Olaszországban akkora aszály van, hogy még Velence csatornái is kiszáradtak

A szárazság pedig egyre fokozódik, már veszélyhelyzetet hirdettek a hatóságok.

A hetek óta tartó száraz téli időjárás ismét aggodalomra ad okot Olaszországban, a tavaly nyári vészhelyzet után ugyanis újabb aszály fenyeget, mivel az Alpokban a szokásos hómennyiségnek kevesebb mint fele esett csak le a tudósok és a környezetvédők szerint. Velencében, ahol elsősorban inkább az áradásoktól szoktak tartani, most szokatlanul alacsony a vízállás, ez pedig lehetetlenné teszik a gondolák, a vízitaxik és a mentőautók közlekedését a csatornákon. A problémáért több tényezőt, közöttük az esőhiányt, a teliholdat és a tengeri áramlatokat okolják a szakértők – írja a Reuters.

A Legambiente környezetvédelmi csoport közleménye szerint az olasz folyók és tavak súlyos vízhiánytól szenvednek, különösképpen az ország északi részén. A Pónak, Olaszország leghosszabb folyójának, amely az Alpoktól északnyugatra az Adriai-tengerig folyik, 61 százalékkal kevesebb a vize, mint az évnek ebben az időszakában szokott lenni – írták.

Évek óta kevés csapadék hullik Olaszországban

Tavaly júliusban Olaszország szükségállapotot hirdetett ki a Pót övező területekre, miután az ország azon részei az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszályát szenvedték el. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a területek adják az országban a mezőgazdasági termelés nagyjából egyharmadát. (Arról, hogy a tavalyi aszályhelyzet világszerte, így Magyarországon is, mekkora károkat okozott, több cikkben foglalkoztunk már, és azt is megírtuk, hogy voltak, akik látványosan fütyültek a bolygót sújtó természeti csapásra.)

„A 2020-2021-es tél óta egyre égetőbb a vízhiány. Az északnyugati régiókban 500 millimétert kellene visszanyernünk, azaz nagyjából 50 napnyi esőre lenne most szükségünk” – idézte Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértőt, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársát a Corriere della Sera napilap. Mindeközben az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje is olyan rekordalacsony szintre csökkent, hogy a tavon lévő San Biagio-sziget szárazföldi úton keresztül lehet megközelíteni.

Nyugat-Európa időjárását mintegy 15 napja uralja az az anticiklon, amely a jelenlegi helyzet főkolomposaként írható le. Ez az anticiklon minden évben, késő tavasszal érkezik meg Európába és enyhe hőmérsékletet hoz magával – idén azonban a megszokottnál több bosszúságot okoz mindannyiuknak. A legfrissebb időjárás-előrejelzések szerint azonban hamarosan fellélegezhetnek az olaszok: az Alpokban az elkövetkező napokban ugyanis igen sok csapadék várható.

Elsüllyed, vagy kiszárad?

Ahogyan más tengerparti városokról, úgy Velencéről is többször beharangozták már, hogy a következő évtizedekben örökre víz alá kerülhet – főleg a klímaváltozás és az azt okozó felelőtlen emberi tevékenység következtében. A Nature Climate Change szaklapban megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy a tengerszint a 21. század végére akár egy-két métert is emelkedhet, míg a NASA előrejelzése szerint súlyos áradásokra is fel kell készülnünk. Ezek a megállapítások nem puszta jóslatok, a szélsőséges időjárás már most komoly károkat okoz világszerte: a Maldív Köztársaságot, amely a Föld legalacsonyabban fekvő országa már 2050-re víz alá kerülhet.

Korábban mi is megírtuk, hogy Velence minden évben két centimétert süllyed, és ezt a problémát a jelenlegi aszályhelyzet sem fogja megoldani, sőt, valójában ezzel együtt csak még komolyabb gondok fenyegetik ezt a varázslatos európai várost.

Kiemelt kép: Velence 2023. február 16-án – Fotó: Alessandro Bremec/NurPhoto via Getty Images