bali belépődíj turista

Mostantól fizetni kell a belépésért a magyarok kedvelt üdülőhelyén

A turistaparadicsomban február 14-től kell fizetni a belépésért.
  • Bali a pazar strandjairól, szörfözési lehetőségeiről és gyönyörű tájairól ismert.
  • Hivatalos adatok szerint tavaly január és november között csaknem 4,8 millió turista látogatott Balira.
  • Az indonéz hatóságok célja, hogy a belépődíjjal védelmezzék a sziget környezetét és kultúráját.

A Valentin-nap nem mindenhol szól a szerelmesekről: a külföldi turistáknak február 14-től 150 000 indonéz rúpia (3478 forint) díjat kell fizetniük azért, hogy belépjenek Balira, a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjáért.

A belépődíj csak a külföldi turistákra vonatkozik, míg a belföldi indonéz turisták mentesülnek alóla. A hatóságok arra ösztönzik az utazókat, hogy még az érkezés előtt fizessék be az illetéket a Love Bali weboldalon keresztül.

bali belépődíj turista

Bali hihetetlenül népszerű a turisták körében, ami sok gondot okoz a helyieknek, ezért a hatóságot bevezették a belépődíjat számukra (Fotó: Getty Images)

A pandémia előtt az idegenforgalom mintegy 60%-át tette ki Bali éves GDP-jének, és amióta 2022-ben ismét megnyitotta a kapuit a világ előtt, ismét rengetegen érkeznek a szigetre. A tartomány statisztikai hivatala szerint 2023-ban Ausztráliából érkeztek a legtöbben Balira, több mint 100 000-en. Őket követték az Indiából, Kínából és Szingapúrból érkező turisták, de a magyarok között is kifejezetten népszerű üdülőhellyé vált az utóbbi időben.

Balit elárasztották a neveletlen turisták

Ugyanakkor a látogatók egyre több gondot is okoznak: tavaly márciusban egy orosz férfit kitoloncoltak Baliról, miután meztelenre vetkőzött a helyiek által az istenek otthonának tartott Agung-hegyen.

Ugyanebben a hónapban a hatóságok azt mondták, hogy a külföldi turisták motorbiciklik használatának betiltását tervezik, miután azok több esetben is megsértették a közlekedési szabályokat, ezt azonban eddig még nem vezették be.

2021-ben egy háromperces videó is felháborodást keltett, amely egy orosz párt mutatott, ahogy szeretkeznek a Batur-hegyen, egy másik szent helyen.

Nem Bali az egyetlen kedvelt úti cél, ahol fizetni a turistáknak: korábban Velence is elfogadta a tervezetet, miszerint a látogatóknak 5 eurós (körülbelül 2000 forintnyi) belépődíjat kell fizetni. 

Kiemelt kép: Getty Images