Az idős emberek boldogabbak, mint a huszonévesek?

Épp a minap foglalkoztunk azzal, hogy mi minden áll a boldogságunk útjába, miért nem vagyunk képesek úgy igazán élvezni az életet, most pedig még ennél is meglepőbb adatokkal szolgált egy friss kutatás: az idős emberek boldogabbak, mint a huszonévesek.

boldog-idősek

Nem csak a húszéveseké a világ, jutott eszünkbe a jól ismert dalszöveg, amikor megláttuk a Journal of Clinical Psychiatry című amerikai lapban eredetileg megjelentetett tanulmányt – eszerint ugyanis minél idősebb valaki, annál boldogabb. Belegondolva nyilvánvalóvá válik, hogy egy sokat tapasztalt ember sokkal jobban meg tud becsülni bizonyos dolgokat, mint az, akinek a tojáshéj éppen csak leesett a fenekéről, hiszen előbbinek sokkal több összehasonlítási alapja van. Ezt azonban nem lehet általánosságként kezelni, sőt, nem is akarjuk!

Az 1546 ember bevonásával készült amerikai, telefonos kutatás – melyben 21-99 éves korig minden korcsoport részt vett – az alanyok fizikai, a kognitív és a mentális egészségét vizsgálta, kitérve arra, mennyire elégedettek az életükkel, esetleg gyakran érzik-e magukat depressziósnak, szorongónak, netán feszültnek.

Egy, az idősödést vizsgáló pszichológus szakember szerint az él a köztudatban, hogy az öregedés rossz, hogy minden út a homályba vezet és az idős emberek általában depressziósak, ingerlékenyek és boldogtalanok. De a tanulmány jól mutatja, hogy ez mennyire nincs így. Talán az idősebbek között több fizikailag vagy gondolkodásában “károsodott” ember él, mint a fiatalabbak között – ez nyilván az öregedés folyamatából is adódik –, mentálisan mégis előnyt élveznek a huszonévesekkel szemben. A 20-as, 30-as éveikben járó emberek hajlamosabbak a depresszióra, a szorongásra, ráadásul állandó stresszben élnek, így a boldogságot, az elégedettséget és a jólétet sokszor észre sem veszik.

Adja magát a kérdés, mi olyan nehéz a fiataloknak?

Hát például az, hogy a biztonságos serdülőkor után, a valós élet kezdetével szembe kell nézni a pénzügyi, magánéleti, valamint a karrierrel kapcsolatos döntésekkel, az állandó nyomással: mi van, akkor, ha nem sikerül? Egy idősebb ember – és itt megint csak az élettapasztalatra tudunk hivatkozni – könnyebben képes az élet stresszfaktorait kisöpörni az életéből, ettől érzelmileg sokkal stabilabb tud maradni, és nem okoz neki gondot, hogy a döntéseit magabiztossággal és intelligenciája teljes tudatában hozza meg, ne pedig az érzelmeire hallgatva.

A társadalom átrendeződése, a globalizáció, a technikai fejlődés, a növekvő verseny a felsőoktatásban, a jobban fizető állások, és egy sor másik változás mind-mind olyan tényezők, melyek közrejátszanak abban, hogy bizonytalanabbá tegyék a fiatal felnőtteket, sokkal nagyobb nyomás alá helyezve őket, mint korábban bármikor.

Ez a tanulmány olyan, mint egy pillanatfelvétel: nem lehet nyomon követni, hogyan változnak a vélemények az évek előrehaladtával, az élethelyzetek megváltozásával, de egészében véve ahogy idősödünk, úgy kezdenek a dolgok egyre jobbá válni, ami azt jelenti, hogy korosodás a mentális egészség javulását is magában hordozza.

Szöveg: D. A.

Forrás: time.com

Fotó: Thinkstock