Y és Z. A jelen generációi, akik közül páran letettek már valamit az asztalra

Tevékenyek, elszántak és valami újat adnak az embereknek - ebben rejlik az Y és Z generáció titka, akik közül néhányan így vagy úgy, de elértek már valamit az életben. Miközben még nincsenek 35 évesek.

Mark Zuckerberg – A techguru Y

mark-zuckerberg

Mark Zuckerberg 12 éves volt, amikor a számítógépek és a programozás iránti érdeklődése megmutatkozott, sőt, olyannyira tehetségesnek bizonyult, hogy a szülei még magántanárt is fogadtak mellé, aki – elmondása szerint – alig tudott lépést tartani a fiatal Zuckerberggel. Egy ideig aztán videójátékok fejlesztésével foglalkozott, a középiskolában pedig egy saját zenelejátszó programot is készített, melynek köszönhetően a Microsoft és az AOL is felfigyelt rá. Ő mégis inkább a Harwardot választotta, ahol több egyetemi oldal elkészítése után végül megalkotta a Facebookot, aminek köszönhetően a világ egyik leggazdagabb embere lett napjainkra.

Evan Spiegel – A Z generáció kedvenc appját köszönhetjük neki

evan-spiegel2

Evan Spiegel 2012-ben végzett a Stanfordon, ezzel egy időben pedig befejezte a Snapchat nevű alkalmazás fejlesztését is, mely kicsit hasonlít a sokak által használt Messengerhez: képeket és videókat lehet rajta megosztani, de azok a megnyitás után 10 másodpercen belül törlődnek. Nem véletlen, hogy az app a fiataloknál olyan nagy népszerűségre tett szert: sokan azt feltételezik, hogy nem marad nyoma annak, amit leírnak, így felelősséget sem kell vállalniuk az üzenetben szereplő dolgokért. Aki azt gondolja, hogy ez nem lehet jövedelmező üzlet, téved. A 26 éves Spiegel állandó szereplője a 30 év alatti milliárdosok társaságának. (És egészen júliusi eljegyzéséig a legkelendőbb agglegények között tartották számon.)

Sean Rad és Justin Mateen – Szinonimájuk a Tinder

tinderes-csávók

A Tinder népszerűsége talán az utóbbi időben picit visszaesett – vagy talán csak megszokottá vált, ezért hallunk kevesebbet róla –, mégis vitathatatlan, hogy alapjaiban változtatta meg a randevúzási szokásokat az elmúlt pár évben. Az applikációt Sean Radnek és Justin Mateennek köszönhetjük, akik elsők között hoztak létre csúsztatással működő párválasztó felületet, leegyszerűsítve az ismerkedést. Egy 2015-ös kutatás szerint 50 millió ember használja egy hónapban a Tindert, és naponta 1 milliárd csúsztatásra kerül sor, ami tökéletesen példázza, hogy bizonyos nézőpontból mekkora a sikere.

Lena Dunham – Csajok és még mennyi minden

lena-dunham

Lena Dunham több lábon áll, nem csak rendezőként, producerként és színésznőként tevékenykedik, hanem saját weboldalt is alapított másodmagával. A Lenny Letter.com azzal a céllal indult, hogy egy olyan platformot biztosítson a fiatal nőknek, ahol feminista kérdéseket vitathatnak meg, így a politikai esszéken, személyes történeteken, interjúkon, és grafikákon keresztül sok minden megjelenik rajta. Jennifer Lawrence például egy egész cikket szánt arra, hogy felhívja a hollywoodi fizetésbeli különbségekre a figyelmet.

Malala Juszafzai – A legbátrabb 19 éves

malala

Malala megrázó története mindenki számára hitet ad: a lány mindössze 15 éves volt, amikor két tálib fegyveres megállította az őt szállító iskolabuszt, majd többször rálőttek, de a gyors orvosi segítségnek hála – a fejét, a nyakát és a vállát ért lövések ellenére is – túlélte a merényletet. Mindezt miért tették? Mert Malala kiállt a tartományában élő lányok jogaiért, akiket erősen korlátozott az iszlám fundamentalista tálibok hatalma. Malala a merénylet után nemzetközi hős lett, akit tevékenységének köszönhetően még Nobel-békedíjjal is kitüntettek. Ezzel nemcsak az első pakisztáni lett, aki Nobelt nyert, de a legfiatalabb emberjogi aktivista, akinek odaítélték a címet. A Facebookot és a Twittert is kommunikációs csatornájaként használja, több százezer követője van.

Maddie Ziegler – A Z generáció legjobb táncosa

maddie-ziegler

Maddie Ziegler neve egyelőre még csak az ifjabb nemzedék számára csenghet ismerősen, de a 13 éves táncoslányt érdemes szem előtt tartani, mert kirobbanó tehetség. Maddie kétévesen kezdett táncolni, és annyira profi benne, hogy több televíziós táncműsorban szerepelt már, sőt, Sia több videoklipjében is felbukkant. Maddie nemrégiben a The Book of Henry című filmben is szerepet kapott, az pedig már csak hab a tortán, hogy a Capezio, a Ralph Lauren and Target divatkampányába is beválasztották, aminek köszönhetően a Time magazin a 30 legbefolyásosabb tinédzsere közé választotta 2015-ben. Instagram-oldalán több, mint 7 millióan követik nyomon mindennapjait.

Kylie Jenner – A reality-sztár, aki meghódítja a kozmetikai ipart is

kylie-jenner

Nem Maddie az egyetlen, akit fiatal kora ellenére már számon tart a Time magazin. Kylie Jenner, Kim Kardashian 18 éves féltestvére szintén szerepel azon a bizonyos listán. A lányt 60 millióan követik a Facebook, Twitter és Instagram-oldalán, de emellett az övé az egyik legsikeresebb, prémium applikáció is. A Kylie nevű alkalmazás segítségével bepillanthatunk a Kardashian-család realityjének kulisszái mögé, de vicces videókat, szépségápolási és vásárlási tippeket, illetve saját gondolatokat is olvashatunk Miss Jennertől, aki újabban a kozmetikai ipar felé vette az irányt és testvérével közös ruhamárkája mellett saját rúzsokat és egyéb szépítő termékeket ad el szép számmal világszerte.

Bethany Mota – A Youtuberek egyik kiemelkedő képviselője

bethany-mota

A most 20 éves vlogger, 13 évesen indította el YouTube-csatornáját, ahol először termékbemutató videókat készített, de később mindenféle szépséggel és DIY-dolgokkal kapcsolatos témát is felvett a repertoárjába, amivel nem kevés pénzre tett szert. Számos kozmetikai cég szerződtette, hogy az ő terméküket reklámozza. Bethanynak egész szép rajongótábora alakult ki, a YouTube-on 9,5 feliratkozott nézője van – és a szám folyamatosan nő –, de az Instagramon is 5,2 millión követik, amivel ő az egyik leghíresebb közösségi média személyiség. Bethany egyébként az utóbbi időben zenei vonalon is tevékenykedik, kiadta első saját lemezét, illetve a UNICEF nagyköveteként jótékonysági munkát is végez.

Az Y és Z generáció tagjairól a Nők Lapja 2016/32. számában olvashattok bővebben. A magazin az előfizetőkhöz augusztus 9-én, az újságárusokhoz pedig augusztus 10-én érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: Archív, Pinterest