Attól, hogy valaki nehezen barátkozó, befelé forduló típus, még nem jelenti, hogy ne vágyna társaságra. Szerencsére vannak olyan dolgok, amikkel a zárkózottság leküzdhető, és amik abban segítenek, hogy introvertáltként is nyitni tudjunk mások felé.

ThinkstockPhotos-89794376

Mozduljatok ki!

Tudjuk, hogy nagyon jól megvagytok a négy fal között, és csupán egy jó könyv is elég ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat. Ezzel nincs is semmi baj, viszont ha nyitni szeretnétek, itt az ideje, hogy kibújjatok a csigaházból, és társasági életet éljetek. Haladjatok apró lépésekben: keressétek fel 2-3 olyan barátotokat, akikkel hasonló az érdeklődési körötök, és szervezzetek egy szűk körű vacsorát egy meghittebb étteremben, ahol nincs akkora tömeg. Beszélgessetek, amíg jól esik – ha ez csupán egy órát jelent, addig. Legközelebb pedig menjetek el egy sétára vagy akár múzeumba. A következő lépés már egy nagyobb baráti találkozó lehet. Próbáljátok elengedni magatokat és meglátjátok, milyen jól esik kimozdulni kicsit, és másokkal is találkozni.

Osszátok meg az elképzeléseiteket a munkahelyeteken!

Nem igazán jellemző rátok, hogy a munkahelyeteken csevegnétek, vagy bármilyen interakcióban vennétek részt a kollégáitokkal. Sajnos ez általában magában foglalja azt is, hogy az értekezleteken sem hallatjátok a hangotokat. Így pedig rengeteg elképzeléseteket nem tudjátok kifejezésre juttatni. Bízzatok magatokban, és abban, hogy az ötleteitek jók, és érdemesek arra, hogy megosszátok őket a többiekkel. Senki sem fog letorkollni benneteket azért, ha esetleg valami miatt mégsem működőképes, amit elképzeltetek. A munka egy közös gondolkodásról, az ötletek megosztásáról szól, amik közül együtt döntitek el, mi a megvalósítható és működőképes. Merjetek hangot adni a véleményeteknek, nektek is jól fog esni, ha azt látjátok, számít, amit gondoltok.

Csevegjetek!

Még akkor is, ha felesleges és felszínes dolognak tartjátok. A kedves, mosollyal kísért rövid beszélgetés ugyanis bizalmat és szimpátiát kelt másokban, és bennetek is jó érzést hagy. Egy kapcsolat elején sem jellemzőek rögtön a hatalmas mélységekbe menő beszélgetések, de a kezdeti rövidebb társalgásokat követően a későbbiekben akár egy jó barátság vagy egy szerelem is kialakulhat. Ha kihagyjátok ezeket a lehetőségeket, elmulasztjátok annak az esélyét is, hogy ilyen kapcsolataitok alakuljanak ki. Arról nem is beszélve, hogy ezek a rövidebb beszélgetések arra is jók, hogy később nyitottabban is bátrabban álljatok az idegenekhez.

Ég veled magány!

A sok befelé fordulás és egyedül töltött idő könnyen magányossá tehet, ezt a folyamatot zárkózott emberként pedig nagyon nehéz visszafordítani. Ebben a helyzetben sokat segíthet egy hobbi – lehetőleg olyan tevékenységet válasszatok, amikor emberekkel találkozhattok. Menjetek el egy kezdőknek szóló festő szakkörre, üljetek be hétvégenként a kedvenc kávézótokba olvasni, vagy járjatok el csoportosan mozogni a barátaitokkal. Az emberek közelsége jót fog tenni, a közösségben végzett tevékenységek pedig energiával töltenek fel, és örömet okoznak.

Utazzatok

Az utazás és azon keresztül egy új kultúrának, valamint a benne élő embereknek a megismerése önbizalmat ad. Az élmény pedig sokkal maradandóbb, ha másokkal is megosztjátok.  Szervezzetek baráti vagy családi utazást, de az is jó, ha önkéntességet vállaltok, és úgy látogattok el egy idegen országba, ahol még hasznos munkát is végezhettek. Életre szóló emlékeket szerezhettek így, csak szedjétek össze a bátorságotokat, és csomagoljatok össze!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock