Tegnap este rendezték meg Los Angelesben a jelmeztervezők szokásos éves díjátadóját, amin elsöprő sikert aratott Guillermo Del Toro A víz érintése című rendezése, és a híres korcsolyázó, Tonya Harding életrajzát bemutató Én, Tony című film. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a számunkra legkülönlegesebb kosztümös filmeket, amiket valaha díjjal jutalmaztak.

Marie Antoinette

A 2006-os életrajzi film a szemet gyönyörködtető ruháknak és cipőknek köszönhetően el is hozta ugyanabban az évben a legjobb kosztümdizájnnak járó Oscar-díjat. A fiatal osztrák hercegnőt Sofia Coppola rendezésében Kristen Dunst alakítja.

Gladiátor

2001-ben a szívszorító történetet elmesélő Gladiátor című film jelmezeit találták a legátütőbbnek az Oscar-gálán. Megértjük, miért.

Moulin Rouge

Egy évvel később, 2002-ben a szabadságot és szerelmet éltető filmdráma kapta a legjobb jelmeznek járó díjat az Oscar- és a BAFTA-díjátadóján is. A századforduló fényűző Párizsát bemutató emlékezetes moziban olyan hírességek szerepelnek, mint Nicole Kidman vagy Ewan McGregor.

Chicago

A musical nemcsak a legjobb filmnek járó díjat zsebelhette be a 2003-as Oscar-gálán, hanem a legjobb jelmeztervezésnek járó díjat is. A jazzkorszakban játszódó filmben olyan színészek mutatják meg tehetségüket, mint Richard Gere, Catherine Zeta-Jones vagy Renée Zellweger.

Gyűrűk Ura trilógia

Listánkról nem maradhat le ez az alkotás sem. A J. R. R. Tolkien regénysorozatán alapuló fantasy-akciótrilógia két része is díjazott volt a „Legjobb jelmeztervezés” kategóriában. 2003-ban A két torony kapott BAFTA-díjat, 2004-ben A király visszatér elnyerte ugyanebben a kategóriában az Oscar-díjat.

Egy gésa emlékiratai

A Rob Marshall rendezte Egy gésa emlékiratai című alkotás meghódította egész Hollywoodot. A bemutató után nem maradtak el a sikerek, nemcsak a legjobb látványtervért, hanem a legjobb jelmezért is átvehették a film készítői az Oscart. Utóbbi kategóriában BAFTA-díjjal is jutalmazták a filmet.

A hercegnő

A 2009-es életrajzi dráma nemcsak azért különleges, mert BAFTA- és Oscar-díjjal is jutalmazták a legszebb jelmezekért, hanem azért is, mert a filmet a magyar származású Pados Gyula fényképezte.

Az ifjú Viktória királynő

Emily Blunt mellett a Homeland című sorozatból jól ismert Rupert Friend is feltűnik a 2009-es moziban, ő Albert herceget alakítja. A film 2010-ben a Costume Designers Guild díjátadón, a Critics’ Choice Movie díjátadón is győztesként került ki a legjobb jelmez kategóriában, sőt még Oscar-díjjal is megjutalmazták ugyanezért.

Anna Karenina

A szerelmi történetnek nemcsak a cselekménye magával ragadó, hanem a szebbnél-szebb kosztümök is. Korhű film kategóriában 2013-ban a Costume Designers Guild díjátadón, a Critics’ Choice Movie díjátadón, valamint a BAFTA- és az Oscar-gálán is megkapja a legjobb jelmeztervezésnek járó díjat, ami nem is csoda: elképesztő ruhaköltemények tűnnek fel benne.

A Grand Budapest Hotel

A szokatlan rendezéseiről híres Wes Anderson a világháborúk korát idézi ebben a moziban. A film nemcsak látványvilágát és hangulatát tekintve különleges, 2015-ben több díjat is nyert, köztük a jelmeztervezésért Oscar-, BAFTA-, Critics’ Choice Movie és Satellite-díjat. Ilyen színpompás kosztümöket vétek is lett volna nem jutalmazni.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb