Hollywoodi sztárok, akik egy-egy filmes szerep kedvéért szinte felismerhetetlenné váltak

Az Oscar előtt egy héttel átadták a sminkeseknek és a fodrászoknak járó elismeréseket Los Angelesben. A megmérettetésen a kosztümös film és maszk kategóriában is A legsötétebb óra című film nyert. Gary Oldman fantasztikus átalakulása elsöprő sikert aratott. Lássuk, milyen híres átváltozásoknak lehettünk még szemtanúi korábban a filmtörténelemben!

Március 4-én helyi idő szerint délután 17 órától kezdetét veszi a 90. Oscar-gála, amelynek idén is a Dolby Színház ad otthont Los Angelesben. A hollywoodi mozicsillagok egy estére összegyűlnek, hogy az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2017-es év legjobb filmjeit és filmeseit díjjal jutalmazzák. Ezt megelőzően azonban nemcsak a legjobb jelmezeknek járó díjakat adták át, hanem egy héttel a nagyszabású esemény előtt a sminkeseket és a fodrászokat is elismerésben részesítették briliáns munkájukért.

Nem meglepő, hogy Joe Wright rendezése, A legsötétebb óra elsöprő győzelmet aratott, hiszen Kazuhiro Tsuji maszkmester olyan munkát végzett, hogy a színészre nemcsak hogy alig lehet ráismerni, de megszólalásig hasonlít az egykori miniszterelnökre, Winston Churchillre.

A legsötétebb óra

Nem ez volt az első alkalom, hogy Gary Oldmant teljesen felismerhetetlenné maszkírozták: a Drakula című filmben pokoli külsejéért az 1993-as Oscaron a legjobb smink és maszk díjjal jutalmazták a mozialkotás maszkmesterét.

Drakula

A Kramer kontra Kramer és az Esőember által világhírűvé vált Dustin Hoffmann is meghökkentő átalakuláson ment keresztül, amikor 1970-ben bemutatták a Kis nagy ember című mozit. A 33 éves színész 121 éves alakban jelent meg.

Kis nagy ember

A 2008-ban bemutatott Benjamin Button különös élete című drámában Brad Pitt alakul át egy 80 esztendős emberré, aki minden egyes nappal egyre fiatalabb lesz. Greg Cannom az elképesztő átváltoztatásért 2009-ben meg is kapta a legjobb sminknek és maszknak járó Oscar-díjat.

Benjamin Button különös élete

Három évvel később, 2012-ben mutatták be Hollywoodban a Nagy-Britannia első miniszterelnökéről, vagy ahogy mindenki emlegette akkoriban, a Vasladyről szóló filmet, amelyben a főszereplő Margaret Tatchert Meryl Streep alakította. Amellett, hogy a legjobb női főszereplőnek járó BAFTA- és Oscar-díjat is átvette a csodás színésznő, a filmet még A legjobb smink és maszk kategóriában is elismerésben részesítették mindkét eseményen.

A Vaslady

A színész szakma nem egyszerű, és bizony olyan is előfordul, hogy a híres hollywoodi sztárok akár még az egészségüket is kockára teszik, ha egy-egy különleges szerepről van szó. A filmtörténelem talán egyik legmerészebb és rizikósabb átalakulása Matthew McConaughey-é volt, aki az AIDS-szel küzdő Ron Woodroof hiteles megformálásának érdekében több mint 21 kilogrammot adott le. Szinte rá sem lehetett ismerni a filmben. Persze a várt siker nem maradt el: 2014-ben a legjobb smink és maszk mellett, a legjobb színésznek járó díj is a „filmé lett”.

Mielőtt meghaltam

Wes Anderson 2014-ben bemutatott, A Grand Budapest Hotel című különleges vígjátéka egy halom díjat hozott el a legnagyobb díjátadókról. Többek között a legjobb sminknek és maszknak járó BAFTA- és Oscar-díjat is. Tilda Swintont minden egyes forgatás alkalmával 5 órán keresztül sminkelték ahhoz, hogy az idős Madam D. szerepébe bújjon. A végeredmény igazán látványos lett.

A Grand Budapest Hotel

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb, Pinterest, brightside.me