Mit jelent a nőknek az abortusz?

Amikor 1987-ben Szász Anna háromrészes riportban járta körül az abortusz gyakorlatát Magyarországon. Az első részben azzal foglalkozott, hogyan zajlott a művi terhességmegszakítás, amikor még illegális volt. A második részben az abortusz bizottságokat kereste fel, illetve nőgyógyászokkal beszélt arról, vajon miért csökkent valójában az abortuszok száma. Az utolsó, harmadik cikket az egyik központi, de ritkán tárgyalt kérdés köré építette fel: mit jelent a nők számára az abortusz? A cikksorozat harmadik része ma is érvényes kérdéseket vet fel, ahogy a szerző egy ponton megfogalmazza: „jogos és méltányos-e egy sok évtizede tartó kedvezőtlen demográfiai folyamatért egyedüli felelőssé tenni a nőket?”

Szász Anna: Igen és nem III. – A nők magányossága, Nők Lapja, 1987/11. 

A művi abortusz orvosi eljárás; szülészeti esemény a kórtörténetekben; demográfiai jelenség, amelyet nyilvántart és követ a statisztika, amelyről évtizedek óta fel-fellángoló vita folyik. Megkérdezte valaki, hogy a nők számára mit jelent?

M. egyik nap délutánján megkapta az engedélyt a bizottságtól, másnap reggel kellett a kórházban jelentkeznie. Fél nyolckor. Nem figyelmeztették, hogy éhgyomorra, úgy látszik itt altatás nélkül végzik a megszakítást.
Nyolc óra, fél kilenc. Az AB-sek utcai ruhában álldogálnak a folyosón, öten vagy hatan, profán csoportjuk messziről kirí a sterilen fehér környezetből. Állnak és várnak. Körülöttük és kívülük zajlik a szokásos kórházi üzemmenet. Jövés-menés, az orvosok sietős, klumpás, a nővérek nesztelen léptei, a látótérbe beúszik egy jelenés: egy nő, nyakán sállal, libegő köpenyszárnyakkal. Mindennek nyilván határozott célja és értelme van. Rólunk, láthatólag nem vesznek tudomást.
M.-nek ez lesz az első abortusza. – „Nem félnék annyira, ha tudnám, kihez kerülök.”
Itt van az a fiatal bodroshajú nő is, akivel ugyanott és ugyanakkor találkoztam, mint M.-mel, a bizottság szobája előtt. Azt mondta: „Ezerszer inkább szülnék, ha volna kinek és volna hova!” Ő is, a barátja is túl vannak egy rossz házasságon. Nem vállalnak egy esetleges újabb kudarcot. Lakás bizonytalan, huzavona az eltartási szerződése körül, a néni másfél hónappal a jogosultsághoz előírt idő előtt halt meg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Megvetik ezeket a nőket az orvosok?
A döntést nemcsak a nők hozzák – hanem még ki?
Milyen eredményre jutott az Orvosi Hetilap kutatása a nők gyerekvállalásáról?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .