Az 5 legfontosabb dolog, amire nagyon jó a magány

Zsigerileg rettegünk a magánytól, ami arra is kényszeríthet, hogy egy boldogtalan kapcsolatban horgonyozzunk le egy olyan ember mellett, aki maximum a társas biztonság illúzióját tudja nekünk nyújtani. Holott a magány - akármennyire is nehéz néha - nagyon hasznos. Számtalan dolgot tanulhatunk belőle, leginkább magunkról.

Esélyt ad rá, hogy jobban megismerjük magunkat

Egy párkapcsolatban a saját igényeinket sok esetben háttérbe szorítjuk, hogy a másikat boldoggá tegyük. A magány egyik legfontosabb és egy életen át kísérő tanulsága viszont az, hogy megismerjük általa azt az embert, akivel örökké együtt fogunk élni: magunkat. Ez a tudás pedig semmihez sem fogható. Ha ezt az alkalmat „jól” használjuk ki, nemcsak a vágyainkat, a szorongásainkat és a félelmeinket fogjuk megérteni, hanem pontosabb képet kapunk arról is, hogyan reagálunk a problémákra, az örömökre. Emellett ne felejtsük el, hogy a magány erősebbé tesz, hiszen a nehéz pillanatok ellenére is megmutatja, hogy mi mindent vagyunk képesek túlélni.

Virágzó kreativitás

Ebben az időszakban rengeteg időnk van gondolkodni – akár önmagunkról, akár a világról -, a fokozott koncentráció állapota pedig nagyon jót tesz a kreativitásunknak.  Ha ezt kihasználjuk, és megtaláljuk azt az alkotási módot, ami a legközelebb áll hozzánk, a veszteséget és a hiányérzetünket valamilyen pozitív produktummá alakíthatjuk át. Nem beszélve arról, hogy az alkotómunkának terápiás jellege is van, így a magány nehezebb időszakain is át tud segíteni – akár az írást, a kötést vagy a színezést választjuk, nem fogunk csalódni. Nem szabad ugyanis elfelejteni, csak rajtunk múlik, hogyan alakítjuk az egyedül töltött időt.

Sokkal hatékonyabb problémamegoldásra sarkall

Teljesen másfajta létezést és ezzel együtt problémamegoldást igényel az egyedüllét. Védőháló híján ilyenkor ugyanis csak önmagunkra számíthatunk mindenben. A legapróbb döntéseket is nekünk kell meghozni, de a legnagyobb problémáknál is csupán a miénk lesz a végső szó. A saját érdekünkben pedig kénytelenek leszünk mindig a leghatékonyabban cselekedni, hiszen, ha nem így teszünk, annak egyedül mi isszuk majd meg a levét – nem lesz, aki kisegítene. Nehéz lesz? Sokszor iszonyatosan. De nemcsak magunkról, a reakciónkról és a valódi vágyainkról tanulhatunk általa, hanem a valódi felelősségvállalásról is.

Javítja a másokkal való kapcsolatunkat

Ahogyan azt korábban is említettük, a magány az egyik legjobb alkalom arra, hogy megismerjük saját magunkat, a vágyainkat, tetteink mozgatórugóit. Ez a tudás pedig átalakítja a másokkal való kapcsolatainkat is. Egyrészt jobban értékeljük azokat az egyedül töltött idő miatt, másrészt pedig megtanuljuk, hogy ki az, aki a figyelmünkre érdemes, aki valóban igazi barát, és a legnehezebb időszakokban is mellettünk áll. Lehet, hogy emiatt néhányan le fognak morzsolódni rólunk, de a legértékesebb emberek maradnak, a velük való kapcsolat pedig, biztosak lehetünk benne, hogy egy életre fog szólni.

Megtanít lelassulni

A magány egy viszonylag csendes állapot, megtanít lelassulni. A belülre figyelés meghatározó része ennek az időszaknak, és elengedhetetlen ahhoz, hogy kicsit átértékeljük az elmúlt időszakot. Ez sokszor fájdalmas, szorongással teli folyamat, de jógával vagy mindfulness meditációval, ami megtanít a jelenben élni, a saját javunkra fordíthatjuk ezt a helyzetet. Segítenek tisztán gondolkodni, és a pozitív dolgokra fókuszálni, de nemcsak a lelki, hanem a testi korlátainkat is kitolhatjuk velük. Ez pedig magabiztosabbá tesz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy idővel visszanyerjük a szerelembe és az emberi kapcsolatokba vetett hitünket is. ;)

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock