9 fontos egészségmegőrző tipp, amit jó, ha betartunk a nyaralás ideje alatt

Alig várjuk az évnek azt a pontját, amikor a szürke hétköznapokat végre egy kicsit magunk mögött hagyhatjuk. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni az egészséges életmódról!

Ínycsiklandó koktélok, fagyikelyhek és heverészés a vízparton… A nyaralás ideje alatt joggal érezhetjük úgy, hogy minden kényeztetés jár nekünk, de ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk és jól érezzük magunkat a bőrünkben nem árt néhány okos tanácsot megfogadnunk:

Mozogjunk!

Ez nem lesz nehéz, főleg, ha olyan helyre megyünk pihenni, ahol sok a látnivaló. A városnézés, sétálás, kirándulás kiváló ahhoz, hogy formában maradjunk. Ha nagyon nem szeretnénk kiesni a napi aktivitásból, akkor reggelente ússzunk nagyokat és használjuk a szabadban található felnőtt parkokat, vagy – ha van a szállásunkon – konditermet, tornatermet.

Hidratálás mindenekelőtt!

Az egész napos sütkérezés során nem árt odafigyelnünk a megfelelő folyadékbevitelre. Fontos, hogy mindig legyen a kezünk ügyében tiszta víz, és ne keverjük össze a szomjúságot az éhséggel! Napi 1,5-2 liter víz elfogyasztása a nyaralás során is kötelező.

Csomagoljunk el pár falatot!

A folyadék mellett az sem baj, ha némi nassolnivalót is magunknál tartunk. Így, ha a vízparti móka során ránk tör az éhség nem kell rögtön az első lángosost megcélozni! Válasszuk a müzli szeleteket, magvakat, amik sok fehérjét tartalmaznak (pl.: napraforgómag, tökmag, mandula).

Hosszabb útra – több elemózsia!

Ha fél- vagy egynapos kirándulásra indulnánk (akár a vízpart mentén, akár erdei úton) mindenképpen csomagoljunk előre uzsonnát. A hosszabb utakon, de még városnézés közben is jól jön egy saját készítésű szendvics és pár friss gyümölcs.

Ismerjük meg a helybéli piacokat!

A nyaralás első napján érdemes alaposan körülnézni a környéken és az általános élelmiszerbolt, gyógyszertár, és orvosi rendelő mellett felkutatni a helyi piaco(ka)t is.  Nagyszerű időtöltés felfedezni és megfigyelni egy eddig ismeretlen piacrendszert és a termelőket, ráadásul a friss zöldségeket és gyümölcsöket első kézből szerezhetjük be!

Használjunk saját konyhát a szálláson!

Ha sikerült olyan szállást foglalnunk, ahol saját hűtő és egy kisebb – akár közös használatú – konyha is a rendelkezésünkre áll, akkor használjuk is ki! Reggelire készíthetünk laktató  rántottát, ebédre pedig isteni salátát keverhetünk a piacon vásárolt zöldségekből.

Keressünk fel pár helyi különlegességet!

A kiránduláshoz hozzátartozik a helyi lakosok és népszokások megismerése. Természetesen az új hely gasztronómiai specialitásait is meg kell kóstolnunk! Térképezzük fel a terepet és foglaljunk asztal olyan étterembe, ahol lokális gasztronómiai fogások közül szemezgethetünk!

A saláta mindig szerepeljen a menüben!

Nyáron a szervezetünk sokkal jobban kívánja a friss és szinte hűsítő erővel bíró zöldségeket, nem is csoda, hogy ebben az időszakban többször és többet fogyasztunk belőlük, mint a télen. Válasszunk friss salátát minden fogás mellé, ezzel nemcsak az emésztésünket segíthetjük, hanem gondoskodhatunk a vitamin- és tápanyagbevitelről, valamint megelőzhetjük a túlevést is.

Élvezzük a nyaralást!

Azért túlzásokba sem kell esni, ami az egészséges életmódot illeti! Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a jól megérdemelt nyaralásunk! Az étkezésre való odafigyelés nem egyenlő a görcsös és kötelező megfeleléssel!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(ourbodybook.com)