Itt az idő egy felelősségteljesebb turisztikai élet kialakítására, amelyhez csupán néhány egyszerű változtatást kell végrehajtani.

Miközben szerte a világon szemtanúi lehetünk az éghajlatváltozás káros hatásainak – erdőtüzek, árvizek, jégolvadás, ciklonok, extrém viharok és szélsőséges hőmérsékletek -, soha nem volt világosabb, hogy alkalmazkodnunk kell a Földhöz, hogy (akár kis lépésekkel is) kezelni tudjuk ezt a válságot. A koronavírus alatt beállt utazási szünet lehetőséget adott arra, hogy újraértékeljük utazási módjainkat, ösztönözve arra, hogy etikusabban és fenntarthatóbban élvezhessük jól megérdemelt nyaralásunkat.

És ez még csak a kezdet

Sokan már környezettudatosabb életmódot folyatatnak nyaralás, pihenés alatt is, mint például újrafelhasználható vizespalackokat, poharakat visznek magukkal, és fenntartható szálláshelyeket választanak. Ha azonban valódi változást szeretnénk, egyszerűen muszáj megreformálni az utazási szokásainkat, és a lehető legtöbb helyen átadni a tudásunkat. Kezdjük ott, hogy megismerjük azokat a bolygóbarát turista-szabályokat, amelyekkel tényleg nem várhatunk tovább, ha a jövőben is élhető világot szeretnénk.

Környezetbarát fényvédők

Ha a legtöbb időt a tengerparton, tengerben kívánjuk tölteni, mindenképpen környezetbarát naptejjel készüljünk a nyaralásra, és szánjunk időt az összetevők ellenőrzésére. Az oxibenzon (vagy Benzophenone-3) például nem csak a szervezetünkre hathat károsan (allergizálhat, felhalmozódhat a testünkben), de a tengeri élővilágra is kimondottan veszélyes. Szintén nehezen bomló fényvédő az oktinoxát (Ethylhexyl Methoxycinnamate néven is fut az összetevő listán), amely a pajzsmirigyhormonokra és a szaporító szervekre is hat – legalábbis az állatkísérletek egyértelműen ezt bizonyították.

Mind a két összetevőt számos országban korlátozták, miután kiderült, hogy károsítja a korallokat.

Tehát nem csak a saját egészségünk érdekében kell alaposan átolvasni az apróbetűs részt a fényvédőkön, hanem a vízi világ érdeke is ezt kívánja. És, ha már a flakonoknál tartunk, nyaralás előtt igyekezzünk újból felhasználható üvegcséket feltölteni samponnal, balzsammal, hidratálókrémekkel, így még kevesebb egyszer használatos műanyag kerül a szemétbe.

Kevesebb ruhavásárlás

Bár csábító lehet a nyaralás alatt új holmikat vásárolni a bazárokban, a nagyobb üzletek leértékelésein, a gyors divat (fast fashion) az egyik legnagyobb környezetszennyezési és éghajlati dilemma jelenleg.

Valójában a World Economic Forum szerint az elmúlt 15 évben az ipar megduplázta a termelést, miközben a ruhák viselésének időtartama kb. 40 százalékkal csökkent.

 Sőt, a világszerte előállított ruhák 73 százaléka hulladéklerakókban végzi. Az újrahasznosításra összegyűjtött anyagokat – körülbelül 12% – matracok kitömésére használnak fel, illetve szigetelőanyagok, tisztítókendők készülnek belőle, és a begyűjtött mennyiség kevesebb, mint 1 százalékát használják fel új ruházat készítésére. Ez a gyakorlat pedig nem csak rendkívül pazarló, de a környezetet is borzasztóan károsítja. Ennek tudatában, biztosan szükség van egy új strandruhára vagy egy újabb divatos papucsra nyaralás alatt?

A vonatúton úgy pihenhetünk, hogy közben a Földet is óvjuk (Fotó: Getty Images)

Repülő helyett…

Amikor világszerte korlátozva voltak a repülőjáratok, sokan felfedezték a buszos-, vagy éppen a vonatos közlekedést. Utóbbi nemcsak környezetbarát megoldás, de a gyerekek is imádják. Hosszú távra indulunk? A repülős felszállások, illetve leszállások a legkártékonyabbak a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából, ezért lehetőleg átszállás nélkül közlekedjünk a felhők felett. Egyes légitársaságok, köztük a Cathay Pacific energiatakarékos repülőgépekbe és bioüzemanyagokba fektetett be, míg a KLM 747 régi repülőgépet cserélt le környezetkímélőbb típusra.

Környezetbarát szálláshelyek

Sajnos könnyű kiírni az „öko” jelzőt bármely szállás weboldalára anélkül, hogy valóban megfelelne az irányelveknek, viszont a valódi környezettudatos vállalkozások büszkén hirdetik más fórumokon is előnyeiket. A legjobb, ha egy olyan ökoszállást keresünk, amelyről a vendégek korábban már pozitívan nyilatkoztak különböző fórumokon. Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan tegyünk fel néhány fontos kérdést a szállásadó intézménynek. Például, hogy a helyi termelőktől származnak-e a felszolgált ételek, vagy esetleg saját termelésű élelmiszereket termelnek?

Csökkentik-e az élelmiszerpazarlást? Támogatják és együttműködnek-e a helyi vállalkozásokkal? 

Használnak-e megújuló energiát? Tilos-e náluk az egyszer használatos műanyag? Használnak-e újrahasznosított anyagokat? Ezek mind olyan kérdések, amelyekből hamar megtudhatjuk, mennyire zöld a kinézett szállás.

Szezonális ételek fogyasztása

A helyi termékek fogyasztása nemcsak a fenntarthatóbb élelmiszeripart támogatja, hanem a kisvállalkozásokat is fellendíti. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy fenntarthatóak legyünk nyaraláskor, és azon kívül, hogy friss termékeket fogyaszthatunk, megismerhetjük a regionális finomságokat is. Látogassunk el a termelői piacokra, vegyünk helyi halászoktól tengeri halakat, együnk „farm-to-table” helyeken, látogassunk meg helyi pincészeteket, fogyasszunk helyben termesztette gyümölcsöket, zöldségeket. Így biztosan nem támogatjuk a tömegtermelést, amely szintén nagy ellensége a Földnek.

Kerékpár és séta

A széndioxid-kibocsátás csökkentése az egyik fő célunk, tehát a városok, régiók felfedezésére az autó helyett válasszunk kerékpárt, vagy ahova csak lehet, menjünk tömegközlekedéssel vagy gyalog. A gyalogtúrák rendkívül népszerűek Nagy-Britanniában, de számos európai város, köztük Ålesund (Norvég kikötőváros), Avignon, Koppenhága, Hamburg, Helsinki, de Budapest is arra ösztönzi a turistákat, hogy két kerékkel fedezzék fel a várost. Így még több helyi élményben lehet részünk, és remélhetőleg egy élhetőbb, tisztább bolygót hagyunk hátra a következő generációnak.  

Forrás: Time Out, Greenpeace, World Economic Forum, Kiemelt kép: Getty Images