Egyedülálló anyaként is ki lehet hozni a maximumot a mindennapokból!

Az édesanyák igazi zsonglőrök, idővel, energiával és türelemmel gazdálkodnak, az egyedülálló anyáknak pedig mindezt többszörös energiabefektetéssel kell véghezvinniük. Egyetlen szülőnek lenni éppen ezért nem könnyű, igaz, nem is lehetetlen feladat. Tippjeink segítségével kihozhatjátok a hátrányos helyzetből a maximumot.

anyagyerek

A nehezebb napokra

Mindenki érezte már úgy, nem bír egyedül a nehézségekkel. Ilyenkor vigaszt nyújthat, ha inspiráló példákat állítotok magatok elé. Számtalan olyan egyedülálló szülő van, aki sikeres gyermeket nevelt – ilyen például Barack Obama amerikai elnök édesanyja is. Listázzátok ezeket a személyeket, és ha elkeseredtek, próbáljatok erőt meríteni példájukból.

Igazítsd a családhoz a munkarended!

Ha szükségét érzitek, beszéljétek meg főnökötökkel, hogy előbb járnátok be a munkahelyetekre, és így előbb el is tudtok majd menni a gyerekekért. Abban az esetben viszont, ha ezt hosszú távon nem lehet megoldani, vagy konfliktusokat eredményez, kezdjetek el olyan új munka után nézni, amelynek időbeosztása jobban megfelel nektek.

Az én-idő is fontos

Ahhoz, hogy a gyerekeitekkel is türelmesebbek, kiegyensúlyozottabbak legyetek, elengedhetetlen, hogy magatokkal is foglalkozzatok. Nem szakad le az ég, ha néha a bébiszitterre, vagy az egyik barátnőtökre bízzátok őket, és elmentek fodrászhoz, vagy elvonultok néhány órára a legközelebbi kávézóba a kedvenc könyvetekkel. Egyedülálló anyának lenni kemény munka, megérdemlitek, hogy időről időre picit kiszakadjatok a hétköznapokból és kikapcsolódjatok.

Tanulj meg elengedni!

Ne legyetek megszállottjai azoknak a dolgoknak, amiket amúgy sem tudtok kontrollálni. Senki sem kényszerítheti például az exeteket, hogy látogassa meg a gyermekeit, és arra sem lehet befolyásotok, hogy betartja-e az ígéretét vagy sem.  Ezek a másik szülő hiányosságai, nem a tiétek, ne marjátok magatokat miatta, helyette inkább arra koncentráljatok, hogy ti milyen szülők vagytok, és mit tudtok nyújtani a gyereketeknek!

Mindig számolj el tízig!

Könnyű elveszíteni a türelmeteket és a kontrollt, ha egyedül kell gondoskodnotok mindenről, ha minden helyzetben helyt kell állnotok. Ha olyan helyzet áll elő, amikor felkapjátok a vizet, törekedjetek rá, hogy akkor se kiabáljatok a gyerekekkel, az ugyanis további feszültséget és lelkiismeret-furdalást szül. Inkább álljatok meg egy pillanatra, számoljatok el tízig, vagy tegyetek egy rövid sétát a ház körül, hogy nyugodtabban nézhessetek szembe a problémával.

Ne versenyezz saját magaddal!

Ugye sokszor előfordult már veletek is, hogy mindent egyszerre akartatok elvégezni: mosogatni, megágyazni, elpakolni a ruhákat? Ne versenyezzetek saját magatokkal, mert az csak kapkodást eredményez. Ha a reggeli rohanás alatt mégis marad pár lélegzetvételnyi szabadidőtök, üljetek le a gyerekek mellé, reggelizzetek együtt, beszéljétek meg a napi teendőket, vagy készítsetek közösen uzsonnát, amit magukkal vihetnek.

Férfi mintát a gyerekeknek!

Nincs apakép a gyerekek előtt? Ez azt jelenti, hogy nektek kell rámutatni arra, hogy körülöttük is vannak értékes férfiak. Vonjátok be a gyerekek nevelésébe az apátokat, vagy álljon előttük példaként a fiútestvéretek, a lényeg, hogy tudják: apa híján is több olyan férfi van, akire támaszkodhatnak.

Gratulálj magadnak!

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de nagyon fontos, ha elismeritek, hogy miket sikerül nap mint nap véghezvinnetek. Élvezzétek ezeket a pillanatokat, ne hagyjatok egyet sem elillanni, hiszen megdolgoztatok értük!

Mindenre készülj fel!

Valószínűleg mondanunk sem kéne, de ismétlés a tudás anyja: jó, ha mindig minden helyzetre felkészültök. Ha a gyerekekkel közösen indultok valahová, az innivaló mellett legyen a táskátokban egészséges nassolnivaló, színező és az egyik kedvenc játékuk – így, ha megéheznek, vagy csak unatkoznak, könnyen orvosolhatjátok a helyzetet.

Stratégiai multitasking

Ahhoz, hogy a házimunka ne csússzon át késő estére – mikor a gyerekek már alszanak –, vonjatok össze feladatokat. Játékidő alatt sem kell például egyedül hagyni a gyerekeiteket: kuporodjatok melléjük a nappaliban, és amíg együtt vagytok, hajtogassátok össze a tiszta ruhákat. Vagy, ami még jobb, vonjátok be őket is a feladatokba. A zoknik párosítását például szórakoztató módon is lehet végezni – gondoljatok a bábozásra! ;)

Szöveg: F.R.

Forrás: parenting.com

Fotó: Thinkstock