Búcsúzz el a reggeli rohanástól! Így szoktathatod a gyereket a koránkelésre

Már csak néhány nap van hátra az iskolakezdésig! Ahhoz, hogy a reggelek ne legyenek túl rohanósak, itt az ideje, hogy koránkelésre szoktassátok a gyerekeket. Az alábbi tippeknek köszönhetően talán nem is lesz olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

ebredes

Fokozatos visszaállás a régi rendre

A nyári szünet alatt megborul a gyerekek napirendje: később fekszenek és később is kelnek ilyenkor, éppen ezért idő kell, hogy visszaálljanak a tanév alatt megszokott menetrendre. Ne hagyjátok az utolsó pillanatra a visszaszoktatást: néhány nappal az iskolakezdés előtt fektessétek le őket korábban, és keltsétek abban az időben, amikor a tanév alatt ébredniük kell – így elkerülhető a reggeli rohanás. Beszéljetek a gyerekeknek az alvás fontosságáról, és indokoljátok meg, miért kell már a nyári szünet utolsó napjaiban visszatérniük az iskola alatt megszokott rendre, valamint arra is hívjátok fel a figyelmüket, hogy ez abban segíti majd őket, hogy frissen és jól érezzék magukat az iskolában.

Az alvásra hangolódás nagyon fontos

Szervezzétek úgy a napjaikat, hogy azok ne legyenek túlzsúfolva, és ezáltal ne kelljen olyan aktivitást végezniük lefekvés előtt, amitől nehezebb lenyugodni, elaludni. A napirendjük kialakítása során hozzátok korábbra a vacsoraidőt és a fürdést, hogy még egy kis mesenézés is beleférjen az időbe.

Delegáljatok feladatokat!

Ahhoz, hogy nyugodtan, kapkodás nélkül induljon a nap, fontos, hogy minél több idő legyen a különböző tevékenységekre. Szoktassátok rá őket az ágyazásra, arra, hogy maguknak készítsék el a reggelit vagy, hogy egyedül válasszák ki, milyen ruhát vesznek fel aznap. Ha mindennel végeztek, jutalmul még játszhatnak egy kicsit indulásig. Persze azt előre fektessétek le, hogy ha indulni kell, akkor akadékoskodás nélkül hagyják abba a játékot.

Minden napra egy vezető

Ha több gyereketek van, minden napra válasszatok egy vezetőt közülük, aki azért felel, hogy a többiek időben felébredjenek és elkezdjék a reggeli készülődést. A felelősség – a játék mellett – ösztönözni fogja őket. A vezetőnek legyen továbbá más privilégiuma is: például ő választhassa ki a zenét, amit az iskola felé hallgattok.

Ébresszétek őket zenével!

Hiába keltegetitek a gyerekeket, még mindig nem másztak ki az ágyból? Ébresszétek őket a kedvenc zenéikkel, hogy pörgősebben induljanak a reggelek. Készítsetek egy 10-15 perces összeállítást, ami felrázza a reggeleket. Meglátjátok, sokkal jobb hangulatban és hamarabb fognak majd felkelni.

Forrás: webmd.com, parenting.com

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock