Kezdő virágtulajdonosként az ember könnyen követ el hibákat, viszont vannak olyan tipikus csapdák, amikbe még a gyakorlott gondozók is időről időre belesétálnak – mi sem vagyunk kivételek.

Földbe foglalva

Virágföld és virágföld között óriási különbség van. Egyes virágok savanyú, mások semleges, megint mások lúgos kémhatású földben érzik jól magukat, és akkor még nem beszéltünk az orchideákról és a kaktuszokról, amik sajátos termőtalajt igényelnek. Ha nem a megfelelő földbe ültetjük a virágot, sajnos megadjuk számára a kezdőlökést a pusztuláshoz.

Vízmegtartási bajok

A nem megfelelő virágföld a vízmegtartás szempontjából is bajt okozhat. A túl sok nedvesség miatt a gyökerek rohadásnak indulhatnak, ha viszont a talaj nem képes a vizet megtartani, a virág kiszáradhat.

Metszés nélkül nincs fejlődés

A növényeket metszeni kell, ez nem lehet kedv kérdése. Az elhalt szárak és levelek eltávolítása nem csupán esztétikussá teszi a virágot, de egyúttal a gombák és más betegségek kialakulását is megakadályozza. Ha sosem vágjuk le a száraz részeket, fenyegetésnek tesszük ki a zöldellő kedvenceinket.

Az elhelyezés kérdése

A szobanövények nem szeretik a változást – mind a fény, mind a hőmérséklet-változásra rosszul reagálnak –, ezért évente legfeljebb egyszer szabad új „lakrészt” keresni a számukra. Ez alól csak az számít kivételnek, ha pont a rossz elhelyezés miatt kezdenek száradni – ilyenkor azonnal cselekedni kell! Minél tovább égnek a levelek, annál nagyobb kár éri a virágot.

Négylábú veszély

A kíváncsi négylábúakat, főleg a macskákat elég nehéz távol tartani a szobanövényektől, viszont a megdézsmált virág nem a legszebb látvány. Érdemes a kaspót a párkányra tenni, a plafonra akasztani, vagy a szekrény tetejére helyezni, ahol a kedvencek nem tudnak hozzáférni. Ha ez a lehetőség nem adott, akkor viszont olyan szobanövényeket kell választani, amik nem mérgezőek a háziállatokra nézve.

A páratartalom szabályozása

A legtöbb növény 40-50%-os páratartalomban érzi jól magát, de a lakások általában ennél sokkal szárazabbak. Két dolgot tehetünk: vagy párásítóval biztosítjuk a számukra optimális levegőminőséget, vagy ­– és ez talán a takarékosabb megoldás – esténként vízpermettel ápoljuk őket.

Személyes tér nélkül

Az egymáshoz túl közel állított virágok nem tudnak tovább fejlődni, új hajtásokat hozni, ezért igyekezni kell legalább egy jó arasznyi helyet hagyni a kaspók között, hogy a levelek se érjenek össze. A virágoknak ugyanúgy szükségük van személyes térre, mint az embereknek.

Porlepte levelek

Legalább félévente illik a virágok leveleit portalanítani, máskülönben elveszíthetik ragyogó színüket. Rendszeresen érdemes őket egy nedves szivaccsal óvatosan áttörölni, de szigorúan csak akkor, ha már nem süt rájuk a nap, így nem fognak megégni. A poros leveleken egyébként a kártevők is hamarabb elszaporodnak, ezért is fontos időnként megfürdetni a lakás ékeit.

Magára hagyott kedvencek

A virágok egy kis víz formájában megbocsátják a vakáció alatti hanyagságot és tápanyagmegvonást, mégis jobb  inkább megkérni valakit, hogy a nyaralás alatt gondozza őket. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra: nem kell aggódni a szabadságról hazatérve, ráadásul a növények is hálásak lesznek az odafigyelésért.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(apartmenttherapy.com)