12 dolog, amitől a párunk férfiatlannak érezheti magát mellettünk

Egy jó kapcsolatban mindenki egyenrangú félként vehet részt, ideális esetben a nők nőiessége és a férfiak férfiassága is ki tud teljesedni. Vannak azonban olyan tettek, melyekkel szinte észrevétlenül „kasztráljuk” a párunkat, mély sebeket okozva ezzel az önbecsülésükben.

ThinkstockPhotos-200238206-001

Amivel árthatunk:

Elnyomjuk a beszélgetések során

Elég, ha egy szimpla beszélgetés során mi lépünk fel domináns félként oly módon, hogy belevágunk a szavába és nem hagyjuk érvényesülni a gondolatait. Ha egy vitás helyzetben még helyette is fellépünk – mondván, hogy nem érvel elég jól – az nagyon kellemetlen érzéseket táplálhat benne. Azt sugallja ugyanis, hogy nem képes eléggé kiállni magáért.

Kérkedünk a korábbi kapcsolatainkkal

És itt leginkább a szexuális jellegű viszonyokra gondolunk. Ez főleg abban az esetben ejt még súlyosabb károkat, ha a párunk korántsem olyan tapasztalt ezen a téren, mint mi. A testiség nagyon fontos helyet foglal el a férfiaknál, így kisebbségi érzéseik támadhatnak egy ilyen helyzetben.

Megjegyzéseket teszünk a fizetésére

A férfiak többsége a saját feladatának érzi a családról való gondoskodást, azon van, hogy megteremtse számunkra a lelki és anyagi biztonságot. Ezért éppen azon a területen megjegyzéseket tenni a párunkra, amit a sajátjának érez, nagyon övön aluli. Főleg, hogy akármekkora összeggel is gyarapítja a családi kasszát, az minden esetben hozzátesz a boldoguláshoz.

Azt sugalljuk, hogy félénknek tartjuk

Nem nevezhetjük gyávának azért, csak mert bizonyos helyzeteket nem tudott kezelni, vagy az adott pillanatban nem volt elég bátorsága hozzá, hogy kiálljon és megoldja a problémát. Helyette kérdezzük meg tőle, mi állt a reakciója hátterében, és világítsunk rá, miként cselekedhetett volna jobban. Nagyon fontos még, hogy együttérzést mutassunk felé. Fordított esetben ugyanezt várnánk tőle.

Összehasonlítjuk más férfiakkal

Ha őszinték vagyunk magunkkal, akkor tudjuk, velünk is előfordult már, hogy összehasonlítottuk az aktuális párunkat a korábbi kapcsolatainkkal. Gondok csak akkor vannak, ha ez a dolog folyamatos, és ha negatív kontextusban történik. Az összehasonlítgatás önmagában is bántó lehet a férfi számára, pláne ha a rossz tulajdonságait kihangsúlyozva tesszük azt. Ne keltsünk benne felesleges frusztrációt, és ne tápláljuk belé az érzést, hogy még nem zártuk le a múltat!

Kihangsúlyozzuk a hibáit

Mindannyian követünk el hibákat, sokszor megbántjuk a másikat. Ha a párunk sebeket ejtett rajtunk, arról mindig négyszemközt beszéljünk vele, és ne hozzuk fel a hibáit és a rossz cselekedeteit társaságban, ne éreztessük vele nyíltan, mekkora tüskét okozott bennünk. A gyengeségeit mások előtt felróni nem fair, csak haragot eredményez, és sokban visszaveti a kapcsolatot.

Nem hiszünk benne

„Tudtam, hogy nem leszel képes rá” – hangzik a mondat, ami képes egy életen át tartó sebeket okozni a férfiban (természetesen a nőben is), és szinte teljesen megsemmisíteni őt. A legrosszabb pedig az, hogy sokszor a párunk nem is tud reagálni egy ilyen felvetésre, hiszen azt érezheti, hogy elbukott a szemünkben.

Lekicsinylőek vagyunk az eredményeivel szemben

Ha még a legkisebb eredményeit sem ismerjük el, azzal azt sugalljuk, nem tartjuk nagyra, nem tiszteljük és nem állunk mellette kellően. Ezzel pedig igazán távolra lökhetjük magunktól a szeretett férfit. Fontos, hogy osztozzunk a másik boldogságában, hogy úgy érezze, büszkék vagyunk rá, még akkor is, ha egy pici előrelépésről van szó – akár a karrierjét illetően, akár egy elvégzett otthoni munka tekintetében.

Kiabálunk vele

A kiabálás egy vita során csak tovább rontja a helyzetet, mindkét félben nagyobb feszültséget szül. Arról nem is beszélve, hogy semmi értelme nincs, hiszen felpaprikázottan nem fogunk konstruktív megoldásra jutni a problémás helyzetet illetően.

Azt éreztetni, hogy csődöt mondott

Még akkor is, ha nem fejezzük ki szavakkal, a tetteinkkel sugallhatjuk, hogy nem elég jó nekünk, hogy bizonyos helyzetekben nem úgy cselekszik, ahogy azt elvárnánk tőle. Ezzel pedig nagy károkat okozhatunk a párunk önbecsülésében.

Másokkal flörtölünk

Az emberrel néha előfordul, hogy úgy érzi, visszacsatolásra van szüksége. Sokaknak még akkor is belefér egy ártatlan flört, ha kapcsolatban élnek. Ezzel mindaddig nincs gond, amíg betartják a szabályokat, és nem lépnek át egy bizonyos határt. A párunk szeme láttára flörtölni egy másik férfival azonban tiszteletlenség. Óriási hiba, ami bizalmatlanságot szül.

Azt éreztetjük vele, hogy nem elég férfias

Úgy viselkedni vele, mintha nem lenne eléggé férfias, csak azért mert bizonyos helyzetben nem úgy reagált, ahogy azt elvártuk volna tőle, a legnagyobb kasztrálás. Óriási rombolást végezhetünk az önbizalmán ezzel.

A megoldások:

Kiabálás helyett higgadt párbeszéd

Ne kezeljük úgy, akár egy gyereket, aki nem tud elég érvényt szerezni az akaratának, vagy akire elég csak rákiabálni, ha baj adódik. Ha valami problémánk van, jelezzük számára, és üljünk le higgadtan, felnőtt módjára beszélgetni!

Viszlát kioktatás!

Ne keltsünk benne jogtalanul olyan érzéseket, hogy valamit jobban is meg tudott volna csinálni. Hallgassuk végig, és ajánljunk neki több lehetőséget is a döntésre, amit aztán hagyjunk, hogy ő hozzon meg.

Adjunk neki teret

Hagyjuk, hogy magára is időt tudjon fordítani, és olyan dolgokat csináljon, amik feltöltik. Éreztessük vele többszörösen, mennyire felnézünk rá, és hogy tudjuk, mindenben támaszkodhatunk rá. Ezt olyan egészen apró dolgokkal is táplálni tudjuk benne, mint azzal, ha megkérjük, javítson meg néhány dolgot a ház körül.

Mindig köszönjük meg a segítségét

Egy férfi mindig jobban ki tud teljesedni a férfiasságában, ha igazi nőként viselkedünk mellette. Dicsérjük gyakran, és mindig köszönjük meg neki, ha valamiben segített. Annál nagyobb elismerésre ugyanis, mint ami szívük hölgyétől jön, nem vágynak jobban.

Segítsünk neki az önfejlesztésben

Tegyünk javaslatokat neki abban, amiben fejlődni szeretne, és segítsünk neki elsajátítani azt, amiben mi már jók vagyunk. Mindezt azonban nem kioktatva, vagy ne pátyolgatva tegyük – akár a gyerekekkel – hanem egyenrangú félként, motiválva őt. Így egyszerre lesz hálás, ugyanakkor érezni fogja, hogy férfiként kezeljük.

Kommunikáljunk!

A kudarcokról és a sikerekről is ítélkezés nélkül, nyíltan kell beszélni. Ez táplálja a másikban a bizalmat, és ez segít át a legnagyobb krízishelyzeteken. Nem beszélve arról, hogy ismerve a másik igényeit, mi is azok szellemében tudjuk fejleszteni magunkat. Az őszinte kommunikációnál kevés fontosabb dolog van egy kapcsolatban.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock