Milyen jógapozíció illik hozzád? A csillagjegyed megmondja

Nagy jógaválasztónkból kiderült, hogy kihez, milyen típusú óra illik leginkább, most viszont annak jártunk utána, hogy az egyes zodiákusok milyen jógapozíciók segítségével tudnak megerősödni.

nő--jóga

Kos

Tűzjegyként lételemed a mozgás, így a klasszikus jóga és annak lassú mozdulatai nem illenek hozzád. Ellenben a dinamikus jóga és azon belül is a Vinyasa Flow! Mivel ez egy gyakorlatilag felér egy aerobikedzéssel, vagyis teljesen átmozgathatod minden tagodat, igazán a kedvedre valónak találhatod.

Bika

Tele vagy energiával, de a hajlékonyságod nem az igazi, ezért a Hatha jóga hagyományos nyújtó és erősítő mozdulatai – például a lefelé néző kutya póz – segíthetnek, hogy kissé javíts az erőnléteden. Ezek nem mellesleg serkentik a véráramlást, felpezsdítve az egész szervezetet.

Ikrek

Esetedben nem is annyira a mozgás, mint inkább a belső harmónia megteremtése a cél. Minden olyan pozíció, ahol a vállaidat és a nyakadat el tudod lazítani – például az eke póz –, segít, hogy kiadd magadból a feszültséget. Jó tanács: érdemes olyan órát keresni, ami a szabadban zajlik, a zöld környezetben ugyanis még inkább ellazulhatsz.

Rák

A leggyengébb pontod a hasad, illetve a nemi szerveid, ezért a lágyabb, nőiesebb mozdulatsorok illenek hozzád, mint a Sasánkászana vagy ismertebb nevén, a holdpóz és a kobra pozíció. Emellett a testi-lelki egyensúly megteremtéséről sem szabad megfeledkezned – ebben a táncos és a fapóz segíthetnek.

Oroszlán

Érdemes lenne minden napot napüdvözlettel kezdened, hogy rátalálj a saját belső fényedre. Sőt, ha időd engedi, akkor naponta végezd a jógapózok királynőjének is nevezett gyertyaállást is, hogy a tested csatornáiban szabadon áramolhasson az energia. Ez segíthet igazán kikapcsolódni.

Szűz

A Merkúr befolyása alatt állsz, ezért a legfontosabb az lenne, hogy megteremtsd a harmóniát test és szellem között. Ezt az Iyengar jóga mozdulatsoraival teheted meg, itt ugyanis nem a mennyiségen, sokkal inkább a minőségen van a hangsúly, azaz a minél precízebb mozdulatok elsajátításán. Az idegrendszer helyreállítására a kézenállás és a támogatott fejenállás a legjobb – ezeket gyakorold!

Mérleg

Mi lehet egy Mérleg legfontosabb teendője? Természetesen az egyensúly megteremtése az életben. Olyan pózok illenek hozzád, amelyek az egyensúlyérzékedet veszik igénybe: például a klasszikus fa, a sas vagy a majom – ez utóbbi a nő-férfi oldaladat is összecsiszolja, ha rendszeresen végzed.

Skorpió

A Kundalini jóga gyors, hatásos, kirobbanó energiával tölt fel, neked pedig pont erre az intenzitásra van szükséged. A harcospóz és a boldog baba póz csatornát nyit a belső erőnek, így szabadon tud áramlani az energia, tehát ezeket mindenképp iktasd be az edzéstervedbe.

Nyilas

Értékeled a dinamikus jóga lüktető sodrását, de ami igazán segít a szervezetednek megnyugodni, az a Bikram jóga. A melegben az izmaid teljesen elernyednek, így a testedben feszülő görcsös érzéseknek ­– amelyeket a stressz okoz – búcsút mondhatsz. Ha otthon is van kedved kicsit átmozgatni magad az ellazulás jegyében, akkor a galamb és a lótusz pozíciókkal próbálkozz!

Bak

Mivel szereted a formális dolgokat, így a Szűzhöz hasonlóan az Iyengar jógában teljesedhetsz ki, viszont egyúttal arra is figyelned kell, hogy gerinced merevségén picit lazíts. A macska és a tehén mozdulatok hatásosak az esetedben, viszont a tevepóz, illetve a hullapóz azok, melyek igazán levehetik rólad a terhet.

Vízöntő

Az idegrendszered erősítésére a Hatha jógát, a légzésedre pedig a Kundalini jógát ajánljuk, esetleg érdemes a kettő mozdulatait házilag ötvözni, ha pihenésre van szükséged. Ami a jógapozíciókat illeti, a visszafelé hajló mozdulatsorok – mint például a híd – megnyugtathatnak, ha ideges vagy. Ezt nyugodtan gyakorold, persze szigorúan csak bemelegítés után!

Halak

A Hatha jóga megadhatja számodra azt a nyugalmat, amit keresel. A napüdvözlet könnyedségével, illetve a hold és táncos ászanákkal a mozgáskoordinációdat javíthatod, ettől tényleg úgy érezheted magad, mintha lebegnél, akárcsak hal a vízben.

A Nők Lapja Ezotéria 2016/5. számában a jóga lenyűgöző eredményeinek járunk utána. A magazint szeptember 20-tól keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock