A svéd tinédzser egy N betűt vésett a történelmi épület falába.

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy egy 27 éves brit turista belevéste a római Colosseum falába a saját és barátnője monogramját, újra megtörtént gyakorlatilag ugyanez – írja a EuroNews. Az olasz rendőrség most egy fiatal svájci nő ellen nyomoz, aki a gyanú – és a tettről készült videó tanúsága – szerint szintén a nevének kezdőbetűjét véste a történelmi emlékmű oldalába.

A vandalizmus ügyében indított nyomozás azt követően indult, hogy egy olasz idegenvezető lefilmezte a 17 éves lányt, amint egy N betűt karcolt a római emlékműbe. Az esetről készült felvételt először az ANSA olasz hírügynökség osztotta meg az immár X-nek nevezett egykori Twitteren – a videó pedig azóta bejárta az internetet.

A svájci turista, akinek a nevét nem közölték, akár 15 000 eurós (körülbelül 5,7 milló forintos) bírságra is számíthat a kulturális örökség megrongálásáért, és emellett – a brit férfihez hasonlóan – akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az olasz kormány tavasszal a korábbinál sokkal szigorúbb intézkedéseket vezetett be a vandalizmus megfékezésére. Áprilisban jóváhagyták a Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter által támogatott törvényjavaslatot, amely 10 000 eurótól 60 000 euróig (3,8 millió–23 millió forintig) terjedő bírságot szabna ki azokra, akik műalkotásokat vagy kulturális helyszíneket rongálnak meg. „A műemlékek és művészeti helyszínek elleni támadások mindenkinek gazdasági kárt okoznak – nyilatkozta a miniszter. – Az eltakarításhoz magasan képzett személyzet beavatkozására és nagyon költséges gépek használatára van szükség. Aki ezeket a cselekményeket végrehajtja, annak az anyagi felelősséget is vállalnia kell.”

A korábban rajtakapott brit turista, Ivan Dimitrov azóta bocsánatkérő levelet írt Roberto Gualtierinek, Róma polgármesterének, amiben azt állította, hogy nem volt tisztában az épület történelmi szerepével és korával, amire a római városi tanács egyik tisztviselője felháborodva így reagált: „Micsoda ostobaság és milyen szürreális levél! Milyen iskolai végzettséggel rendelkezik ez az ember, hogy nincs tisztában a Colosseum jelentőségével?”

Vandál turisták Rómában

Mindezek ellenére sokan még mindig nem tudják, hogyan illene viselkedniük a műemlékek között, és sok turista nem is fogja fel tetteinek súlyát. Tavaly áprilisban az történt például, hogy két holland turista megmártózott a híres Trevi-kútban, majd az érkező rendőröket meglátva próbáltak elmenekülni a helyszínről – sikertelenül. Őket összesen 1000 euróra (nagyjából 382 ezer forintra) büntették. Nem sokkal ezután egy szaúdi férfi a Spanyol lépcsőn hajtott le a bérelt autójával, tettét pedig később azzal indokolta, hogy véletlenül rossz irányba fordult egy elágazásnál.

De még ez sem minden! 2022 októberében egy 65 éves egyiptomi származású amerikai turista annyira felbosszantotta magát azon, hogy nem találkozhatott a pápával, hogy a Chiaramonti Galériában két ókori mellszobrot is összetört. Helyi hírügynökségek szerint a szobrok helyreállítása mintegy 15 ezer euróba (5,7 millió forintba) fog kerülni – és 350 munkaórába.

Ráadásul nem csak Olaszország fővárosában fordul elő gyakran hasonló rongálás: Párizs híres temetőjében Oscar Wilde síremlékét ma már plexifal védi a rajongóktól, ők ugyanis túlságosan szeretik rúzsos szájjal összecsókolgatni a brit író végső nyughelyét.

Kiemelt kép: X/@Ansa / Getty Images