Eldőlt: jövőre biztosan belépőt kell fizetni Velence turistáinak

A hatóságok 10 eurós díjat számítanak fel főszezonban, miután megelégelték a sikátorokban hömpölygő tömeget és szemetet.

Az olasz város évtizedek óta küszködik a túlzsúfoltsággal (különösen az overtourism, vagyos túl-turizmus miatt), ami nagyrészt az egynapos kirándulóknak köszönhető, akik rövid időn belül szeretnék felkeresni Velence nevezetességeit. Ebben végülis nincs semmi meglepő, hiszen ki ne szeretné látni a Canal Grande felett átívelő Rialto-hidat, mint a Dózse-palotát vagy a Szent Márk-székesegyházat. A Szent Márk tér körüli macskaköves sikátorok, a krémes kapucsínók, a csörögefánkok élménye örökre megmarad a turistákban, ahogyan a lagúnák különleges hangulata is. Természetesen a koronavírus Velence idegenforgalmából is jócskán visszavett, aminek a lakók inkább örültek, hiszen addig legalább ők és a környezet is fellélegezhetett egy kicsit.

Olyannyira tiszta lett a lagúnák vize, hogy  a Canal Grandéban két delfin önfeledten úszkált a helyiek nagy örömére.

Korábban több ilyen álhír is megjelent, de idén egy márciusi napon valóban megtörtént az állati csoda, amit a SiViaggia lap is megerősített, sőt videofelvétel is készült róla.

Aki nem száll meg, az fizet

Nem csoda hát, hogy egy ilyen élmény után a velencei elöljárók az asztalra csaptak, főleg, hogy az aprócska utcákon ismét egymást tapossák a turisták, és egyre nagyobb szemétkupacok tornyosulnak. A probléma megoldására a helyi hatóságok egyébként már évek óta tervezik, hogy belépti díjat számolnak fel azoknak, akik nem szállnak meg éjszakára a városban, most viszont már konkréten lehet tudni, mikor lép érvénybe a velencei „fizetőkapu”.

Főszezonban 10 eurót, szezonon kívül 3 eurót kell majd fizetni, így reményeik szerint korlátozhatják az egynapos turizmust, másrészt pontosan tudják majd ellenőrizni, hányan lépnek be, illetve ki Velencéből.

Eredetileg már idén  életbe lépett volna az intézkedés, de most úgy tűnik, erre csak jövőre, 2022 nyarán kerül sor. 

Augusztus elsejétől a tengerjáró hajók belépését már betiltotta a város az UNESCO világörökség státusz megóvása érdekében. Az úszó monstrumok nem csak az összképet rontották, de bizonyítottan szennyezték a lagúnák ökoszisztémáját, és az épületek stabilitását is veszélyeztették. A tilalom a 25 ezer tonnás és ennél nagyobb hajókra érvényes, amelyek egy ideje nem mehetnek be a Giudecca-csatornába, ami azért volt oly fontos az utaztató cégeknek, mert közvetlenül onnan érhető el híres Szent Márk tér.

A lakosság védelme a cél

A tervek szerint a központ köré elektromos kapukat szerelnek fel a fizetési rendszer megvalósítása érdekében. A helyi lakosok, az ott dolgozók és az ott tanuló diákok,

akik minden nap a városba utaznak, beléphetnek a telefonjukon található „virtuális kulcsnak” köszönhetően.

Eközben a turistáknak előre le kell foglalniuk a fennmaradó helyeket, és csak jegyüket leolvasva léphetnek be a víz városába. Luigi Brugnaro, Velence polgármestere továbbra is számít a turistákra, de azt is elmondta, az ő feladata megvédeni a városban élő, dolgozó, tanuló embereket, illetve így majd könnyebben tudja fizetni az oda látogatók által eldobált szemét eltakarítását, és legalább arról is pontosabb képet kap, pontosan hány ember lép be a területre. „Gondolnunk kell a holnapra” – tette hozzá határozottan.

Amszterdam már korábban besokallt

Nem csak Velence vezetése hozott szigorú intézkedéseket a lakosság védelme és a város fenntarthatóbb jövőjének érdekében, hanem Amszterdam is. A holland főváros központjában egy ideje tilos új szállodákat építeni, ösztönözve a külterület fejlődését, „elosztva” a turistákat az egész városban. A híres De Wallent, a vörös lámpás negyedet tavaly júliusig utazók százezrei keresték fel évente, súlyosbítva a város lakhatási problémáit, miután a rövid távú kiadások kerültek előtérbe. Most Amszterdam három központi kerültében betiltotta ezeket, és az egész városban újragondolják az intézkedéseket.

A szuvenír boltok elég ártalmatlannak tűnnek egy városban, Amszterdam mégis úgy ítélte meg, túl sok van belőlük, ezért három évvel ezelőtt megtiltotta az új, turisztikai célú vállalkozások megnyitását a csatornaövezetben.

Ez magában foglalja az édességboltokat, az ajándéktárgy-üzleteket és fagylaltozókat is. Igaz, még nem született meg a törvény, de nagyon tervezik, hogy kitiltják a turistákat a marihuánát árusító coffee shopokból, ami szinte elképzelhetetlen arra gondolva, hogy sokan pont emiatt utaznak a városba. Úgy tűnik, a jövőben Amszterdam és Velence lakossága is tisztább, élhetőbb városra vágyik, arra, hogy megőrizhessék több száz éves értékeiket, amit talán a turisták is elfogadnak, támogatnak a közös jövő érdekében. Elvégre a turizmus is nagyon környezetszennyező passzió, muszáj felelősségteljesen, tudatosabban utaznunk – ehhez nemrég tippeket is gyűjtöttünk.

Kiemelt kép: Getty Images