Az egyértelmű, hogy mindenki boldog szeretne lenni, és ezt hajszolja egész életén keresztül. De vajon igaz lehet-e az, ha nem keressük, akkor hamarabb ránk talál az a bizonyos kék madár?

26 kek madar

A boldogság olyan egyszerű dolognak tűnik – ám, ha jobban belegondolunk, akkor kiderül: talán a világ legnehezebb feladata az, hogy „boldogan” éljünk. Nem véletlenül keresik ennek a titkát évezredek óta az emberiség legnagyobb bölcsei.
Már az ókori görög Arisztotelész figyelmeztetett a boldogságkeresés első akadályára. Hajszoljuk a „boldogságot” – vagy amit annak hiszünk –, anélkül, hogy tisztában lennénk vele, mi is az a boldogság. Márpedig aligha fogunk sikerrel járni, ha nem is tudjuk, hogy konkrétan mi az, amire vágyunk. Vagy, ahogy Arisztotelész írja: „Abban, hogy a boldogságot a legfőbb jónak kell tartani, talán mindenki egyet is ért; kívánatos azonban, hogy arról szóljunk világosabban: mi a boldogság lényege.”
Azaz: a nagy boldogságkeresés közepette először is érdemes lenne tisztázni: egyáltalán, mi az, amit keresünk?

Mindenkié más?

Nos, lehetetlennek tűnik megmondani, mi a boldogság, mivel ez egy végtelenül szubjektív dolog: mindenkinek mást jelent. Egy festő számára például azt, amikor ecsettel a kezében, szenvedélyesen viszi fel a színeket a vásznára, és épp sikerült eltalálnia egy formát, egy árnyalatot.

A cikk folytatását elolvashatod a Nők Lapja Ezotéria 2016/2. számában. Itt pedig egy másik megközelítést találsz a témában.

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock