Az intézkedéstől azt várják, hogy sikerül visszaszorítaniuk a túlturizmust a meseszép városban.

Velence városvezetése jóváhagyta a javaslatot, melynek értelmében 5 eurós (körülbelül 2000 forintnyi) belépődíjat kell fizetnie minden egy napra oda érkező látogatónak – a döntést a hivatalos álláspont szerint a turizmus ellenőrzése indokolja. A tervek szerint minden 14 év feletti látogatónak meg kell fizetnie ezt a díjat, valamint előre le kell foglalnia a belépést is a városba, érdemes hát ezzel előre kalkulálni – írja a BBC.

Simone Venturini, a városi tanács turizmusért felelős tagja szerint a belépőjegy jövőre a turisztikai csúcsidőszakban kerül bevezetésre, hogy ezzel fogják vissza a városba látogató tömeget.

„Velence a leglátogatottabb európai városok közé tartozik, és ezért szenved a túlzott turizmus miatt”

– magyarázta a hírportálnak.

Velence turizmus nyaralás utazás belépőjegy

Fotó: Getty Images

A túlzott idegenforgalom már régóta problémát jelent a mindössze 7,6 négyzetkilométeres város számára, amely az olasz nemzeti statisztikai intézet szerint 2019-ben csaknem 13 millió turistát fogadott. Bár a Covid óta csökkent az ide látogatók száma, szakemberek arra számítanak, hogy ez a következő években várhatóan meghaladja majd a járvány előtti szintet is.

„A cél az, hogy az egy napra érkező turistákat arra ösztönözzük, hogy válasszanak csúcsidőn kívüli napokat” – tette hozzá Venturini. Mint elmondta, azonnali cselekvésre van szükség, „nem vitatkozhatnak még 40 évig a megoldáson”.

Azok a turisták viszont, akik (a nemrég még aszállyal küzdő) Velencében töltik az éjszakát is, mentességet élveznek a díj fizetése alól.

Mi a baj a turistákkal?

Olaszországban az elmúlt években több kísérletet is tettek arra, hogy visszafogják a turizmust, a vendégek ugyanis nemcsak vonzzák a bűnözőket, de gyakran meg is rongálják a felbecsülhetetlen értékű történelmi örökséget. Azonban a tömegnek ezeknél is több hátránya van, ami ellen a velenceiek megpróbálják felvenni a kesztyűt: a turisták számának rohamos emelkedése például együtt jár a környezetszennyezéssel, ráadásul nemcsak az eldobált szemét mennyisége nő, hanem magának az utazásnak (repülővel, hajóval, kocsival) is hatalmas ökológiai lábnyoma van; a tengereket szennyezi a bőrünkről leázó naptej (a Galapagos-szigeteken például ezért tilos is fürdés előtt ilyesmit használni); az állatok és növények pedig az ember miatt kiszorulnak természetes élőhelyükről.

Hírhedt példa erre a thaiföldi Maya Bay-öböl, amely a Leonardo DiCaprio nevével fémjelzett A part című film által vált világhírűvé – és emiatt kedvelt turistacélponttá. Azonban annyi ember látogatott ide, hogy a helyi élővilág és a korallzátony nagy része szinte teljesen kipusztult.

Ahogy a túlturizmus árnyoldalait taglaló írásunkban is megírtuk, a 2018-ban lezárt, napi 3000 látogatót számláló partszakaszt 2022-ben újranyitották, az öbölben azonban korlátozták a látogatók számát, tilos az úszás, illetve azóta már a hajók sem köthetnek ki. Ha szeretnénk utazás közben óvni a környezetünket, és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után, akkor fogadjuk meg azt a hat tippet, amiről korábban írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images