Monica poli pickpocket zsebtolvaj tiktok

„Figyelem, zsebtolvaj!” – Kicsoda a TikTok olasz sztárja?

A TikTok-on hatalmas népszerűségnek örvendő asszony a zsebtolvajok réme.

Az utóbbi hetekben valószínűleg csak az nem hallott Monica Poliról, aki kerüli a közösségi médiát. Ha az olasz asszony neve vagy arca nem is, jellegzetes kiabálása lehet, hogy ismerős. „Attenzione, pickpocket! Attenzione, borseggiatrici!”, azaz figyelem, zsebtolvaj! – rikoltja angolul és olaszul a telefonnal készült felvételeken, ahogy egyszemélyes hadseregként küzd az Olaszország nagyvárosaiban egyre inkább elszaporodó piti bűnözők ellen.

Aki járt már külföldön vagy nagyobb tömegben, az tudja, hogy az első számú szabály, hogy vigyázzunk az értékeinkre, hiszen a kellemes városnézés vagy egyéb program könnyen fordulhat keserű élménnyé. A turisták pedig még gyakrabban esnek áldozatául zsebeseknek vagy éppen rablóknak – mint ahogy az kolléganőnkkel is megesett nem olyan régen Nápolyban –, hiszen a rengeteg újdonság hatására gyakran megfelejtkezhetünk a legalapvetőbb óvintézkedésekről, ők pedig rutinosan és észrevétlenül szabadítanak meg értékeinktől – így őszintén mondhatjuk, hogy Poli asszony valóban közhasznú tevékenységet végez.

A velencei nő és a piti bűnözés ellen folytatott keresztes hadjárata a múlt hónapban vált internetes szenzációvá, amikor az erről készített, és a Cittadini Non Distratti („zavartalan polgárok”) csoport közösségi oldalain közzétett videókat többen elektronikus zenékké remixelték, vagy vicces videók alá keverték jellegzetes kiabálását (például amikor egy kutya el akar valamit csenni). A Cittadini Non Distratti tagjaiként Poli és önkéntes társai már több mint három évtizede járőröznek Velence utcáin, emiatt a nő gyakorlatilag az összes zsebtolvajt ismeri látásból, van, akit név szerint is – írja a Daily Mail. A csoport erőfeszítéseinek köszönhetően jelentős számú zsebtolvajt tartóztattak le a városban, Poliból pedig igazi internetes mém lett.

@jessicaawagnerr ATTENZIONE!!! These pickpocketers are getting out of hand!! #dogsoftiktok #attenzione⚠️⚠️⚠️ #borseggiatrici #pickpocket ♬ original sound - user2117519005342

Mit lehet tudni róla?

Monica Poli 57 éves, Velencében született és azóta is ott él – derül ki nemrég a The New York Times által közölt portréból, és feladatának tartja, hogy megóvja szeretett városát és az oda látogatókat a zsebtolvajoktól. Mindebben egyáltalán nem a hirtelen jött hírnév motiválja: a The Economist már 2019-ben is arról számolt be, hogy a Poli és csoportja a Velencében letartóztatott zsebtolvajok egyharmadáért felelős.

Állítása szerint már messziről kiszúrja azokat a kifinomult módszereket, amikkel próbálkoznak megszabadítani bennünket az értékeinktől, emiatt egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy esetleg ártatlan embereket vádol meg. „Van bennem valami, amitől azonnal felismerem a zsebtolvajokat” – mondta el a Timesnak. De nem mindig könnyű ez a munkája, volt, hogy pórul járt. A videóiból is kiderül, hogy

rendszeresen leköpik, megrángatják és lökdösik, de öt évvel ezelőtt egy csapat zsebtolvaj meg is verte.

 „Négy lány esett nekem, az emberek pedig csak álltak, és nézték a jelenetet. Egyedül voltam” – emlékezett vissza Poli. – Senki nem segített. Szörnyű volt, húsz napig nyakmerevítőt kellett viselnem.”

Az önkéntes városvédő csoport nagyjából ötven tagból áll, és általában munka előtt vagy után végzik a figyelemfelhívó tevékenységüket. A TikTokra is azért csatlakoztak, hogy ezzel is szélesebb körben figyelmeztethessék a turistákat a veszélyekre.

És erre szükség is van, mert ahogy az a videókból is kiderül, gyakran szinte teljesen észrevétlenül, pillanatok alatt „dolgoznak” a zsebesek, és gyakorlatilag – ha nem érik tetten őket – lehetetlen utolérni és szembesíteni őket a tettükkel. Egyetlen módszer a megelőzés.

Hogyan szúrjuk ki a zsebeseket?

Poli és a csoport videóiból kiderül, hogy van néhány dolog, amire odafigyelve mi is kiszúrhatjuk a rossz szándékú embertársainkat. Remekül be tudnak olvadni a tömegbe, kortól, nemtől, testalkattól függetlenül szinte bárkik lehetnek, és általában tiszta, rendezett, ápolt megjelenésűek. Azonban van néhány árulkodó jel. Poli szerint az egyik ilyen, ha nagy melegben is egy pulóvert vagy kabátot tartanak az egyik karukon, ez ugyanis remekül eltakarja, amikor az áldozat táskájában turkálnak.

Gyanús az is, amikor túlságosan közel állnak vagy nekünk jönnek, leejtenek előttünk valamit.

Sokszor bő, lenge felsőket, szoknyákat és/vagy nagy kalapokat viselnek, amik szintén remek rejtekhelyet szolgáltatnak a zsákmányolt értékeknek. Általában párban vagy csoportban dolgoznak, ahol csak az egyikük végzi el a piszkos munkát, majd azonnal továbbadja a zsákmányt, hogy lebukás esetén se lehessen rábizonyítani a lopást. Gyakori, hogy egészen fiatalok az elkövetők (mert ők kevesebb büntetést kapnak), vagy mondjuk várandós nők, hogy az emberek sajnálatára játsszanak rá.

A Monica Polihoz hasonló tartalmakat készítő Lazza Ramo alábbi videójában egy Milánóban „dolgozó” zsebes módszere látható, de a férfi időben tetten éri a fiatal lányt, és hangos sípolásba kezd:

A Washington Post megkérdezett néhány szakértőt, hogy mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. A szállodai széfek jó helyet biztosítanak az útlevelek és egyéb értéktárgyak tárolására külföldi utazás során, ezért városnézés előtt zárjuk ezekbe az értékeinket.

Érdemes minél kevesebb holmit magunkkal vinni, de ha nem szeretnénk lemondani a táskáról, akkor válasszunk olyat, amelyik cipzárral vagy más biztonságos módon záródik.

Jó ötlet az olyan öv használata, amelynek belső felén cipzár húzódik, és ebbe rejteni a pénzünket, vagy olyan, a felsőruházatunk alá felvehető, nyakba akasztható tok, amibe a mobilunkat és útlevelünket tehetjük, ezeket nem tudják csak úgy kitépni a kezünkből.

Nem mindenkinek tetszik

Nemrég napvilágot látott, hogy a nő a Lega Nord nevű szélsőjobboldali párt tagja. A Matteo Salvini vezette párt régóta menedékkérő-, bevándorló- és LMBTQ+ közösség ellenes politikájáról ismert. Ez sokak szerint aggodalomra ad okot Poli tettei mögött meghúzódó motivációival kapcsolatban.

Monica poli pickpocket zsebtolvaj tiktok

Fotó: TikTok

Mivel a videókon is látható zsebtolvajok jelentős része roma származású, többen azzal vádolják, hogy valójában Poli erőfeszítései kevésbé szólnak a bűnözés elleni küzdelemről, sokkal inkább az előítéletek megerősítéséről, amely segített pártjának szavazatokat szerezni. A The Guardian meg is szólaltatta az egyik roma szervezet tagját, aki elmondta, hogy a cigány származású embereket Európa-szerte követi a bűnözői stigma. Percy Henderson elmondása szerint Poli videói nagyon jók arra, hogy kiszorítsák a roma embereket a nyilvános helyekről, és mondjuk egy kávézóban se tudjanak nyugodtan sorba állni anélkül, hogy zaklatásnak lennének kitéve.

Azt Poli is elmondta egy olasz magazinnak adott interjúban, hogy az általa lefilmezett tolvajok többsége Kelet-Európából, főleg Romániából érkezett, de bővebben nem fejtette ki, hogy hogyan „érzi meg”, hogy valaki zsebtolvaj, hogy az esetleges származás miatt gyanakodna. The New York Times az említett cikkben nem firtatta ezt a kérdést, a nő pedig – egyelőre – nem válaszolt a The Guardian megkeresésére.

Kiemelt kép: TikTok