azzal rengeteg negatív energiát szabadíthat ránk. Emellett az önértékelésünket, de még a döntéseink helyességét is megkérdőjelezheti bennünk. Védjétek meg magatokat és mindig válasszátok azt az utat, ami nektek a legmegfelelőbb, de ami még fontosabb: ne hallgassatok olyan emberekre, akik csupán féltékenységből vagy dühből elégedetlenkednek veletek!

A figyelemre vágyó

Ezek az emberek minden nap úgy viselkednek, mintha születésnapjuk lenne, vagy legalábbis valami olyan esemény, ami miatt muszáj, hogy ők kerüljenek a középpontba. Ez a fajta magatartás viszont meglehetősen fárasztó a környezetük számára, sőt, könnyen tűnhetnek önelégültnek és egocentrikusnak is mások szemében. Irányítanak, és ha a hangulatuk úgy kívánja arrogánsan és önkényesen viselkednek. Az ilyen személyek úgy gondolják, ők mindig pontosan tudják, mire van szüksége másoknak, éppen ezért folyton maguk mellett „tartanak”  valakit, akire rátelepedhetnek, és aki a végtelenségig hallgatja majd a történeteiket. Ne dőljetek be a megmondó embereknek!

A mindent összekutyulók

Vannak olyan emberek, akik imádják meglovagolni a baráti társaságokban vagy a munkatársak között felröppenő pletykákat. Továbbadják, kiszínezik, belevesznek olyan szereplőket, akiknek eredetileg semmi közük a történethez, majd előszeretettel adják tovább olyan helyeken, ahol az adott sztori gyakorlatilag teljesen érdektelen. Nem árt óvatosnak lenni velük, és megválogatni azt, hogy mit meséltek el nekik, hiszen ezek az emberek nem éppen a megbízhatóságukról és szavahihetőségükről híresek.

Nyitókép: Thinkstock

(huffpost.com)