5 európai múzeum, ami a frászt hozza a látogatókra

Íme, néhány (sokak szerint) sokkoló és megbotránkoztató, de minden kétséget kizáróan különleges múzeum Európából!

Ha múzeumokra gondolunk, általában rögtön nagy emberek nagy találmányai jutnak eszünkbe, vagy régi civilizációktól származó leletek, esetleg az emberiség történetének leggyönyörűbb, legtökéletesebb műalkotásai (minden bizonnyal emiatt okozott már az is nagy meglepetést, amikor New Yorkban megnyílt a sikertelen találmányokat és bizarr tárgyakat bemutató Kudarcok Múzeuma).

De nemcsak a tudomány és a művészet világából merítenek ihletet a legleleményesebb kurátorok, hanem a mindennapi életünk legtermészetesebb, legcsúnyább és esetenként legundorítóbb részleteiből egyaránt. Összegyűjtöttünk hát öt olyan, szokatlan tematikájú múzeumot, amelyekért nem kell Európán kívülre utaznunk (és amelyeket szerintünk legalább egyszer mindenkinek látnia kellene)!

Szakítások Múzeuma, Zágráb

Épp a Kudarcok Múzeumáról szóló cikkünkben említettük Zágráb (és talán az egész kontinens) egyik leghíresebb alternatív intézményét, a 2006 óta működő Szakítások Múzeumát. Ezen a különleges állandó kiállításon nem híres sztárválásokba, hanem hozzánk hasonló átlagemberek szerelmi kudarcaiba nyerhetünk bepillantást, és mindeközben elmerenghetünk rajta, hogy bizony bármelyikünk életéből készülhetne egész estés (esetleg még Oscar-díjat is érdemlő) filmalkotás. A kiállított tárgyak között régi, meg nem élt, beteljesült és tragédiába fordult emberi kapcsolódások ereklyéit találjuk –

a múzeum egyes termeit az utóbbi miatt mi inkább csak felnőtteknek ajánljuk.

Rengeteg civil felajánlásnak köszönhetően az intézmény gyűjteménye folyamatosan bővül, a kiállított tárgyak mérete pedig kis üvegcsényi könnycsepptől impozáns esküvői ruháig, komolyságuk pedig cukorkás alsóneműtől lábprotézisig terjed. A hozzájuk tartozó izgalmas feljegyzéseket és magyarázatokat egyedülállóan autentikus módon maguk az adományozók írják.

a Szakítások Múzeuma Zágrábban

A zágrábi Szakítások Múzeuma (Fotó: Alen Gurovic/NurPhoto via Getty Images)

Undorító Ételek Múzeuma, Berlin

„Az undor egy alapvető emberi érzelem. De nem univerzális. Ami az egyik embernek finom, az a másiknak visszataszító lehet. Múzeumunk több mint kilencven, olyan rendkívüli ételt mutat be a világ minden tájáról, mint például a bikapénisz, a grillezett kutya, a tehénvér vagy a surströmming. Az undor összeköti a különböző kultúrákat. Bizonyítsd be, hogy neked jó ízlésed van!” – ajánlja magát a berlini Undorító Ételek Múzeuma.

Sokakat már eleve az intézmény puszta létezése öklendezésre késztet (a bátrabbak a tárlat végén meg is kóstolhatják a különleges fogásokat) – mások azonban épp azt szokták sérelmezni, hogy szerintük néhány kiállított ételt udvariatlanság undorítónak titulálni. Ez a kritika általában azon ételek kapcsán merül fel, melyek egy adott kultúra alapvető élelmiszereként szolgálnak, és emberek millióit mentik meg az éhhaláltól minden nap – ilyenek például 

a különböző rovarok, melyek hamarosan a nyugat-európai konyha egyik központi elemévé is válhatnak.

egy tál sáska a berlini undorító ételek múzeumában

Egy tál sáska – a berlini múzeumban kiállított, kevésbé sokkoló ételek közül (Fotó: Annette Riedl/ Getty Images)

Izlandi Péniszmúzeum

Sokak meglepetésére az Izlandi Fallológiai Múzeum nem kevesebb mint 215 különböző fallikus kiállítási tárggyal büszkélkedhet – így az intézmény látogatói az egerekétől a jegesmedvékén át a bálnákéig egy sor létező állatfaj nemi szervét megtekinthetik (és, mielőtt bárki rákérdezne: igen, négy darab adományozott példány révén, bizony, még az homo sapiensekét is).

Az 1997-ben Sigurdur Hjartarson történész és tanár által alapított hiánypótló múzeum mára Reykjavík egyik fő látványosságává nőtte ki magát, minden évben családok ezrei özönlenek ide a világ legmesszibb tájairól, hogy megtekintsék a híres kiállítást. „Az Izlandi Fallológiai Múzeumnak köszönhetően végre lehetővé vált, hogy az emberek szervezett, tudományos módon, komolyan tanulmányozhassák a fallológia területét” – hirdeti a hely hivatalos weboldala. Persze némi humorral azért azt is hozzáteszik, hogy amennyiben kimerültünk a múzeumjárásban, minőségi kávé, kézműves sör és úgynevezett péniszgofri vár bennünket az intézmény szintén fallikus tematikájú bisztrójában.

Nemzeti Kakimúzeum, Wight-sziget

Az angliai Wight-szigeten található Nemzeti Kakimúzeum küldetésének tartja, hogy lebontsa az ürülék és az ürítés körül kialakult tabukat – és hogy mindez úgy tegye, hogy közben rendkívül értékes információkat és érdekességeket oszt meg látogatóival ebben a kényes témában. Az itt dolgozók ráadásul folyamatosan dolgoznak a tárlat bővítésén és csiszolgatásán, ennek köszönhetően pedig ma már sokféle interaktív (főleg szaglásra és tapintásra épülő) trükk segítségével ismerhetjük meg még alaposabban a kiállított leleteket.

Az itteni műtárgyak többségét olyan gyantagömbök alkotják, melyek különböző állatoktól (és emberektől) származó ürülékmintákat őriznek magukban; ezek közül az egyik legkülönlegesebb tárgyi emlék egy

több millió éves megkövesedett ürülékdarab,

de sokakat lenyűgöz (egyeseket megnevettet) az itt kiállított bagolyürülék és az a régi cipő is, amelybe egykoron egy macska belepiszkított.

Éjjeliedények és Vécék Történeti Múzeuma, Prága

És ha már témánál vagyunk… Nemrég részletesen írtunk a vécé történelméről – cikkünkben pedig említést nyert az árnyékszékek történetét bemutató, tőlünk nem messze működő, prágai Éjjeliedények és Vécék Történeti Múzeuma. A kultúr- és művészettörténeti szempontból egyaránt igen izgalmas tárlat az egyik legnépszerűbbnek számít a térségben, hiszen rendkívül részletesen mutatja be az illemhely ősidőkre visszanyúló történelmét. Furcsán hangozhat, de az itt látható a festett vécécsészék, aranyozott bilik, bidék, ágytálak és lehúzók valóban szemet gyönyörködtető élménnyel ajándékozzák meg a látogatókat – feltéve, hogy képesek elvonatkoztatni ezeknek gyakorlati funkciójától.

díszes vécécsészék a prágai vécémúzeumban

Kiállítási tárgyak a prágai Éjjeliedények és Vécék Történeti Múzeumában (Fotó: Michael Heitmann/ Getty Images)

A 2000 óta működő intézmény célja, hogy „lebontsa az emberi higiénia ezen aspektusa (értsd: vécéhasználat) körüli tabukat, és hogy a kapcsolódó tárgyakat mint a kultúránk egy elhanyagolt és intim részéhez kapcsolódó, magas esztétikai, művészi értékkel bíró tárgyait mutassa be” – írja a tulajdonos házaspár a múzeum hivatalos weboldalán.

Na, indulhat az osztálykirándulás?

Kiemelt kép: Getty Images