Instant boldogságlista – Ezért lehetünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk!

Rendkívüli tehetségükkel, elszántságukkal és alázatukkal szépen menetelnek a világhír felé - ha még el nem érték azt -, ezzel is erősítve bennünk a nemzeti öntudatot. Hazai személyek és kezdeményezések, akikre és amikre büszkék lehetünk. A teljesség igénye nélkül, szubjektíven. Ha kiegészítenétek a listát, ne habozzatok, írjátok meg kommentben!

ThinkstockPhotos-469948152

Zene

Sziget Fesztivál

Gerendai Károly alapította 1993-ban, azóta pedig Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljává nőtte ki magát. Minden évben százezreket mozgat meg, idén a tavalyi 441 ezres látogatórekord megdöntését várják a szervezők az augusztus 10-17. között zajló Szigeten, melynek egyik sztárfellépője Rihanna.

Baráti Kristóf

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas fiatal magyar hegedűművész generációja egyik meghatározó személyisége – neve világszerte ismert. Zenész családból származik, így már gyermekkora óta kivételes képzésben részesült. Rengeteg fellépése van külföldön, augusztusban azonban a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál egyik művészeti vezetőjeként Magyarországon is hallható lesz.

Ivan & The Parazol

A budapesti rockegyüttes 2010 februárjában alakult, stílusukra pedig a hatvanas és hetvenes évek zenei irányzatainak ötvözése jellemző. Dalszövegeiket – néhány kivétellel – angol nyelven írják.

Sport

Hosszú Katinka

A férje, Shane Tusup által kidolgozott edzésmódszerrel és kőkemény akaraterejével Katinka megállíthatatlan. A bajai születésű magyar úszófenomén egymás után nyeri versenyeit, legutóbb az olimpián tarolt 3 arannyal és 1 ezüstéremmel.

Szilágyi Áron

Még csak huszonhat éves, de mát most sikert sikerre halmoz: olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kardvívó. A Nők Lapjának nemrég elárulta, mindig a maximumra törekszik, a siker erőteljesen motiválja.

A magyar futball-válogatott

Az egész ország örömmámorban úszott a hazai válogatott várakozásokon felüli szerepelése miatt az idei labdarúgó Európa-bajnokságon. A csapat egészen a nyolcaddöntőig menetelt, a válogatott sikereinél pedig csak Király Gábor kultikus mackónadrágjáról cikkeztek többet.

Irodalom

Grecsó Krisztián

Generációja egyik legismertebb és legtehetségesebb magyar írója és költője, aki családregényein és annak hősein keresztül mutatja be a Viharsarok mindennapjait, az ott élő vagy onnan elszármazott kisember harcait és örömeit. Legfrissebb regénye a Jelmezbál.

Esterházy Péter

Írófejedelem – így emlegetik Esterházy Pétert, a magyar irodalom egyik legismertebb alakját, aki hosszú küzdelem után nemrég adta fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal. Betegségének krónikáját legutolsó regénye őrzi, emléke pedig a ránk maradt számos remekműben él tovább.

Divat

Nanushka

A Nanushka márka szépen menetel a világhírnév felé. Sándor Szandra divattervező és cégtulajdonos kreációit ugyanis eddig olyan világsztárok viselték, mint Charlize Theron, Angelina Jolie és Taylor Swift.

Use Unused

Ők tervezték idén a magyar olimpiai formaruhákat, melyekért egyszerűen rajongott a világsajtó. A Use Unused megálmodóinak célja, hogy olyan világszerte ismert márkát alkossanak, amely szakít a tömegtermeléssel és magyar sajátosságokat visel magán.

Gombold újra! Divat a magyar

Az öltözéktervezői pályázatot már hatodik alkalommal hirdették meg, a 2016-os Gombold újra! pályázat témája a környezetvédelem, valamint a különböző formáinak és innovatív megoldásainak beépítése a tervezésbe és a gyártásba.

Szépség

Manna Natúr Kozmetikum

A Manna története 2004-re nyúlik vissza, de a natúr, vegyszermentes kozmetikumokat csak 2010-ben kezdték árusítani. Ma már több mint százféle termékből lehet válogatni.

Omorovicza

A díjnyertes Omorovicza kozmetikumait Nobel-díjas laboratóriumban alkották meg. Tudományos kutatómunkával egy olyan szépségápolási családot hoztak létre, amely minden bőrtípus számára kínál természetes bőrápolási termékeket.

Gasztronómia

Széll Tamás

A tehetséges fiatal séf májusban megnyerte a Bocuse d’Or szakácsolimpia európai döntőjét, így ő képviselheti hazánkat 2017-ben Lyonban, a döntőn. A Nők Lapja vele készült interjújában korábban elmondta: a sütögetés terén vannak még hiányosságai, nem erősségei ugyanis a nagymamaféle finomságok.

Kézműves sörök

Hazánkban virágkorát éli a kézműves sörfogyasztás, országszerte rendre nyílnak a jobbnál jobb kézműves sörözők, melyben ismert magyar sörfőző műhelyek termékeit kínálják.

Cserpes Sajtműhely

Az egészséges életmód híveiként a Cserpes-termékek nem tartalmaznak sem tartósítószert, sem mesterséges aromákat. A vállalkozást több mint 20 éve, 1992-ben indította Cserpes István, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend.

Film, TV

Nemes Jeles László

A rendező Saul fia című alkotása világszerte megrengette a filmes szakmát. A Cannes-i zsűri nagydíja és a Golden Globe után a 88. Oscar-gálán is tarolt: a legjobb idegen filmnek járó szobrocskával ismerték el, ezzel pedig elhozta a magyar filmtörténet harmadik Oscarját.

On the Spot

A többszörösen díjazott dokumentumfilm-sorozat készítők, Cseke Eszter és S. Takács András lélegzetelállító riportjaikon keresztül, egy kamerával mutatják be a világ kevésbé ismert részein élő emberek életét, és többek közt az adott ország gazdasági, valamint politikai helyzetét. Alkotásaik külföldön is nagy népszerűségnek örvendenek.

Aranyélet

Számos szakmai díjjal ismerték el minden idők egyik legnépszerűbb magyar gyártású bűnügyi sorozatát, melyet az HBO sugároz, és melyben olyan ismert magyar színészek játszanak, mint Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Anger Zsolt és Lengyel Tamás.

Színház, tánc

Orlai Tibor

A független Orlai Produkciós Iroda megálmodójaként sikerelőadások producere, aki igényes, komoly művészi értékeket magában foglaló, ugyanakkor szélesebb közönségréteget megszólító darabjaival újraalkotta a szórakoztató színházról bennünk élő képet.

Jurányi Inkubátorház

Európa-szerte egyedülálló kezdeményezés, melynek keretein belül egy régi budai iskolaépületben fogják össze a független kulturális szcéna képviselőit. A Jurányi Inkubátorház létrehozása Kulcsár Viktória, a FÜGE elnökének nevéhez fűződik.

Frenák Pál Társulat

Frenák Pál – a számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett koreográfus – 1989-ben alapította első együttesét Franciaországban, majd 1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenak-ot fiatal magyar táncosokkal bővítette, és így egy párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította. Művészei egyedülálló táncnyelvvel dolgoznak, a társulat neve világszerte ismert. Legújabb premierjük a LUTTE című darabbal szeptember 23-án lesz.

Tech/szolgáltatás

Prezi

A magyar fejlesztésű prezentációkészítő szoftvert már világszerte ismerik, és előszeretettel használják. Az alapítók – Árvai Péter, Somla-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter – a Prezi mottójául az „Ideas matter”, vagyis a középpontban az ötletek jelmondatot választották.

Rendi

Az online takarításközvetítéssel foglalkozó magyar startup alig fél éve indult, de már egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Havonta csaknem ezren oldják meg segítségével a takarítást.

Szárnyas Fejvadász

Az egyik legnépszerűbb közösségi álláskereső portál, melyet Szilágyi Dia alapított, aki a saját barátainak szeretett volna segíteni az álláskeresésben.

Művészet

Művészetek völgye

Az 1989-ben indított fesztivál az egyik legnagyobb és legismertebb vidéki összművészeti fesztivál Magyarországon. Tömegeket mozgat meg a Kapolcs, Taliándörögd és Monostorapáti településeken tartott esemény, mely többek közt irodalmi, zenés és egyéb hagyományőrző programokkal várja a látogatókat.

Art Market Budapest

A 2011-ben létrejött nemzetközi képzőművészeti vásár kiemelten kezeli a fiatal galériákat és művészeket, köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait, illetve a máshol még nem is látott alkotásokat.

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock