Az angol királyi családban nagyon komolyan veszik a hagyományokat. Nemcsak az esküvők és a királyi babák születésekor tartanak be bizonyos szabályokat, hanem karácsonykor is. Lássuk, melyek ezek!

Karácsonyi üdvözlőlapok a királyi családtól

Minden királyi párnak sajátos, kézzel írt karácsonyi üdvözlőlapokat kell kiküldenie az ünnepek előtt. Kamilla és Károly herceg 2016-ban például ezt adta postára.

II. Erzsébet bevásárol a Harrodsban

Manapság már biztosan segítséget kér a bevásárláshoz őfelsége, de régen kifejezetten szerette egyedül beszerezni szeretteinek az ajándékokat a Harrodsban, ami csak neki maradt néhány órára tovább nyitva.

Karácsony a Sandringham-kastélyban

A háromnapos karácsonyi ünnepséget a norfolki birtokon tartják majd, a Sandringham-kastélyban, amely a királynő privát otthonaként szolgál. A csodálatos épület 1862-ben, Viktória királynő uralkodása alatt került a család tulajdonába, azóta egyfajta vidéki házként szolgál és minden évben itt gyűlnek össze karácsonykor.

Érkezés az ünnepre

Az ünneplésre a családtagok előre megbeszélt időpontokban érkeznek. Általában a fiatalok hamarabb, az idősebbek, mint például Károly herceg és fiai csak később teszik tiszteletüket.

Kis karácsony, nagy karácsony

A királyi család szakácsa, Darren McGrady szerint az ebédlőben két karácsonyfa is áll. Egy hatalmas élő és egy műfenyő, ami körülbelül már 30 éves.

Csak házaspárok jöhetnek

Csak az a személy vehet részt az eseményen, aki valóban a királyi család tagja. 2010-ben Katalin például hiába volt már jegyese Vilmosnak, nem vehetett részt az angol királyi család karácsonyán, mivel még nem voltak hivatalosan házasok. Ezt a tradíciót egyedül Meghan Markle törte meg.

Közös díszítés

Karácsony első napján a család fiatalabb tagjai engedélyt kapnak arra, hogy az utolsó simításokat elvégezzék a karácsonyfán, felhelyezzék az utolsó díszeket. A séf azt is elárulta, hogy a királynő rendszerint ellenőrzi őket utólag, nehogy valami ne legyen a helyén. Őfelsége kedveli a minimalizmust és a pontosságot.

Az ünnepi vacsora

A férfiak a vacsorára fekete szmokingban, a hölgyek a legszebb ékszereikben és tiarákban érkeznek. Megengedett egy italt is fogyasztaniuk az alkalmon: a királynő általában a Zaza nevű koktélt, Károly brandy-t, Vilmos és Harry a Sandringham-kastély földjének terméséből készült almabort választja általában.

Reggel irány a templom

A közös reggeli után, karácsony első napján templomba indul a család, méghozzá a birtok szélén található Szent Mária Magdolna-templomba, ahol meghallgatják az ünnepi misét.

Pulyka vacsorára

Évről évre ugyanaz a karácsonyi menü náluk. Rákkal vagy homárral ízesített salátát, sült pulykát, valamint az ilyenkor jól megszokott, tradicionális fogásokat tesznek az asztalra. Köretként paszternákot, kelbimbót, sárgarépát szolgálnak fel és nem hiányozhat a karácsonyi puding sem.

Szöveg: D. E.
Fotók: Pinterest

(cosmopolitan.com)