bakancslista úti cél nyaralás olcsó

4 bakancslistás úti cél és olcsóbb helyettesítőik

Santorini, Amalfi, Barcelona, Reykjavík – gyönyörű úti célok, de zsúfoltak és drágák is. Mutatunk 4 alternatívát, hogy hova érdemes utazni ezek helyett.

A világ legnépszerűbb úti céljai nem véletlenül bakancslistások sokak számára, hiszen valóban lélegzetelállító helyekről beszélünk. Azonban ez azzal is jár, hogy rengetegen utaznak oda (az overtourism, vagyis túlturizmus pusztító hatásairól mi is írtunk már), így ha mi is oda vágyunk, fel kell készülnünk a tömegre. Nem beszélve arról, hogy – mivel nagyon sok a turista, tehát nagy a kereslet is – valószínűleg a pénztárcánkat is jobban ki kell nyitni. 

A rengeteg vendég miatt sok helyen extra adót is kivetettek, illetve korlátozták az odalátogatók számát, ami nemcsak az árakat hajtotta fel, hanem nehezebbé is tette az egész utazást. Viszont szerencsére még mindig vannak olyan helyek, amik valamilyen oknál fogva nem olyan felkapottak (egyelőre), aminek köszönhetően sokkal olcsóbbak és kellemesebbek is, viszont nem kevésbé szépek és érdekesek. (Ezzel természetes nem azt mondjuk, hogy ne mehetnél el oda is, ha az a szíved vágya, csak azt, hogy vannak más opciók is a megszokott üdülőhelyek mellett.)

Tehát lássuk, mik azok az alternatív európai bakancslistás helyek, ahol biztos, hogy nem fogunk ismerőssel összefutni!

Barcelona helyett Lisszabon

barcelona lisszabon utazás

A katalán főváros helyett próbáljuk ki inkább a portugált! (Fotó: Getty Images / Canva)

Barcelona a művészetek, a kultúra és az építészet egyik európai központja, de egyes helyiek szerint a város túlságosan is népszerű a látogatók körében. Emiatt Ada Colau korábbi polgármester a városba utazók számának korlátozását célozta meg, amelyet és a helyi hatóságok 2017 januárjában el is fogadtak, és a szabályozás értelmében korlátozták a szállodákban és a turista apartmanokban rendelkezésre álló ágyak számát, és befagyasztották az új szállodák építését is a város egyes zónáiban. Ezeken az intézkedéseken némiképpen enyhítettek négy év után, és a katalán fővárosra nyaranként ismét ki lehet tenni a megtelt táblát.

Helyette sokkal izgalmasabb a portugál főváros, ahol koránt sincs akkora tömeg, viszont

a klíma ugyanolyan kellemes, a vendégszeretet, ételek, na meg persze a környezet pedig legalább olyan izgalmas, mint Barcelonában.

Bizony, Lisszabon még mindig Európa egyik legalulértékeltebb városa: a portugál főváros lenyűgöző épülethomlokzatokkal, mint a Művészeti, Építészeti és Technológiai Múzeum, és a barokk São Roque templom, fado zenével és közeli homokos strandokkal várja a látogatókat. A várhegy lejtőire épült Alfama negyed pedig egyenesen olyan, mintha időutazásban lenne részünk.

Szantorini helyett Folegandrosz

santorini Folegandros

Mindkét görög sziget gyönyörű, miért ne választanád a kevésbé zsúfoltat? (Fotó: Getty Images / Canva)

Az Égei-teger középső részén elhelyezkedő Kükládok népszerű úti cél, de a legtöbben Mikonoszt és Szantorinit ismerik közülük. Azonban a szigetcsoporthoz tartozik Folegandrosz is, amelyet még nem ért el a tömegturizmus, viszont ugyanolyan Instagram-kompabilitis képeket lehet készíteni itt is, sőt. 

Ugyanis Folegandrosz és Szantorini alapvetően nem sokban különbözik egymástól: vulkanikus tájak, tipikus kékkel kombinált hófehér épületek és hihetetlen naplemente vár mindkét szigeten. De míg Folegandrosz még mindig nagyrészt érintetlen (alig 800 állandó lakosa van, és tavaly 47 000 látogatót fogadott),

Szantorinin évente nagyjából 5,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, a túlzsúfoltság pedig különösen nyáron jelent problémát.

A mindössze 32 négyzetkilométeres Folegandroszon három falu található: a „főváros”, Hora egy 200 méter magas sziklára épült, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik, tőle 5 kilométerre található Ano Meria (ahol egy bájos népművészeti múzeum is vár), és a Karavosztászisz névre hallgató a kikötői rész. Bár a sziget megőrizte az érintetlen szépségét, az ide látogatókat azért kellemes szálláshelyekben és vendéglőkben sem szenvednek hiányt, ráadásul kristálytiszta vizű strandokon pihenhetnek.

Reykjavík helyett Helsinki

Reykjavik Helsinki

Az izlandi főváros – az egész országhoz hasonlóan – gyönyörű, de méregdrága, míg Helsinki sokkal barátságosabb árakkal vár (Fotó: Getty Images / Canva)

Az elmúlt néhány évben Reykjavík (ahol a világ legnagyobb péniszmúzeuma is található) csendes városkából nyüzsgő turistaattrakcióvá vált. Ezzel csak a probléma, hogy a világ legészakibb fővárosa – kis méretéből adódóan is – megtelt: évente csak amerikai állampolgárból több látogat ide, mint ahány izlandi él az egész országban (ami nagyjából 400 ezer fő). Ezért Izland már egy ideje évi 90 napra korlátozza, hogy egy Airbnb-házigazda mennyi időre adhatja ki az otthonát, és az izlandi idegenforgalmi hivatal kifejezetten biztatja az utazókat, hogy nézzék meg az ország más részeit is, például Akureyrit, az ország második legnagyobb városát, vagy a Snæfellsnes-félszigetet a gleccserek és a vadlovak miatt.

Ha kevésbé zsúfolt és drága úti célt keresel Észak-Európában, akkor irány az alulértékelt Helsinki,

amely skandináv konyhájával (például a rénszarvasból készített rántott hús) és pezsgő kulturális életével remek helyszín az ínyenceknek és művészetek szerelmeseinek egyaránt. A város elhelyezkedése miatt könnyen átugorhatsz Tallinnba is, ha egy újabb városlátogatást szeretnél beiktatni. A természetben pedig szintént gyönyörű kincsekre lehet bukkanni.

Positano helyett Scilla

positano scilla amalfi part olaszország utazás

Az Amalfi-part büszkesége Positano, de az olasz csizma orrán elhelyezkedő Scillának sincs szégyenkeznivalója (Fotó: Getty Images / Canva)

Olaszország egyik ékköve, Positano nem véletlenül olyan népszerű a hírességek és tehetősek körében: az Amalfi-part ugyanis szépsége mellett megdöbbentően drága is, és a főszezonban a szállodák és éttermek megugró árai miatt egész Európa egyik legdrágább úti céljává válik. Viszont szerencsére nem Positano az egyetlen hely Olaszországban, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, és romantikus szűk utcákkal elválasztott bájosan fotogén házak várnak. Tekintettel arra, hogy Olaszország nagy részét tenger veszi körül,

számos olyan gyönyörű város van, amelynek szépsége az Amalfi-partéval vetekszik, viszont sokkal megfizethetőbb áron lehet élvezni, bónuszként pedig még a tömegturizmus is elkerüli.

Scilla a legjelentősebb város a La Costa Viola, vagyis az Ibolya-part mentén, amely az Amalfi-parthoz hasonló 35 km hosszú partszakasz az olasz csizma orránál, Szicíliával szemben. A festői halászvárosról úgy tartják, hogy itt lakik a görög mitológiából ismert hatfejű, tizenkét lábú tengeri szörnyetege, Szkülla, amiről a nevét is kapta. Scilla két részre oszlik: a belvárosra, ahol a városi hivatalok találhatók, és a tengerpartra, ahol szállodák, éttermek és természetesen strandok várnak. Szépsége ellenére kevesen ismerik Scillát, így a város általában mentes a turistáktól, a tömegtől és a nevetségesen magas áraktól.

Kiemelt kép: Getty Images