A nemzetközi sajtó lépten-nyomon tele van a külföldiek botrányos viselkedésével. Összeszedtük a legidegesítőbb turista szokásokat, amelyek borzolják a helyi lakosság idegeit.
  • Egyre inkább úgy tűnik, hogy a turisták elveszítették az önkontrollt.
  • Nem elég a túlturizmus, a külföldiek viselkedése felháborítja a lakosságot.
  • Te vajon közéjük tartozol?

Colosseumba vésett monogram, graffiti az UNESCO örökségeken, szökőkútban való lerészegedés, félmeztelen szelfi a templom előtt, szex a gázai piramison, több ezer éves műtárgy eltörése egy fotó kedvéért.

Hosszasan folytatható a sor azokról a turisták által elkövetett vandál viselkedésekről, amelyek közül számos rongálás vagy botrány a nemzetközi címlapokra került.

Egy jó fotóért semmi se drága, még egy ősi szobor vagy természeti műtárgy sem, a lényeg, hogy legyen mit mutogatni a családnak.

Volt olyan turista, aki szerencsét hozó érmét dobott a repülőgép motorjába, aztán csodálkozott, hogy csak órák múlva tudtak elindulni. A Colosseumra firkáló turista mentsége az volt, hogy nem tudta, mennyi idős az épület, ám ilyenkor sokakban felmerül a kérdés: tényleg mindenkinek utaznia kell?

Repülős utazás? Ezeket a helyeket biztosan nem fogod látni.

A túlturizmus kizsákmányolja a helyieket

Lassan szállóigévé válik az a mondat, hogy a turista olyan állatfaj, melyet nem szabadna kiengedni a karámból. Az európai lakosságból sokan bólintanának helyeslőleg a gondolatra, különösen azokban az országokban, ahol a túlturizmus hatásait próbálják megfékezni.

2024-ben úgy utazunk, mintha soha nem lett volna pandémia, nem létezne infláció vagy elszálló árak.

A repülőtéri káosz ugyan kifeszíti az idegeinket, de mi csak utazunk, ha kell, ha nem. Hogy mennyire elegük van ebből a helyieknek, az egyre szaporodó tüntetések igazolják.

A legutóbb Barcelonában, előtte pedig a Kanári-szigeteken vonultak fel transzparensekkel a lakosság soraiból, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. Az utcára vonulók nagy része sérelmezi, hogy a turisták kisajátítják városaikat, illetlenül viselkednek, kizsákmányolják a helyieket. Általános jelenség, hogy a túlturizmus felhajtja az ingatlanárakat, a helyi kisvállalkozók pedig kiszorulnak a szaporodó szuvenírboltok miatt.

A spanyoloknak elegük van abból, hogy külföldiek elfoglalják az utcáikat, a velenceiek pedig a hatalmas turistahajókkal, és a szökőkutakat, lagúnákat fürdőszobának használó külföldiekkel állnak harcban.

legidegesítőbb turista szokások

A túlturizmus hatásaitól egész Európa szenved (Fotó: Getty Images)

A turisták elvárják a maximális kiszolgálást

A túlturizmus olyan dimenziókban is káros hatásokat fejt ki, amelyekre nem is gondolnánk.

1. Környezetromlás

A természetes területek, ligetek folyamatosan erodálódnak a szemét, a szennyeződések és a hanyag viselkedés miatt. Népszerű és eldugott strandok, öblök, ösvények és nemzeti parkok látják kárát annak, hogy állandó a gyalogosforgalom, és egyre több helyen reménytelen küzdelmet folytatnak a szűnni nem akaró hulladékhegyek ellen.

2. A gazdasági egyensúly felbomlása

Amíg a turizmus számos országban alapvető nemzeti bevételi forrásnak számít, és fellendíti a helyi gazdaságokat, sok esetben az áruk és szolgáltatások árának növekedéséhez vezethet. Így állhatott elő például az a helyzet a Kanári-szigeteken, hogy a lakosok egy része képtelen megfizetni a lakhatási költségeket a rövid távú ingatlankiadás miatt.

3. Kulturális erózió

A turista tömegek beáramlása sokkoló mértékben felhigíthatja a helyi hagyományokat, kulturális szokásokat.

A kultúra áruba bocsátásával egyes városokban inkább a turisták elvárásainak akarnak megfelelni a tradíciók ápolása helyett.

Így nem csodálkozhatunk, hogy az európai desztinációk különféle adókkal, extra költségekkel terhelik az utazókat.

Hiányzik a helyi kultúrák iránti tisztelet

A felsoroltak mellett a külföldiek botrányos viselkedése borzolja igazán a kedélyeket Európában és a világ többi népszerű helyén. Az alábbi listán összegyűjtöttük a legelviselhetetlenebb turista szokásokat.

1. Szemetelés

Természetesen nemcsak a külföldiek szemetelnek, de a túlturizmus miatt egyes helyeken kifejezetten aggasztó a hulladékhelyzet. A vízpartokon térdig lehet járni a műanyagban, a szállodák, turista hajók és egyéb iparági szolgáltatók megnövekedett hulladéka komoly hatással van a helyi lakosságra és az élővilágra. Ha nincs a közelben szemetes, legyen nálunk egy zacskó, amiben gyűjthetjük a hulladékot.

legidegesítőbb turista szokások

Az egyik legidegesítőbb turista szokás a szelfizés (Fotó: Getty Images)

2. A város szelfiháttérré való alakítása

Hányszor botlottunk már mi is pózoló turistákba a járda vagy a kereszteződés közepén? Japánban és Ausztriában például már blokkolták egyes helyi nevezetességnél a kilátást, hogy ne legyen még nagyobb a tömeg.

Az Instára készülő tökéletes fotók reményében sokan a legvégsőkig elmennek, ez azonban krónikus problémává vált.

Főleg, amikor a minimális tiszteletre fittyet hányva félmeztelen turisták szent helyeknél merevednek pózokba. Vagy a városi gyalogosforgalmat akadályozzák a felelőtlen megállással. Mielőtt vérre mennénk az új profilképünkért, nézzünk körbe, és törekedjünk a minél kisebb akadályozásra.

3. Pofátlan alkudozás

Persze, egy jó alkura büszke az ember, talán még egy italra is megvendégeli az eladó, de célszerű vigyázni, mert könnyű túlfeszíteni a húrt. Habár nagyon sok kultúrára jellemző gyakorlat az alkudozás, fontos, hogy a piacon is tisztelettel tegyük. Ha tudjuk, hogy belemegyünk a piaci mókába, inkább tájékozódjunk előtte az árakról.

Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha agresszív módon irreálisan le akarjuk nyomni az árakat. Maradjunk udvariasak akkor is, ha nem tetszik az elhangzott szám, legfeljebb elállunk a vásárlástól.

4. Helyi szokások figyelmen kívül hagyása

Akár öltözködésről, akár köszönésről vagy étkezésről van szó, visszatérő panasz a külföldiekre, hogy nem tisztelik a célország kultúráját, szokásait, ellenben a sajátjukat akarják rákényszeríteni a többiekre. Sok turista még mindig felháborodik, ha fedetlen vállal kitessékelik őt egy templomból, vagy a tiltás ellenére megetetett állat rátámad.

Ma már a legeldugottabb helyről is fellelhetők információk az interneten, szánjunk rá időt utazás előtt, hogy megismerkedünk az úti célunkkal.

Ideális turisták pedig akkor leszünk, ha még néhány helyi kifejezést is megtanulunk.

Turistának lenni jó dolog, de csak akkor, ha közben nem okozunk kárt senkinek és semmiben. A fentiek betartása mellett sokat számít, ha nem a főszezon közepén akarunk elutazni az amúgy is legnépszerűbb helyekre. Menjünk inkább tavasszal vagy ősszel, nyáron pedig érdemes a kevésbé ismert városokat, szigeteket felfedezni. Mi is jobban járunk, kevesebb lesz a szelfiző, a fagyihoz pedig olcsóbban jutunk.

Légy te is ideális turista: válaszd a hasonmás nyaralást!

Kiemelt kép: Getty Images