turista börtön törökország

Három kő miatt mehet börtönbe a belga turistapár

Akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik a köveket eltevő belga házaspárt Törökországban.

Csempészés miatt vettek őrizetbe a török hatóságok egy belga házaspárt, amikor azok szeptember 16-án, szombaton a nyaralásuk végeztével haza akartak repülni. Az antwerpeni flamand párt régészeti tárgyakkal való kereskedelemmel gyanúsítják, miután a rendőrség három követ talált bőröndjükben, amelyek szerintük egy múzeumból származnak. A pár azonban azt állítja, hogy a köveket a vízeséseiről ismert Manavgat város egyik üres telkén gyűjtötték össze.

Kim és Warre Mergits-t azonnal egy reptéri cellába zárták, míg a köveket elemzésre küldték egy múzeumba, és az ügyben vizsgálatot indítottak. A Het Laatste Nieuwsnak a férj úgy nyilatkozott, hogy nagyon aggódik. „Szombaton este 7 óra körül érkeztünk a repülőtérre, a bőröndünk a szokásos módon átment a szkenneren, de egy vámtisztviselő levette a szalagról, hogy megvizsgálja (…) Kinyitottuk a csomagunkat, és azonnal kivette az egyik követ, amelyet találtunk, és szuvenír gyanánt haza akartunk vinni.” Ekkor közölték a párral, hogy a számukra értéktelennek tűnő kövek valójában műtárgyak lehetnek, ráadásul azzal gyanúsítják őket, hogy egy múzeumból hozták magukkal. A 28 éves Kim sírva nyilatkozott a SkyNewsnak, és mutatta meg a kameráknak azt a helyet, ahonnan állítólag szerezték a kődarabokat. Ez látható az alábbi felvételen:

„Ott tartózkodásuk alatt ártatlanul szedtek fel egy követ, amelyet az akváriumukba akartak elhelyezni” – magyarázta az egyik névtelenségbe burkolózó rokonuk. Azt is hozzátette, hogy a házaspárnak órákon keresztül kellett a repülőtér cellájában, egy széken ülve várakozniuk, és bár azóta kiengedték őket a fogdából, Antalyát nem hagyhatják el a tárgyalás végéig. 

A török média szerint időközben elkészült a múzeum jelentése is, miszerint a három kő közül az egyik valóban régészeti lelet. „A két stilizált rozettával ellátott kő építészeti díszítőelem volt, a két márványdarab pedig padlóburkoló darab” – állapították meg a szakértők, vagyis „jellegükből adódóan” valóban tilos volt kivinni őket az országból.

belga turista ellopott kő törökország börtön

A kérdéses kövek – balra a padlódaraboknak tartott márványok, jobbra pedig a rozettás (Fotó: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

A kulturális és természeti erőforrások védelméről szóló török törvény szigorúan jár el azokkal szemben, akik esetleges régészeti értékkel bíró tárgyakat próbálnak kicsempészni az országból, ebbe pedig beletartozik az is, amikor mondjuk a tengerparton összegyűjtött kavicsokat szeretnénk hazavinni emlékbe. A belga külügyminisztérium a honlapján arra figyelmeztet, hogy

szigorúan tilos „régiségeket, ásványokat vagy a helyszínen talált tárgyakat (például köveket) kivinni Törökországból, még akkor is, ha azok nem mutatnak kulturális-történelmi értéket”.

Mindenesetre a belga pár nagy bajban van, ugyanis ha valóban műtárgyról van szó, akkor akár tíz év börtönre is ítélhetik őket.

Nem először kerülnek turisták bajba

Nyáron többször is a hírekbe került a római Colosseum: júniusban egy 27 éves brit turista a műemlék falába véste a saját és barátnője monogramját, és kevesebb mint egy hónapra rá gyakorlatilag újra megtörtént, amikor egy fiatal svájci nő karcolta a nevét a romokba. A svájci turista, akinek a nevét nem közölték, akár 15 000 eurós (körülbelül 5,7 millió forintos) bírságra is számíthat a kulturális örökség megrongálásáért, és emellett – a brit férfihez hasonlóan – akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az olasz kormány tavasszal a korábbinál sokkal szigorúbb intézkedéseket vezetett be a vandalizmus megfékezésére. Áprilisban jóváhagyták a Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter által támogatott törvényjavaslatot, amely

10 000 eurótól 60 000 euróig (3,8 millió–23 millió forintig) terjedő bírságot szabna ki azokra, akik műalkotásokat vagy kulturális helyszíneket rongálnak meg.

Mindezek ellenére sokan még mindig nem tudják, hogyan illene viselkedniük a műemlékek között, és sok turista nem is fogja fel tetteinek súlyát. Tavaly áprilisban az történt például, hogy két holland turista megmártózott a híres Trevi-kútban, majd az érkező rendőröket meglátva próbáltak elmenekülni a helyszínről – sikertelenül. Őket összesen 1000 euróra (nagyjából 382 ezer forintra) büntették. Nem sokkal ezután egy szaúdi férfi a Spanyol lépcsőn hajtott le a bérelt autójával, tettét pedig később azzal indokolta, hogy véletlenül rossz irányba fordult egy elágazásnál. 2022 októberében pedig egy 65 éves egyiptomi származású amerikai turista annyira felbosszantotta magát azon, hogy nem találkozhatott a pápával, hogy a Chiaramonti Galériában két ókori mellszobrot is összetört. Helyi hírügynökségek szerint a szobrok helyreállítása mintegy 15 ezer euróba (5,7 millió forintba) fog kerülni – és 350 munkaórába.

Ráadásul nem csak Olaszország fővárosában fordul elő gyakran hasonló rongálás: Párizs híres temetőjében Oscar Wilde síremlékét ma már plexifal védi a rajongóktól, ők ugyanis túlságosan szeretik rúzsos szájjal összecsókolgatni a brit író végső nyughelyét.

Hogy milyen egyéb műtárgyakat és műemlékeket rongáltak meg turisták, arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Kiemelt kép: Getty Images