1892. január 3-án született A Gyűrűk Ura szerzője, J. R. R. Tolkien. A legendás Középfölde megálmodója nagyszerű nyelvész volt, élete során 15 mesterséges nyelvet alkotott, és tíznél is több nyelven beszélt folyékonyan! Néhány emlékezetes idézetet gyűjtöttünk csokorba tőle.
 1. „Az itt jelenlévőknek a felét sem ismerem fele olyan jól, mint szeretném, és fele részüket se szeretem feleannyira, mint ahogy megérdemelnék.”
  Bilbó A Gyűrűk Ura, A Gyűrű Szövetsége c. film elején köszönti így a szülinapjára összegyűlt vendégsereget.
 2. „Van, mi arany, bár nem fénylik, Van, ki vándor, s hazaér, Régi erő nem enyészik, Fagyot kibír mély gyökér. Lángját a tűz visszakapja, Árnyékból a fény kiszáll, Összeforr a törött szablya, S koronás lesz a Király.”
  A Gyűrűk Ura, A király visszatér c. filmben hangzik el ez az ikonikus versike, amely jelzi Aragorn visszatérését Gondor trónjára.
 3. „Nem mondom, hogy ne sírjatok, mert nem minden könny keserű.”
  Gandalf ezzel búcsúzik a hobbitoktól, az utolsó rész legvégén, amikor elhajózni készül a tündékkel.
 4. „Veszélyes dolog kilépni az ajtón, Frodó. Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová.”
  Bilbó mondja az unokaöccsének, Frodónak, amikor a kalandjairól mesél.
 5. „Sokan vannak, akik élnek, pedig halált érdemelnének. És vannak, akik meghalnak, pedig életet érdemelnének. Nekik mit tudsz adni? Hát akkor ne siess úgy a halálos ítéletekkel! Hiszen még a legbölcsebbek se látják mindennek a végét.”
  Gandalf bölcselkedik, amikor A Gyűrű Szövetsége c. részben Frodóval észreveszik, hogy Gollam, a gyűrű korábbi tulajdonosa követi őket.
 6. „Hogyan fonjuk újra a régi élet fonalát? Hogyan folytatod tovább, ha a szíved mélyén kezded megérteni, hogy nincs már visszaút? Vannak dolgok, amiket az idő sem képes helyrehozni, olyan túlságosan mély sebek, amelyek hatalmukba kerítenek.”
  Frodó, mindennek a végén, amikor a gyűrű elpusztult, és próbál visszatérni a megszokott életébe, de nem megy.
 7. „– Ha ez a szerelem, nekem nem kell. Vedd el tőlem! Kérlek! Miért fáj ez ilyen nagyon? – Mert igazi volt.”
  A hobbit című filmben játszódik le ez a párbeszéd, Tauriel, az erdei tünde és királya, Thranduil között, miután előbbi elveszítette szerelmét, Kílit, a törpöt.

Fotó: Archív