A nyári naplementékhez nincs fogható, miközben a színesre festett horizontot kémleljük, kicsit olyan érzésünk lehet, mintha elcsípnénk egy szeletet a végtelenből. Most olyan hazai helyeket mutatunk, ahonnan a nap lemenő sugarait még szebb környezetben élvezhetjük.

Prédikálószék a Visegrádi-hegységben

Magyarország egyik legszebb természeti jelenségével, a Dunakanyarral, a háttérben pedig a Börzsönnyel találjuk magunkat szembe, ha egy kellemes túrát teszünk a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsáig. A teljes naplementét persze nem javasoljuk itt megnézni, tekintettel az erdő sötétjére, de a kezdetét mindenképpen.

Így juthatunk el odáig: Dobogókőről, a Makovecz Zsindelyestől érdemes indulnunk a piros háromszöggel jelölt turistaúton.

Balatonfüredi Tagore-sétány

Szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a tóra a füredi Tagore-sétányról, aminek hatalmas lombkoronával ékeskedő fái, és a vízen lengedező hattyúk méltó társaságunk lesznek egy hamisítatlan balatoni naplementéhez.

Így juthatunk el odáig: A város központjától csak vegyük az irányt a part felé

II.kerületi Árpád-kilátó

Budapesten szinte mindenki a Normafát rohamozza meg, ha egy kis kiruccanást tenne a természetben, pedig az 1929-ben épült II. kerületi Árpád-kilátóból is csodálatos látvány tárul elénk a városra. Nemcsak a Duna kacskaringós vonalát, hanem a Budai-hegységet is megcsodálhatjuk, ahogyan narancssárga fényekben úszik.

Így juthatunk el odáig: A Verecke-lépcsőtől is visz egy út, de az is jó, ha követjük az Országos Kéktúra útvonalát a Fagyöngye felől.

Bati-kereszt kilátó Szekszárdon

A hömpölygő Szekszárdi-dombság északi részén, annak legmagasabb pontján található a 280 méteres Bati-kereszt kilátó, melyből 360 fokos panoráma nyílik a csodás tájra. A fa elemekből álló építmény a Dél-Dunántúli Kék Túra, a magyar Zarándokút és a Mária út közelében található.

Így juthatunk el odáig: Ha a Kápolna tértől követjük a Kék túra jelzéseit, a Kerékhegyen át, a Sötétvölgy irányába haladva juthatunk el a Bati kereszthez, jobbra tőle pedig látni fogjuk majd a dombtetőn álló kilátót.

Király Domb a Városligetben

 

Budapest belvárosának egyik legnépszerűbb zöldövezetében helyezkedik el a Király Domb, ahol a naplemente látványa is meglehetősen fenséges. Ezt a helyet leginkább azoknak ajánljuk, akik nem hagynák el a központot egy nagyobb túra miatt.

Így juthatunk el odáig:  Az Olof Palme sétány mellett rögtön látni fogjuk a kimagasló dombot, ami a városlakók kedvelt pihenőhelye.

Összeállította: F.R.

Fotó: OrszágAlbum/mukkshow, OrszágAlbum/Shortcircuit, OrszágAlbum/Juhaszj, foursqare.com/ImreB., OrszágAlbum/Kpeti74