5 budapesti kiállítás, amit idén még mindenképpen látni kell

Nem is tudunk jobb őszi kulturális programot annál, mint megnézni egy-egy jó kiállítást. Idén pedig lehet miből válogatni, a legnagyobb budapesti múzeumok ugyanis egymást túllicitálva kínálnak érdekes látnivalókat a közönség számára. Mi az öt legjobbat választottuk ki közülük.

Kontakt – Keleti Éva sosem látott képei a Magyar Nemzeti Múzeumban

keleti

A magyar fotográfia nagyasszonyaként emlegetik Keleti Évát, aki a legismertebb hazai művészeket örökítette meg képein. Az idén 85 éves fotográfus 85 eddig sehol sem látott munkáját vonultatja fel a Magyar Nemzeti Múzeum Kontakt című kiállítása. Olyan színészóriások köszönnek vissza Keleti Éva képeiről, mint többek közt Psota Irén, Törőcsik Mari, Komlósi Juci vagy Mácsai Pál.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

Megtekinthető: szeptember 22. – november 20.

#Bartók – Kortárs képzőművészettel mesélnek a legnagyobb magyar zeneszerzőről

bartók

A Bartók-emlékév alkalmából rendezett nemzetközi kiállítást a Ludwig Múzeum. A tárlaton a kortárs képzőművészet eszközeivel fordulnak a bartóki örökséghez; a Bartókról kialakult képet bontják ki és értelmezik tovább. A neoavantgárd klasszikusai mellett nagyrészt olyan friss művek láthatók a kiállításon, amelyeket a több mint harminc művész a képzőművészet, a tudomány és a zene határán elhelyezkedő pozícióból hozott létre.

Helyszín: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Megtekinthető: október 8. – január 29.

Textúra – Képzőművészet, irodalom és színház izgalmas találkozása

textúra

Idén is a Magyar Nemzeti Galéria ad teret képzőművészet, irodalom és színház találkozásának. Az alapötlet változatlan: 10 neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Budavári Palota Szent György tér 2.

Megtekinthető: november 8. – december 13.

Robert Capa – A háború és a béke képei a Mai Manó Házban

2009-178-1-galeria

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található közel ezer Capa-fotográfiából válogatták ki azt az anyagot, amit a Mai Manó Ház első emeletén lehet megtekinteni. A tárlat Robert Capa munkáinak egy szeletét  mutatja be. Bár a képek sok magyar és nemzetközi kiállításon szerepeltek, de ezeket a pozitívokat  így, együtt  most láthatja először a nagyközönség.

Helyszín: Mai Manó Ház, 1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Megtekinthető: július 18. – 2017. január 8.

Betlehem – Karácsonyra hangolódnak a Néprajzi Múzeumban

neprajz-document

Mit tudunk valójában a betlehemről, ami napjainkban is népszerű és közismert néprajzi tárgy? Szokás, színjáték, bábszínház, misztikum, meghittség mind együtt van jelen benne – ezt tárja fel a színes, mozgalmas kiállítás, melyben először láthatók együtt a múzeum nemrég restaurált, páratlan szépségű népi betlehemei.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth L. tér 12.

Megtekinthető: december 5. – január 8.

Fotó: facebook.com/ludwigmuseum, Keleti Éva, maimano.hu/,neprajz.hu, facebook.com/Magyar-Nemzeti-Galéria