10 csodálatos kerti növény, ami jól érzi magát a sötétebb helyeken

A jó idővel egyre többet sürgölődhetünk a kertünkben, aminek felfrissítésére nincs is jobb évszak a tavasznál. Akkor sem kell azonban elkeseredni, ha sok az árnyékos hely az udvarban, hiszen számtalan olyan gyönyörű növény van, ami jól bírja napfény nélkül.

Tölgylevelű hortenzia

A különleges szépségű, nagy és sűrű lombozatú tölgylevelű hortenzia kertünk gyöngyszeme lehet. Szereti az árnyékos, illetve a félárnyékos helyeket, a jó vízáteresztő, kissé nedves talajt. Ha jól érzi magát egy helyen, akár három méteres magasságra is megnőhet. Ősszel buja zöld levelei gyönyörű bronzszínűre változnak.

Begónia

Ez a szép, de kevés törődést igénylő növény szinte egész évben virágzik a kemény fagyokig. A begónia egyformán jól néz ki a talajba ültetve és cserépben is. Nagyon hálás növény, gyönyörű virágait – amelyek többek közt a piros színtől a rózsaszínen át a fehérig tündökölhetnek – folyamatosan nyitja.

Páfrányok

A légies, könnyű páfrányok sokkal szívósabbak, mint amilyennek első ránézésre tűnnek. Még télen is megjelenhetnek. Ezek az évelők nagyon szeretik a sötétebb helyeket, némelyek közülük kifejezetten a nedves talajt preferálja, de alapvetően a szárazságot is jól tűrik.

Jácintorchidea

Ez az egzotikus megjelenésű évelő az orchideák családjába tartozik, kora tavasszal virágzik a fehér, a lila és a rózsaszín különböző árnyalataiban. Melegebb éghajlaton jobban érzi magát, de teleltetését bent a lakásban is meg lehet oldani.

Gyöngyvessző

A sűrű ágú, lekerekített bokrú lombhullató cserje kifejezetten jól viseli a hideg időt. Árnyékos helyen érzi jól magát, az enyhe napsugárzást azonban még jól tűri. Az újabb növénytípusok élénk színekkel és tömörebb méretekkel rendelkeznek, a kertünk ékei lesznek.

Tűzgyöngyvirág vagy tűzeső

Fodros leveleivel és színes lombozatával a tűzgyöngyvirág egy igazi különlegesség. Az évelő csodás dísze lehet minden kertnek – főleg, ha abban sok az árnyékos rész. Késő tavasszal, illetve kora nyáron virágzik, a kis virágcsúcsai hihetetlen finomságot kölcsönöznek neki.

Torénia

Ez a Vietnámból származó egynyári növény eredeti élőhelyén csak úgy vonzza magához a kolibriket. Elterülő levéltenger felett hozza színes virágait, amelyek csodás látványt nyújtanak a kertben. De jól mutatnak lógó kaspókban, kosarakban is.

Tarkalevél

Hatalmas, szív alakú leveleinek mintázata olyan, mintha ecsettel fröccsentették volna rájuk a festéket. A tarkalevél eredetileg trópusi növény, így kedveli a meleget. Hűvös éghajlaton élőknek tanácsosabb a lakásban tartani őket.

Püspöksüveg

Ez a bájos évelő virágja mókás alakjának köszöneti a nevét. Kicsiny díszei tavasszal jelennek meg. Szereti a háborítatlan környezetet, így tanácsos a belső udvarba ültetni, ahol nincs kitéve akkora „gyalogosforgalomnak”, és zavartalanul növesztheti talajtakaróját.

Díszcsalán

A díszcsalán egy erős évelő, mely számtalan színben – a mész zöldtől a burgundiig –, változó levélformákban és magasságokban található meg. Nagyon sokoldalú növény, számos fajtája elviseli a napsütést, de szereti az árnyékos helyeket is. Nem túlzottan törődésigényes, így nagyon hálásak leszünk érte, hogy a kertünk része.

Még több, növénygondozással és kertápolással kapcsolatos cikket olvasnátok? Akkor szerezzétek be a Nők Lapja Kert és virág különszámát, amivel a természetbe kalauzolunk benneteket! 

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, housebeautiful.com

Forrás: housebeautiful.com