utazas turistak

Egyre több helyen tüntetnek a turisták ellen: átalakul az utazás

Velence díjat számít fel az oda látogató turistáknak, Ibiza és Mallorca korlátozza a látogatók számát, és ez még csak a kezdet. A leglátogatottabb utazási célpontok egyszerűen nem bírnak a tömeggel, emiatt pedig átalakul a teljes turisztikai ágazat.

Nemrég már turistaellenes tüntetést is tartottak a helyeik, nem máshol, mint a Kanári-szigeteken. Az ellentmondást mindannyian érzékeljük, hiszen a hasonló helyek pont abból a pénzből élnek, amit a hozzájuk látogatóktól elkérnek, azonban az emberek viselkedése átlépett egy fontos határt.

A helyiek nem azt írták a transzparensekre, hogy többet ne jöjjön hozzájuk senki, hanem azt, hogy aki hozzájuk érkezik, az tisztelje a földjüket.

Ne szemetelje agyon, de dúlja fel, ne tegye tönkre az ottaniak lakóhelyét. Ez pedig teljesen jogos kérés. Hasonló tüntetések voltak egyébként Barcelonában, ahol az időseket kiszorítják a helyi buszokról a turisták, Balin, ahol a látogatók megszentségtelenítették a szakrális helyeket, Athénban, Málagában és más, turisták által kedvelt városokban is.

Nem mindegy milyen turista érkezik hozzánk

Mi is el tudjuk képzelni, hogyan éreznénk magunkat, ha a lakóhelyünket elárasztanák a külföldiek, akik tekintet nélkül a szabályokra szelfiznek, szemetelnek, köpködnek, kiabálnak, éjjelente hangosan buliznak, meztelenül rohangálnak az utcákon, letapossák a növényzetet, vegzálják az állatokat, vagy olyan dugókat okoznak, hogy nem tudjuk reggel elvinni a gyereket az iskolába. S nem is feltétlenül a tömeggel van baj, bár az is épp elég gondot okoz, de azt korlátozni lehet különféle eszközökkel. A problémát azok a turisták jelentik, akik az éves nyaralásuk alkalmával úgy elengedik magukat, hogy azzal komoly károkat okoznak.

utazas turistak

Tüntetés a turisták ellen a Kanári-szigeteken: az utazási szokások átalakulóban vannak (Kép: Andres Gutierrez/Anadolu via Getty Images)

Az utazási szokások átalakulására van szükség

Amint arra a Kanári-szigeteken lezajlott tüntetések is rávilágítottak, a helyiek igazából csak jobb típusú turistákat szeretnének. Olyan embereket, akik tiszteletben tartják a helyi kultúrát és a természetet, nem pedig olyanokat, aki olcsó sört isznak a tengerparton, aztán az üres üveget cigarettacsikkekkel együtt a homokban hagyják.

Az igény pedig messze nem a Kanári-szigetekre korlátozódik: mindegyik turistaközpont jobb látogatókra vágyik.

Az általuk megfogalmazott igények szerint a jó turista elkölti helyben a pénzét éttermekben, szállodákban, látványosságoknál, vagy a parton, így fellendíti a gazdaságot. Ugyanakkor emellett, mivel ez egy kölcsönösen előnyös együttműködés, hasonló tisztelettel bánik vendéglátóival, mint azok vele. Azok pedig, akik összehányják a régészeti lelőhelyeket, még csak nem is ismerik a helyi hagyományokat, nemhogy tiszteljék őket, inkább maradjanak otthon és a saját lakókörnyezetüket tegyék tönkre.

Egyre többen utaznak

A világjárvány lezajlása után a turizmus ágazata fellendülőben van, azaz egyre többen utaznak, de amíg nem tanuljuk meg tiszteletben tartani egymás kultúráját, szokásait, addig muszáj korlátozni, ki és mit tehet mindannyiunk kedvenc városaival, strandjaival. Szerencsére már akadnak jó példák is, a Pure New Zealand kampány során a magas színvonalú, az ország természeti környezetéhez hozzájáruló látogatókra összpontosítanak, a Visit Iceland kampányai a szórakozni vágyó világjárókat és a független felfedezőket célozzák meg, míg Amszterdamban megújult az érdeklődés a kulturális turisták és a felelős turizmus iránt.

A magyarok kedvenc üdülőhelyén már fizetni kell, ha oda szeretnénk utazni, nézd meg, mennyit és miként!

Kiemelt kép: Getty Images