Hamarosan jön a 90. Oscar-gála, ami az év legnagyobb filmes ünnepe. Szerencsére idén újra mi, magyarok is izgulhatunk, ugyanis – ha van olyan, aki még nem hallotta volna – Enyedi Ildikó filmje az öt között szerepel a legjobb idegennyelvű film kategóriájában. Mit kell tudunk a 2018. március 4-i eseményről? Most elmondjuk!

Mikor lesz?

A 90. Oscar-gála március 4-én ottani idő szerint 17.00-kor veszi kezdetét, ez hazai idő szerint március 5. éjjel 2 óra. Baráti társasággal vagy akár kettesben is remek időtöltés élőben nyomon követni az eseményeket.

Hol lesz?

Idén is, csakúgy, mint 2002 óta minden évben, Los Angelesben, a Dolby Színházban rendezik meg a ceremóniát. A programot az ABC televíziós csatorna közvetíti. Ilyenkor az egész világ a vörösszőnyeges bevonulásra, a ruhákra, a díjazottakra és beszédeikre figyel.

Ki lesz a házigazda?

Idén is, csakúgy, mint tavaly, Jimmy Kimmel lesz a műsor házigazdája, aki Amerikában egy népszerű esti talkshow-t vezet. Billy Crystal 1997-98-as Oscar-műsorvezetése óta még senki sem vezette a gálát egymást követő két évben. Ez lehet, hogy nem véletlen, ugyanis többek szerint Jimmy Kimmel az Oscar valaha volt legjobb műsorvezetője.

Kiket jelöltek?

Guillermo del Toro halszörnyes szerelmes története, A víz érintése vezeti a listát 13 jelöléssel, utána jön  Christopher Nolan rendezése, a Dunkirk, és a Három plakát Ebbing határában 8-8 jelöléssel. A legjobb férfi főszereplő kategóriájában esélyes Gary Oldman, A legsötétebb órában nyújtott páratlan alakításért, a legjobb női főszereplőnek járó díjért pedig Frances McDormand száll versenybe (Három plakát Ebbing határában), emellett szerintünk a legjobb női mellékszereplők között az Én, Tonyáért Allison Janney rúghat labdába.

Rekordokat dönt az idei Gála

Meryl Streep 21. színészi jelölésével vezeti a mezőnyt. Rachel Morrison az első nő, akit operatőri Oscarra jelöltek a Mudboundrért. Mary J. Blige szintén a Mudboundért kapott két jelölést is, az egyiket mellékszereplőként, a másikat a betétdalok kategóriájában. Jordan Peele pedig az ötödik fekete alkotó az Oscar történetében a legjobb rendező kategóriájában. Agnes Varda francia filmrendező, a dokumentumfilm kategória egyik jelöltje a legidősebb személy, akit valaha jelöltek: most 89 éves.

Ki szavaz a jelöltekre?

Hogy ki kapja az Oscart, arról a  Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai döntenek. Az Akadémia több mint 6000 tagot számlál, a tagok 14 szekcióba tömörülnek. Az Akadémia jelenlegi alelnöke Tom Hanks. Magyar művészeket is találhatunk az akadémiai tagok sorában. A tagság feltétele a korábbi Oscar-jelölés, vagy az Akadémia két tagjának ajánlása, abból a kategóriából, ahová a jelölt felvételét kérik. A magyar tagok: Rófusz Ferenc, Enyedi Ildikó, Mészáros Márta, M. Tóth Géza, Deák Kristóf, Udvardy Anna, Pataky Éva, Szabó István, Koltai Lajos, Andy VajnaNemes Jeles László, Zányi Tamás, Erdély Mátyás.

Szöveg: M. M.

Fotó: time.com

(time.com)