Így gondozd az orchideádat, hogy mindig virágozzon!

Valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlenek, akik szívesen gyönyörködnek az ablakokba kihelyezett orchideacsodákban, ezért csokorba szedtük azokat a gondozási tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek a növény gyakori virágoztatásához.

Optimális fényviszonyok

Tévhit, hogy az orchidea akkor érzi jól magát, ha egész nap közvetlen napsütés éri. A virág, bár szereti a fényt, rosszul viseli, ha folyamatosan sugárzó fényviszonyoknak van kitéve, ezért célszerű olyan helyen elhelyezni, ami félárnyékos vagy ahol csak a reggeli vagy délutáni órákban éri nap – ekkor azonban akár 2-3 órát is. Ez különösen elvirágzás után fontos, ilyenkor a növénynek fokozott odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy újra kibontsa szirmait.

Boldog virágok

Ha az orchidea boldog, akkor virágzik – ennyire egyszerűen is meg lehet fogalmazni, miben áll az újravirágoztatás lényege. Persze a gyakorlatban azért nem árt némi tápanyaggal hozzájárulni a növény fejlődéséhez. :) Az orchideatípusok egytől-egyig igénylik az alkalmankénti tápozást, amit a legegyszerűbben a locsolóvízbe öntött tápoldattal lehet kivitelezni. Soha ne tegyünk bele annyit, amennyit a táp ír, az adagot csökkentsük felére, harmadára! A heti egyszeri öntözéssel így a növény pont annyi ellátmányt kap, ami újrabimbózásra bírja.

Rendszeres átitatás

Apropó öntözés! Ennek is megvan a technikája: a virág gyökereit és az orchidea ültetőközegét a csap fölé tartva áztassuk át többször is a tápoldatos vízzel, de ügyeljünk rá, hogy a nagyja kifolyjon alóla, máskülönben a növény elrohadhat. Ezen kívül szenteljünk figyelmet a locsolóvíz hőmérsékletének is: soha ne legyen hidegebb, mint a szobahőmérséklet, mert a virág megfázhat. Ami a locsolást illeti, a fent említett heti egy alkalom tökéletesen elég neki, de ehhez szigorúan tartsuk magunkat!

Ruganyos kéregágy

A jó ültetőközeg puha, de nem törik és napokig képes megtartani a nedvességet. Ez nyilvánvalóan nincs feltüntetve a csomagolásán, de ha vásárlás előtt ránehezedünk és érezzük a rugózását, akkor nem foghatunk mellé. Ha mégis kemény lenne, tegyük vissza a polcra, és válasszunk másikat.

Trópusi viszonyok

Amikor orchideát vásárolunk, érdemes utánanézni, milyen hőmérsékleten érzi jól magát az adott növény. Egyes fajok a 20-23 fokos szobahőmérsékletet kedvelik, mások a picit hűvösebb, de alapjaiban nyirkosabb környezetet részesítik előnyben. Utóbbi esetben a legjobb megoldás, ha a virág cserepét kavicságyra állítjuk, és vízzel meglocsoljuk, a párolgó nedvesség ugyanis megfelelő páratartalmat biztosít kedvenceinknek.

Szöveg: D.A.

Forrás: finegardening.com

Fotó: Thinkstock