Élete szinte a világ szeme előtt zajlott és zajlik ma is, nemrég például dokumentumfilm is készült róla. A királyi korona első számú várományosa kerek évfordulóhoz érkezett: hetvenedik születésnapján egy hét pontba szedett, mini életrajzzal köszöntjük.

A várományos

Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én látta meg a napvilágot Londonban. Szülei II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg. Csupán 4 éves volt, amikor édesanyja a trónra került. Károly a trónöröklési rendben az első helyen áll, vagyis ő a brit korona első számú várományosa. A walesi hercege címet 1958 óta viseli.

Az iskolai évek

A herceg kiskorától fogva a legjobb neveltetésben részesült. Tanult Londonban, Skóciában, egy bentlakásos iskolában, amit szó szerint gyűlölt, hiszen spártai körülmények között volt kénytelen élni. Később egy ausztrál intézménybe járt, ahol szigorú és kemény körülmények között nevelkedett tovább. Az immár férfivá „faragott” fiatal később a Cambridge-i Egyetemre ment, ahol régészetet és antropológiát hallgatott. Károly meglehetősen visszahúzódó volt, ami nem is meglepő, hiszen minden napján testőrök kísérték, emellett pedig a sajtó is folyton a sarkában járt.

A sportok szerelmese

Az egyetem elvégzése után a herceg a Királyi hadtest és haditengerészet tagja is lett, ahol pilótának képezték. Károly remekelt a sportokban is, kedvence a lovaspóló – köztudott, hogy egy pólómérkőzésen ismerkedett meg Kamillával -, de nagyon szeret horgászni, síelni és búvárkodni is.

Károly és a nők

Károlyért rajongtak a nők, hercegi titulusa mellett műveltsége és humora tette őt vonzóvá a hölgyek körében, amit nem is utasított vissza. Ő azonban Kamilla után érdeklődött, de a nő a királyi udvar szerint nem volt „megfelelő” a számára, ezért nem vehette őt feleségül. Az idő azonban sürgette a már harmincas éveiben járó férfit, ezért rövid ismeretség után végül feleségül kérte a mindössze 20 éves Dianát. 1981 nyarán házasodtak össze.

Családalapítás és az új házasság

Dianával kötött házasságából két gyermeke született: Vilmos 1982-ben és Harry 1984-ben. Károly és a hercegné kapcsolata nem volt zökkenőmentes, végül 11 év után elváltak egymástól, Károly 2005-ben újra megnősült, fiai áldásával feleségül vette Kamillát.

Kitüntetve

A herceg számos címet, kitüntetést, kinevezést, érdemrendet és érdemérmet is kapott élete során. Hivatalos megnevezése: „Ő királyi fensége Károly Fülöp Artúr György herceg”. Formális megszólítása ennél szerencsére egyszerűbb: „Királyi Fenség”.

Rekorder trónörökös

Károly 2013-ban megdöntötte a brit trónörökösi rekordot, ami azt jelenti, hogy ő lesz a legidősebb korban trónra lépő örökös az brit királyi udvarban. Emellett az is érdekesség, hogy ő a leghosszabb ideje szolgálatban lévő walesi herceg, hiszen több mint 50 éve van ebben a szerepben.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest