Minden utazás örökre megváltoztat bennünket, hiszen ,inden új helyszín, táj és kultúra átalakítja a gondolkodásunkat. Persze csak akkor, ha az a több ezer turista is hagyja, akikkel kénytelenek vagyunk osztozkodni az élményen.
  • A túlturizmus nemcsak a környezetet, de saját utazásunkat is tönkreteheti.
  • Érdemes hasonmás úti célokat választani, amelyek nem annyira népszerűek, de hasonlóan gyönyörűek, mint az eredeti tervünk.
  • Nemcsak az idegeink, de a pénztárcánk is örülni fog a kevésbé népszerű helyen történő nyaralásnak.

Újra megszokott látvány lett a böröndjét húzó, vagy a telefonján térképet bámuló turista az utcákon. A pandémia után magához térő turizmus ismét szárnyal, ami ugyan óriási öröm iparági szakértők szerint, az egyéni élmény viszony félő, lassan elvész. Egyre gyakrabban látjuk, tapasztaljuk, hogy a túlturizmus milyen károkat okoz. Nem csupán a környezetben, az adott helyszínen, de saját fotóinkon, melyeken hatvannyolc másik utazóval tömörülünk a Mona Lisa előtt.

TikTok-trendként indult, mára viszont önálló területté nőtte ki magát a hasonmás nyaralás, angolul destination dupes. Különböző utazással foglalkozó oldalak, cégek álltak rá arra, hogy az ismert és rendkívül népszerű helyszínek helyett alternatív úticélokat kínáljanak.

Hasonlóan szépet vagy izgalmasat, de kevesebb turistával, esetleg kisebb büdzsével.

A számok is világszerte azt igazolják, hogy egyre keresettebbek az alternatív helyszínek. A például Szöul helyett javasolt Tajvan esetében a repülőjáratoknál 2786 százalékkal emelkedett a keresések száma.
Néhány tipp, hova menjünk, ha nyugodtan szeretnénk élvezni az utazást!

1. Szantorini helyett Paros

haonmas uti cel paros szantorini

Szantorini helyett irány Paros! (Fotó: Getty Images)

A kiemelten népszerű Szantorini helyett Paros neve tűnik fel leggyakrabban, mint méltó hasonmás helyszín. Az Égei-tenger titkos gyöngyszemét az egyik legbarátságosabb helynek tartják a turisták. Kristálytiszta vizével, csodás tengerpartjaival és látványos építészetével felveszi a versenyt Szantorini szépségével. A történelmi helyszínek, a vibráló éjszakai élet és a kiváló gasztronómia tökéletes vakációt kínál kisebb tömeggel és barátibb árakkal.

2. Dubrovnik helyett Sibenik

hasonmas-uti-cel sibenik

Sibenik (Fotó: Getty Images)

Hosszú évek óta klasszikus nyaralóhely Horvátország, Zágráb és Split mára megtelt, a déli Dubrovnikban pedig szintén hömpölyög a tömeg egész szezonban. Remek helyettesítő lehet a kevésbé ismert Sibenik, ami csendesebb körülmények között garantálja, hogy élvezzük a középkori építészet UNESCO-listás csodáit. Az óváros gyönyörű, a közeli tengerpartok pedig ugyancsak nagy vonzerővel bírnak.

3. London helyett Liverpool

hasonmas-uti-cel Liverpool

Liverpool is megér egy misét! (Fotó: Getty Images)

Persze, Londonból csak egy van, de minenképp érdemes ellátogatni a nyugat-angliai Liverpoolba. A Beatles hazájaként elhíresült város nem csupán kulturális csomópont lett, az utazókat elegáns hotelek és pazar gasztrokínálat is várja. A nemrégiben ráncfelvarráson átesett vízpart pedig egész évben vonzza a látogatókat. Félmilliós lakosával talán kisvárosnak tűnik London mellett, ezt azonban a korsó sör ára is tükrözi.

4. Barcelona helyett Girona

hasonmas-uti-cel Girona

Girona is remek úti cél (Fotó: Getty IMages)

A túlturizmus egyik ékes példája Spanyolország leglátogatottabb városa, Barcelona. A katalán város próbálja felvenni a harcot: nem engedélyezik például új hotelek nyitását a történelmi városközpontban, vagy adót vetnek ki a tengerjárókra.

Aki nem szeretne a Ramblán hömpölyögni az emberáradattal, annak irány a vonattal egy órányi útra lévő Girona. Látnivaló, gazdag történelem ott is akad bőven, az árak pedig alaposan rávernek a barcelonaiakra.

5. Velence helyett Treviso

hasonmas-uti-cel Treviso

Treviso mindössze fél órára található Velencétől autóval vagy vonattal (Fotó: Getty Images)

Velence is komoly küzdelmet folytat a tömeggel, érdemes is kicsit északabbra tekintenünk. Sóhajok hídja ugyan nincs Trevisóban, viszont annál több palotákkal szegélyezett, kecses folyó, vízbe hajló fűzfákkal, melyek alatt csodás időt tölthetnek a romantika szerelmesei. A város Velencétől mindössze fél órára található autóval vagy vonattal, de még repülőtérrel is rendelkezik. Borrajongók számára külön ajánlott egy túra Trevisóban.

A hasonmás kínálat tehát bőséges, de aki mégse bírna magával, és valamelyik turistamágnesbe látogatna, utazzon a főszezonon kívül. Hisz tudjuk, a koraőszi Párizs verhetetlen.

Szantorinire és Barcelonára korábban is mutattunk hasonmás úti célt, ahogyan Reykjavíkra és Amalfira is!

Kiemelt kép: Getty Images