Néhány nap múlva sor kerül az év esküvőjére, ugyanis szombaton Harry herceg végre feleségül veszi Meghan Markle-t. Amíg a britek fogadást kötnek arra, hogy milyen színű kalapot fog viselni Erzsébet királynő az unokája nagy napján, mi inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy a herceg jövendőbelije milyen ruhában áll majd az oltár elé. Lehet, hogy bekerül minden idők legkülönlegesebb kreációi közé…

Wallis Simpson

A többszörösen elvált Wallis 1937-ben mondott igent VIII. Eduárd brit királynak. A később Windsor hercegnéjeként ismert hölgy egy Mainbocher világoskék színű menyasszonyi ruhát viselt a szertartáson, így ez a modell később róla kapta az úgynevezett Wallis-kék elnevezést. A ruha ma is megtekinthető a Metropolitan Museum of Art divatszekciójában.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor

1947-ben, amikor őfelsége igent mondott Fülöp hercegnek, a nemzet még mindig a második világháború következményeit igyekezett kiheverni. A királynő Norman Hartnell-ruhája elefántcsontszínű szaténból készült, 10 000 fehér gyöngy és ezüstfonal, a fátylát az édesanyjától örökölt diadém díszítette.

Jacqueline Lee Bouvier

1953. szeptember 12-én kötötte össze az életét a Rhode Island állambeli Newportban, a Szent Mária-templomban, John Kennedyvel. Az esküvőn nem kevesebb, mint hétszáz vendég vett részt. A későbbi first lady ruháját New York akkoriban egyik legfelkapottabb tervezője, Ann Lowe készítette. A földig érő virágdíszes fátyollal és egy pár fehér kesztyűvel kiegészített mesebeli ruha napjainkban a bostoni Kennedy Könyvtárban tekinthető meg.

Grace Kelly

A gyönyörű Grace esküvői ruhája beírta magát a divattörténelem képzeletbeli nagykönyvébe. A MGM tervezője, Helen Rose álmodta meg a különleges darabot, amit 36 varrónő készített el. A 23 méter selyemtaftból és 274 méter antik Valenciennes-csipkéből készült darabhoz egy csipkével szegélyezett selyemtüll fátyol párosult, amely egy gyönggyel kivarrt Júlia-sapkáról hullt alá.

Audrey Hepburn

Audrey 1954-ben, amikor kimondta a boldogító igent az amerikai színész, Mel Ferrel oldalán, egy A-vonalú Balmain-ruhát viselt. A magas nyakú, szaténszalaggal díszített kreációhoz egyszerű frizurát választott: néhány rózsabimbót tűzött hajkoronájába.

Elizabeth Taylor

1959-ben negyedszer mondott igent Elizabeth Taylor, amikor hozzáment Eddie Fisherhez. Az énekes Debbie Reynoldstól vált el azért, hogy elvehesse a csodás Lizt, aki ezen a napon egy különleges zöld selyemruhát viselt.

Bianca Pérez-Mora Macías

Nem mondható szokványosnak az a ruhadarab, amit Bianca viselt, amikor hozzáment Mick Jaggerhez 1971-ben. A várandós hölgy ugyanis egy fehér maxiszoknyát húzott, hozzá pedig egy Yves Saint Laurent-zakót választott, ami alá egyszerűen úgy döntött, hogy semmit nem fog felvenni. Kalapját szövetrózsák díszítették. Kétség nem fér hozzá: igazi rock’n’roll ruha volt az övé.

Mia Farrow

Amikor Frank Sinatra 1966-ben feleségül vette Mia Farrow-t, a lány mindössze 21 éves volt, míg a híres énekes 50. A fiatal hölgy valószínűleg maga sem gondolta, hogy különleges megjelenésével trendteremtő lesz a menyasszonyi ruhák történelmében. Az egyszerű szabású, hófehér kiskosztüm blézere duplasoros gombolású volt, a magas derekú szoknyát pedig egy selyem masni díszítette.

Yoko Ono

1969-ben házasodott össze Gibraltáron Yoko Ono és John Lennon. A különc Yoko egyszerű fehér minijéhez, egy pár fehér térdzoknit húzott és a nagy fehér kalap mellett a napszemüveg sem maradhatott el. A vőlegényen, a Beatles egykori énekesén fehér öltöny volt. A pár pontosan úgy festett, mintha a szertartás után teniszedzésre készülnének.

Diana Frances Spencer

Minden idők egyik leggrandiózusabb ruhája az az Elizabeth Emmanuel-kreáció, amit Diana hercegné viselt 1981-ben. A közel hat méter hosszú uszállyal, fodrokkal és puffokkal felvértezett hófehér csoda hátulját egy 18 karátos, patkó alakú gyémánt is díszítette.

Kate Middleton

2011-ben kelt egybe Katalin hercegné és Vilmos herceg. Már hónapokkal az esküvő előtt találgatták, vajon milyen darabban jelenik meg Katalin a nagy napon. Végül Sarah Burton, az Alexander McQueen kreatív igazgatója készítette el a ruhakölteményt. A csodás, csipke rátétes darabot az Egyesült Királyság négy jelképe, a rózsa, a nárcisz, a bogáncs és a lóhere tette még felejthetetlenebbé.

Szöveg: D. E.

(marieclaire.co.uk)