Vakáció a Covid idején: fotókon Európa zsúfolt turistahelyei

Európa turistalátványosságaihoz lassan kitehetik a megtelt táblát.

Június elejétől Európa-szerte lazítottak a korlátozó intézkedéseken, egyre több ország nyitja meg határait a külföldi utazók előtt – Olaszországban és Görögországban például már az amerikai turistákat is fogadják. És bár azt gondoltuk volna, a koronavírus-járvány – amelyet még mindig nem tudhatunk magunk mögött – óvatosságra inti az utazni vágyókat, nagyon úgy tűnik, hogy tévedtünk. Európa legkedveltebb turistalátványosságait elözönlötték a látogatók, némelyik tengerparti strandon alig lehet szabad helyet találni, és van olyan sétálóutca, ahol szinte lépni sem lehet.

Valletta, Köztársaság utca, június 1. 

Fotó: Joanna Demarco/Getty Images

Málta fővárosának főutcája zsúfolásig telt már a legelső napon, amikor az ország megnyitotta határait a turisták előtt. Bár Málta lakosainak több mint hetven százaléka megkapta már a védőoltás első dózisát, a vírus még mindig jelen van a szigeten.

Párizs, Louvre, június 9.

Fotó: Chesnot/Getty Images

Hosszan kígyóznak a látogatók a Louvre piramisa előtt. Franciaoszág újra tárt karokkal várja a külföldi turistákat. 

Róma, Trevi-kút, június 7.

Fotó: Antonio Masiello/Getty Images

A világ talán legismertebb szökőkútjáért mindig is rajongtak a turisták, június óta pedig ismét lehetetlenség olyan szelfit lőni a barokk csodával, amelybe ne lógnának bele ismeretlen emberek. 

Róma, Spanyol lépcső, június 7.

Fotó: Antonio Masiello/Getty Images

Új értelmet nyert a mondás, miszerint „minden út Rómába vezet”. Nagyon úgy néz ki, hogy minden utazni vágyó útja az olasz fővárosba vezet, ami talán annak is köszönhető, hogy jelentősen csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma az országban.

Velence, Szent Márk tér, június 10.

Velence legismertebb közterületén több az ember, mint a galamb – és ez nagy dolog! Minden bizonnyal a delfinek sem mernek már a Szent Márk-öbölben úszkálni.

Frankfurti repülőtér, június 1.

Fotó: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Németország legnagyobb és Európa egyik legforgalmasabb repterének 2-es terminálja június 1-jén újranyitott. Lezárására a pandémia miatti forgalomcsökkenés következtében volt szükség, ma már azonban ismét tele van utazni vágyókkal.

Berlin, Mani étterem, június 4.

Fotó: Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

Megteltek Berlin belvárosának éttermei, ugyanis a vendégek ismét helyet foglalhatnak a német vendéglátóhelyek zárt tereiben is. Akik szabadtéri asztaloknál szeretnének fogyasztani, azoknak negatív Covid-tesztre sincs szükségük. 

Berlini dóm, június 9.

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

A német fővárosban is egyre több embert látni az utcákon, a korlátozások enyhítése és a fertőzöttek számának csökkenése miatt. A lakosságnak több mint a fele megkapta már az első védőoltását. 

Hamburg, Reeperbahn, június 8.

Fotó: Markus Scholz/picture alliance via Getty Images

Hamburg éjszakai életének egyik központjába, a piros lámpás negyedként is emlegetett Reeperbahn városrészbe is kezd visszatérni az élet, miután június 11-től a prostituáltak újra végezhetik a munkájukat – bizonyos biztonsági előírások betartásával.

Mallorca, május 30.

Fotó: Siu Wu/picture alliance via Getty Images

Mallorca lakosainak döntő többsége a turizmusból él, és látva, hogy mennyien választják nyaralásuk helyszínének a legnagyobb spanyol szigetet, minden esély megvan rá, hogy a helyiek az idei szezont nyereséggel zárják.

Barcelona, Calella strand, június 6.

Spanyolország június 7-én nyitotta meg a határait a külföldiek előtt, de Barcelona strandjai már az előző napokban is szinte tele voltak.

Athén, Parthenón, június 8.

Fotó: Milos Bicanski/Getty Images

Az Akropoliszon egyelőre lehet tartani a távolságot. A háttérben még mindig zajló renoválást azonban sok kritika érte, mondván a 1,5 milliárd eurós felújítás csak azt a célt szolgálja, hogy még több turista zsúfolódhasson össze a hegyen.

(Kiemelt kép: Getty Images)