Vajon mi az a pont, ahonnan a test még képes visszaállítani az egészségét?

Testünk egy elképzelhetetlenül összetett rendszer, melyben a legapróbb folyamatokat is tökéletes harmónia vezérli, és ha ez az összhang felborul, egy titokzatos mechanizmus képes helyreállítani a rendet. Hogy hogyan? A cikkben szerepeltetett személyes példákból kiderül.

28 test ujratoltve

Testünket több billió sejt alkotja, melyek mindegyike „tudja” a maga dolgát, hiszen a benne lévő DNS precízen beprogramozta egy adott feladat ellátására. A látósejtek például a látást, a bélbolyhok sejtjei a felszívást, a neuronok az ingerek továbbítását szolgálják – és így tovább. Alapesetben ez a több billiónyi építőkocka életünk végéig szépen teszi a maga dolgát. De mi történik, ha közbejön valami, ami durván megzavarja a működésüket? Nem is kell feltétlenül olyan extra eseményre gondolni, mint egy baleset vagy nagyobb betegség – elég egy életmódhiba, egy rosszul megválasztott étrend, túl sok idegesség, és a sejtek munkája máris csorbát szenved.

Ilyenkor megbomlik a harmónia: a negatív faktor körülbelül olyan hatást kelt szervezetünk finom rendjében, mintha egy elefánt trappolna végig egy tökéletesen berendezett porcelánboltban. Még sincs minden veszve, mert testünknek van egy fantasztikus, ám roppant rejtélyes képessége: az állandó megújulás, amelynek révén szinte nincs az a mélypont, ahonnét ne tudná újjáépíteni magát.

A cikk folytatását a személyes példákkal a Nők Lapja Ezotéria 2016/1. számában találod.

Szöveg: Magyar DIána

Fotó: Thinkstock