turizmus ibiza alkoholtilalom

Nincs több szex és sangria – Befellegzett az ibizai nyaralásoknak?

Rájár a rúd a turistákra: egyre kevesebb helyen és egyre szigorúbb körülmények között látják őket szívesen.

Habár gyönyörű tengerpartjai, pazar túraútvonalai és bájos óvárosai vannak, Ibiza leginkább az éjszakai klubjairól és a híres partijairól ismert. 

A Mallorcát, Menorcát, Ibizát, Formenterát és Cabrerát magában foglaló Baleár-szigetek nem csupán Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, hanem a világ fiataljainak egyik legkedveltebb buli helyszíne. 

Elég volt az utcán randalírozó részeg turistákból

Aki viszont mostanában foglalná le szállását és repülőjegyét a szigetek valamelyikére, még ne koccintson az örömére, a spanyol buliközpont ugyanis úgy döntött, hogy lejjebb tekeri a hangerőt. 

A túlturizmus visszaszorítása, a fenntarthatóbb felelős turizmus előmozdítása érdekében a szigetek kormánya a nyüzsgő nyári szezon előtt viszonylag szigorú alkoholtilalmat jelentett be.

Már az életüket is kockáztatják a Kanári-szigetek lakosai a túlturizmus miatt. 

Mit jelent pontosan a rendelet?

A hatóságok négy éve már szigorították az alkoholfogyasztást, a mostani rendelet azonban komolyabb következményekkel jár, a vétkesekre ugyanis jókora pénzbírságot szabhatnak ki. Aki nem figyel, annak rémálommá válhat a nyaralás

Mallorcán és Ibizán teljesen betiltják az alkohol árusítását este fél tíz és a reggel nyolc óra között. A rendelet részeként a kormány azt is megtiltja, hogy a partihajók bizonyos célpontoktól egy tengeri mérföldön belül hajózzanak, nem lehet fölvenni vagy kitenni utasokat ezeken a területeken.

A bárokban, éttermekben, klubokban természetesen továbbra is folyhat a koktél, de az utcai ivászatot fel akarják számolni a hatóságok. Az 1500 euróig terjedő bírság bizonyára nyomos érv lesz a turistáknak, a randalírozó viselkedés pedig akár 3000 euróig is felviheti a büntetés mértékét.

turizmus-ibiza-alkoholtilalom

Ibizának elege van az utcai randalírozásból (Fotó: Getty Images)

Ideje megnevelni a turistákat

Az új jogszabály része annak a szélesebb körű törekvésnek, hogy a nap, szex és sangria turizmust felváltsa a felelősségteljes látogatói magatartás.

Habár a turizmus a szigetek GDP-jének közel felét teszi ki, a rendelet egyértelmű üzenet arra vonatkozólag, hogy a hatóságoknak és a lakosságnak is elege van az alkoholfogyasztásból adódó rossz hírverésből.

Évről évre egyre több hír szól arról, hogyan hőzöngenek a turisták vagy tesznek tönkre különféle helyszíneket, ami komoly aggodalmat váltott ki nem csupán a szállodai szektorban, de a helyi közösségben is.

Az eredeti, 2020-as rendeletnek egyébként már áldozatul estek a népszerű happy hour akciók, a kocsmatúrák és a kettő az egyért italpromóciók.

A legfőbb cél a „civilizálatlan magatartás korrigálása”, fogalmazta meg Jaime Martínez, Palma polgármestere. A rendelet határozott időre, 2027. december 31-ig szól, mert utána a kormány reményei szerint a törvényre már nem lesz szükség.

Európának elege van

Lassan általános turisztikai trenddé válik, hogy az európai nagyvárosok behúzzák a kéziféket az alkoholfogyasztás és a randalírozó turisták miatt. Tavaly Amszterdam indított egy kampányt a fiatal és garázda brit nyaralók ellen, amelyben 140 eurós büntetéssel csábították azokat, akik zavarogni mennének a holland fővárosba.

Prágában is nemrég jelentették be a legény- és lánybúcsúk korlátozását, hogy csökkentsék a túlturizmus és az éjszakai élet lakosságra gyakorolt negatív hatásait. Több város pedig különféle adókkal próbál gátat szabni a nyaraló hordáknak.

Lemondani az ibizai nyaralásról természetesen nem szükséges, de érdemes úgy készülni, hogy este maximum vizespalackkal lehet sétálni az utcán.

A fenntartható turizmus jegyében válasszunk hasonmás úti célokat!

Kiemelt kép: Getty Images