2018 első hónapjában is előrukkolt a filmipar jó néhány izgalmas és fordulatos alkotással, amelyeket már alig várunk, hogy megnézhessünk. Szinte felesleges mazsolázgatni, ezeket a filmeket egyszerűen nem lehet kihagyni!

A hentes, a kurva és a félszemű

Szereplők: Gryllus Dorka, Hegedűs D. Géza, Nagy Zsolt

A nagy füzet vagy az Ópium: Egy elmebeteg nő naplója című filmek rendezője, Szász János újabb remek alkotást hozott össze. A történetben megismerhetjük a jómódú hentest, aki igazi kiskirályként éli az életét az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap azonban felbukkan régi üzlettársa, a félszemű csendőrtiszt, de nem érkezik egyedül, egy igazán vonzó nő a társa. Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát is, aki végül úgy dönt, munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten kurva volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. Veszélyes alkudozásba kezdenek, de senki sem tudja, hogy mi lesz a játék vége. Fordulatos, hidegrázós, fekete-fehér mozi azoknak, akik odáig vannak a drámákért, és persze a magyar filmekért!

Bemutató: január 25.

Viszlát, Christopher Robin

Szereplők: Margot Robbie, Domhnall Gleeson, Kelly Macdonald

A varázslatos történet egy pici gyermekről, Christopher Robinról szól, aki segít a szüleinek abban, hogy higgyenek a jó dolgokban és a fantáziával teli világban. Egyik napon a játékai olyannyira megihletik apját, A. A. Milnét, hogy az megrajzolja az édes mackót, majd megírja a mindannyiunk által jól ismert Micimackó történetét. Az elsöprő nemzetközi sikereket elért gyermekirodalom már akkoriban is megnyugvást és reményt vitt a családok otthonaiba. Simon Curtis filmje látványvilágában és hangulatában is egészen lenyűgöző, igazi mesevilág.

Bemutató: január 11.

Kicsinyítés

Szereplők: Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz

Alexander Payne meglehetősen futurisztikus mozijának főszereplője a garasoskodó Safranek (Matt Damon), aki feleségével együtt egy napon úgy dönt, hogy a norvég tudósok biztonságos zsugorításos módszerének vetik alá magukat. Vonzza őket, hogy miniatűr méretben folytassák az életüket, annál is inkább, mert így sokkal több pénzt tudnak megspórolni. Végül a feleség az utolsó pillanatban kihátrál a dologból, így a főszereplőnek egyedül kell boldogulnia icipiciként. De vajon mihez kezd Safranek ebben a világban? Nagyon izgalmas és látványos, sőt vicces filmnek ígérkezik a januárban mozikba kerülő alkotás. Állítólag csaknem annyi pénzt költöttek a forgatás során digitális trükkökre, mint Payne előző három filmjére összesen.

Bemutató: január 11.

A Pentagon titkai

Szereplők: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie

A Pentagon-iratok kiszivárogtatásának történetét bemutató új Steven Spielberg-filmben olyan színészóriásokat láthatunk, mint Meryl Streep és Tom Hanks. 1971-ben járunk, az elhivatott és nagyon tehetséges, Kay Graham újságírónő (a Washington Post első női újságírója) a lap kiadójának segítségével igyekszik kiszivárogtatni a Pentagon-iratok néven elhíresült, 7000 oldalas jelentést, amelyből kiderül, hogy a Fehér Házban korábban pontos tanulmány készült arról, hogy fel kell adni a vietnami háborút, a kormány mégsem tett semmit. A hat Golden Globe-díjra jelölt filmet vétek lenne kihagyni!

Bemutató: január 25.

A legsötétebb óra

Szereplők: Lily James, Gary Oldman, Ben Mendelsohn

Churchill életének második világháború alatti szakaszáról szól Joe Wright rendezése. A történet röviden: a brit uralkodó felkéri miniszterelnöknek Winston Churchillt, aki élete egyik legnehezebb próbatétele előtt áll. A kérdés, elfogadjon-e egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. Churchillt Gary Oldman olyan briliánsan hozza, hogy a nevével kapcsolatban már mindenki Oscar-díjat emleget. Plusz érdekesség, hogy a színésznek állítólag több száz szivart kellett elszívnia a film forgatásán.

Bemutató: január 18.

Amit még érdemes megnézni

Természetesen nemcsak a fenti filmekre érdemes beülni, a január további érdekességeket is tartogat. Rögtön a második héten jön egyik kedvenc akcióhősünk, Liam Neeson. A The Commuter-Nincs kiszállás című filmben ismét el kell kapnia valakit, de ezúttal átlagemberként. Az olasz filmek szerelmeseinek is tartogat jó filmet a január, ugyanis itthon is bemutatják a Fortunata című alkotást, amely egy gyermekét egyedül nevelő fiatal nő kalandos életéről szól, aki beleszeret a pszichiáterébe.

A szívet melengető mozik kedvelőinek érkezik nagy kedvencünk, a Floridai álom, amelynek előzetesét nézve úgy érezhetjük, legszívesebben újra gyerekké válnánk. Az egyik legfurcsábbnak ígérkező alkotás az év első hónapjában a Három óriásplakát Ebbing határában című angol–amerikai vígjáték, amelyben Francis McDormand aggódó anyaként nem érti, hogy a helyi rendőrség miért képtelen megtalálni a lánya gyilkosait.

Szöveg: D. E.

Nyitókép: IMDb