Hogyan lazítsunk, ha nincs lehetőségünk szabadságra menni?

A nyár a pihenésé, a kikapcsolódásé, a szabadságolásoké és persze a nyaralás(ok)é. De biztos, hogy mindannyian elmondhatjuk ezt magunkról? Sokan nem tudnak elszabadulni a munkából ebben az évszakban sem, de az is előfordul, hogy anyagilag nem tehetjük meg, hogy pár napra vakációzni menjünk. Vajon hogyan lehet egy kicsit lazítani ebben az esetben?

Az elmúlt években nem volt igazán lehetőségem (hosszabb) szabadságra menni. A munka ebben az évszakban is kemény volt, ezért a feltornyosuló teendők helyett a rövidebb, szabadnapokat választottam. Így egy-egy nappal toldottam meg csupán a hétvégéket, és igyekeztem ilyenkor kipihenni magam. Nem egyszerű küldetés, de azért voltak és vannak trükkök, amikkel akkor is varázsolhatunk magunknak egy kis nyarat, ha nem tudunk többnapos pihenőre menni.

Használjuk ki a nyárestéket!

Tudom, hogy fáradtak vagyunk és másnap is munkába kell mennünk, de mégis csak nyár van! Sokáig élvezhetjük a napsütést, szinte bárhol gyönyörködhetünk a naplementében, a szabadban töltött idő, esetleg egy könnyű vacsora és finom ital pedig egyenesen pozitív energiával tölt fel, és a kikapcsolódás élményét is megadja. Ilyenkor arról is könnyedebben megfeledkezhetünk, hogy másnap munkanap van, hiszen a nyár lendülete leveszi egy kicsit a terheket a vállunkról. Adjuk meg magunknak a hétköznapokon is a lazítás lehetőségét, és egy pár órára feledkezzünk meg a kötelességeinkről!

Házimunka helyett kapcsolódjunk ki a hétvégéken!

Az otthonunkat bizony nyáron is rendben kell tartani, nem várhat a mosás, a mosogatás és a főzés sem. Vagy mégis? Ilyenkor egy kicsit lejjebb adhatunk az igényeinkből a ház körüli teendőket illetően is, nem érdemes hosszú órákat tölteni a forró sütő, a vasaló és a porszívó mellett. Vegyük kicsit lazábban a háztartás körüli teendőket, és az ott megspórolt időt töltsük inkább a gyermekeinkkel, a párunkkal, a nekünk kedves személyekkel! Senki sem sértődött még meg azért, mert a mosatlan helyett a számunkra fontos embereket és a közös időt választottuk.

Foglalkozzunk olyan dolgokkal, amikkel az év többi részében nem!

A nyár remek olyan szempontból, hogy sok dologgal tudunk foglalkozni, amikkel télen például nem. Használjuk ki a jó időt, pattanjunk biciklire (akár a munkába vezető úton is), sportoljunk a szabadban, töltsünk sok időt a kertünkben, főzzünk olyan ételeket, amikhez szezonális hozzávalók szükségesek, hívjuk át a barátainkat és beszélgessünk velük éjszakába nyúlóan, olvassunk sokat (főleg, ha a gyerekek táborozni vagy épp a nagyszülőknél vannak), üljünk le egy szép parkban a kedvenc újságunkkal, vagy egyszerűen csak keljünk fel korábban és élvezzük ki a friss levegő illatát, mondjuk egy kellemes séta részeként! A nyár különleges hónap, olyan, amikor egy kicsit megáll az élet, és időt szánhatunk a nekünk fontos dolgokra. Ennek fényében nyaralás lehet mind a három meleg hónap.

Napozzunk, strandoljunk!

Nem muszáj ahhoz két hetes vakációra menni, hogy az ember strandolni és barnulni tudjon. Feküdjünk ki a kertbe, fújjunk fel egy kisebb gumimedencét (a gyerekek is imádni fogják), látogassunk el párszor a városi fürdőbe, vagy ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tóparton lakunk, mártózzunk meg akár az esti órákban is. A hétvégéket is hasonlóan érdemes eltölteni, ha vannak vízparton élő barátaink, netán családtagjaink, akkor egyszerűen csak szálljunk fel a vonatra, és töltsük el velük a hét utolsó két napját! Ez máris olyan, mint egy kis nyaralás. :)

 

Nyitókép: Thinkstock